Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Λίγα για τους λησμονημένους Γιολδασαίους - Γράφει ο Θαν Γιαννακόπουλος

Σε επιστολή του προς τον Ι. Κωλλέτη  με ημερομηνία 28 Μαΐου 1824,ο Ι.Ράγκος  αναφέρει:  «Tα του αποστάτου (εννοεί τον Καραϊσκάκη) και επίβουλου και θανασίμου εχθρού Καραϊσκάκη δεν αμφιβάλω ότι λεπτομερώς  τα έμαθες ,τον εκτύπησα ,τον εχάλασα και τον εξεδίωξα  από τα σύνορα των Αγράφων  με μεγάλην  ροπήν  και αφανισμόν , διεσκορπίσθη  το σώμα του και διελύθη. Επήγεν  φυγάς προς το Καρπενήσι. Τον εγκολπώθηκαν  ο Ανδρέας Ισκου και Γιαννάκης Γιολντάσης .Μάλιστα  τους έγραψε και η τοπική διοικησις  να τον στείλουν εκεί να υποταχθεί εις τους νόμους ως προδότης  και να ζητήσει έλεος  συμπάθεια περί των όσων έπραξε  και  θέλει κατατρεχθούν και αυτοί (Ισκος και Γιολδάσης)». 

Το παραπάνω  απόκομα της επιστολής του Ράγκου, δείχνει το μίσος που έτρεφε  προς αυτόν και τον φθόνον του Μαυροκορδάτου. Ακόμη ,δείχνει, ότι αν δεν τον προστάτευαν οι Γιολντασαίοι και ο Ίσκας δεν θα υπήρχε Αράχωβα που έκρινε τον Αγώνα. Ο Μαυροκορδάτος, με τους συντρόφους του θα ηγεμόνευε  στη Πελοπόννησο ως φόρου υποτελής στο Σουλτάνο και η Ελλάδα θα  έμεινε ακόμη σκλαβωμένη..Αυτός ήταν ο  (…μέγας) Κωλέτης, ο Ράγκος ,ο Τσογκας,ο Λιακατάς,ο Στουρνάρης που κυνηγούσαν τον άρρωστο Καραϊσκάκη και σώθηκε στο Μοναστήρι της Βράχας γιατί το ήθελε ο  θεός. 

Παρά την  παλληκαριά του ,στα τέλη Μάιου μετά τις συμβουλές των φίλων του, έστειλε επιστολή στον Μαυροκορδάτο από το Γιολντασέικο Σπίτι στη Μαρίνο ,αλλά εκείνος δεν τη δέχτηκε. Αυτοί ήταν οι Γιολδασαίοι, πρώτοι στα άρματα  κήρυξαν ην Επανάσταση  στην Ευρυτανία με τον Κώστα Βελή ,στο Κερασοχώρι  την 10η Μαΐου το 1821 και στις  αρχές  Ιουλίου άρχισαν την πολιορκία για την απελευθέρωση του Καρπενησίου.

(Δημοσιεύεται στο Αρχείο Ιωαν. Κωλέτη, τόμος Ι, μέρος πρώτο, Κέντρο Ερεύνης της Ισορίας του Νεότερου  Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα , 1996,σελ 493)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...