Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

O Μακρυγιάννης στο εμφύλιο - Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος

Στην έναρξη του εμφυλίου ο Ιωάννης Μακρυγιάννης  βρέθηκε αρχικά στη μερίδα του Κολοκοτρώνη, αλλά  ήρθε σε σύγκρουση με τον Γενναίο  και τάχθηκε υπό τις διαταγές  των αντιπάλων  του και πολέμησε  κατά της μερίδας του Κολοκοτρώνη στην Τριπολιτσά την οποία και κατέλαβαν οι Κυβερνητικοί, το Μάρτιο του 1824. Ο Μακρυγιάννης, ονομάστηκε  αντιστράτηγος από τους κυβερνητικούς. Οι κυβερνητικοί άρχισαν να πιέζουν  και να βιάζουν.
Οι Τούρκοι κατέστρεψαν τα ψαρά  και ο Μακρυγιάννης στάλθηκε στην ‘Υδρα να προστατεύσει το νησί. Σύντομα όμως, ανακλήθηκε στο Άργος και μαζί με το Παπαφλέσσα ανέλαβε την εκστρατεία κατά των Κολοκοτροναίων. Οι κυβερνητικοί νίκησαν και λεηλάτησαν  τις περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας. Ο Μακρυγιάννης αναφέρει στα απομνημονευματάτου δεν μπόρεσε να επιβάλει το κύρος στους άνδρες, στα καύβια της Τριπολιτσάς  άνδρες του Μακρυγιάννη σκότωσαν τον Πάνο Κολοκοτρώνη, τον γιο του γέρου του Μωρηά.

«Πατρίς να μακαρίζεις όλους τους Έλληνες ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ’ άναστήσουνε ….(…).¨Όμως,  να θυμάσαι και να λαμπρύνεις, εκείνους που πρωτοθυσιάστηκαν εις την Αλαμάνα πολεμώντας με δύναμη, εκείνους που κλείστηκαν σε μια μαντρούλα εις το χάνι της Γραβιάς κι εκείνους που λιώσανε τόση Τουρκιά στα Βασιλικά, στη Λαγκάδα…) . Αυτοίνοι  σε αναστήσαν (…) Και τέλος πάντων, πατρίδα, αυτοίνοι τώρα κατατρύχονται. Οταν διαβάσει  ο αναγνώστης την παρατήρηση του (..) Κι εγώ έκανα λάθη και κάνω, άνθρωπος, είμαι.. Και ερωτώ σας εκλαμπρότατοι, γιατί να χυθούν αυτά τα  αίματα και να γένη αυτή η δυστυχία γενικώς για τους τίμιους ανθρώπους; Δια να θέλουν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ρούσοι, οι Ααουστρικοί ή άλλο κράτος να μας κυβερνήσουν με το μέσον το δικό σας. Και πονάω διότι  ελευθερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν από ανθρώπους κακορίζικους, όπου  ήταν η ακαθαρσίας της Ευρώπης».

Στα χρόνια 1824-25,η Αγγλική πολιτική ηγεσία  διευκόλυνε  τους οικονομικούς κύκλους της χώρας της να δανείσουν στην Ελλάδα  με όρους τέτοιους, ώστε οι Έλληνες   χρεώθηκαν 2.800.000  λίρες  χρυσές  Αγγλίας. Κρατήθηκαν  για τους προμηθευτές 1.600.000 λίρες και η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε το υπόλοιπο  και για το ποσό αυτό υποθηκεύτηκαν τα εθνικά κτήματα  γύρω στα 6000 στρέμματα. Και η υποθήκευση αυτή είχε ως συνέπεια  μα μην πάρουν  οι Ελληνικές Κυβερνήσεις ούτε ένα στρέμμα να δώσουν  στους ακτήμονες να γίνουν νοικοκυραίοι. ¨Έτσι, ξεκίνησε και συνεχίζεται ,η εθνική ανεξαρτησία….

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...