Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

Δύο προτάσεις του Δήμου Αγράφων προς το Υπουργείο Υγείας για την βελτίωση των Υπηρεσιών Υγείας σε ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους όπως είναι ο Δήμος Αγράφων, παρουσίασε σήμερα στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα, ο Δήμαρχος Αγράφων κ, Αλέξης Καρδαμπίκης.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος είπε στην κυρία Γκάγκα, πως ο Δήμος Αγράφων είναι ένας από τους πιο ορεινούς και πιο απομονωμένους Δήμους της χώρας ενώ καλύπτει μια μεγάλη έκταση, περισσότερη από τη μισή επιφάνεια του νομού Ευρυτανίας. Είναι μια περιοχή απείρου κάλλους με προοπτική ανάπτυξης, όμως υπάρχουν και πολλά προβλήματα αφού οι κάτοικοι των πανέμορφων αλλά απομακρυσμένων χωριών μας παλεύουν για να έχουν τα βασικά της υγειονομικής περίθαλψης αφού ο χρόνος που χρειάζεται για να φθάσει κάποιος από τα ακραία όρια του Δήμου Αγράφων στο Καρπενήσι, το Αγρίνιο ή την Καρδίτσα για να επισκεφθεί μια Νοσοκομειακή Μονάδα, είναι πολύ μεγάλος. δύο, τρεις και τέσσερις ώρες πολλές φορές ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Αυτή η αναγκαιότητα είπε ο Δήμαρχος, μας οδήγησε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης σε θέματα υγείας στην περιοχή μας. Να αναλάβει ο Δήμος δηλαδή, όλες εκείνες τις αναγκαίες υπηρεσίες, που μαζί με τις Κρατικές Δομές και Υπηρεσίες θα έδιναν ένα ανεκτό σήμερα σύστημα προαγωγής της υγείας, πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερα σε θέματα δημόσιας υγείας που η σπουδαιότητα της έγινε κατανοητή από όλους στις μέρες μας.

Στο σχέδιο μας προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Α) Δημιουργία Γραφείου Υγείας στην έδρα του Δήμου.

Β) Στελέχωσή του με υπεύθυνο υπάλληλο εκ του προσωπικού του Δήμου εκπαιδευμένου σε θέματα Πληροφορικής Υγείας .

Γ) Συνεργασία με ιατρό ειδικότητας Παθολογίας ή Γενικής ιατρικής, επιστημονικά υπεύθυνου για το όλο πρόγραμμα.

Δ) Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας για όλους τους πολίτες που θα έλθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες Υγείας του Δήμου.

Ε) Συνεργασία με ιδιωτικές εργαστηριακές, μικροβιολογικές και απεικονιστικές μονάδες .

Στ) Περιοδική εβδομαδιαία επίσκεψη σε περιοχή του Δήμου της ομάδας υγείας από τον υπεύθυνο ιατρό και προσωπικό από το συμβαλλόμενο εργαστήριο, ούτως ώστε σε ένα μήνα να καλύπτεται όλος ο Δήμος,

Ζ) Η ομάδα υγείας θα συνεργάζεται με τις κρατικές δυνατότητες. Θα εξετάζει ασθενείς . Θα καταγράφει ιστορικά και αναγκαίες ενέργειες. Θα προγραμματίζει ιατρικές εξετάσεις και πράξεις και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει επί τόπου αιμοληψίες. Όλες αυτές οι ενέργειες θα αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελό του ασθενούς που θα δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου. Οι ασθενείς θα ενημερώνονται αυθημερόν για τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων , εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της τεχνολογίας και με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

Το όλο πρόγραμμα θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά με μεγάλο ιατρικό Κέντρο - Νοσοκομείο , κρατικό ή ιδιωτικό, κάτω από την επιστημονική επίβλεψη του οποίου , θα λειτουργεί.

Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης πως το Υπουργείο Υγείας συχνά προκηρύσσει θέσεις ιατρών για δυσπρόσιτα μέρη όπως είναι και ο δικός μας Δήμος και παρά τα κίνητρα που δόθηκαν από Δήμο και Περιφέρεια, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη των θέσεων και κηρύσσονται άγονες . Η ίδια διαδικασία γίνεται χρόνια, το πρόβλημα συνεχίζεται και όλοι οι διοικούντες λένε “εμείς κάναμε τη δουλειά μας”, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιατρούς.

Για αυτό το λόγο προτείνουμε την υποστήριξη νέων μοντέλων υπηρεσιών υγείας, τη δημιουργία ενός υγειονομικού χάρτη, που θα οδηγήσει σε ένα ανθεκτικότερο σύστημα Δημόσιας Υγείας. Η πρότασή μας είναι να πειστούν τα μεγάλα Νοσοκομεία, να υιοθετήσουν περιοχές όπως είναι η δική μας και να μας παραχωρούν έναν γιατρό το μήνα, δηλαδή 12 μήνες 12 γιατροί, να υπηρετούν διαδοχικά και καταρχήν εθελοντικά, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Ο Δήμος θα αναλαμβάνει την διαμονή και τη σίτιση του ιατρού και ταυτόχρονα θα υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση της τοπικής Μονάδας Υγείας με το Νοσοκομείο Αναφοράς.

Πιστεύουμε ακράδαντα, είπε ο Δήμαρχος, πως με το πρόγραμμα αυτό δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά τα Νοσοκομεία, θα δοθούν άμεσα λύσεις στον τομέα υγείας και δεν θα συνεχιστεί αυτή η μεγάλη ανισότητα στο είδος, εύρος, επίπεδο και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταξύ περιφέρειας και κέντρου ενώ οι ξεχασμένοι δημότες μας θα νιώσουν για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του κράτους.

Σε κρίσιμο σημείο όμως βρίσκεται και το Νοσοκομείο Καρπενησίου τη στιγμή που οι ανάγκες αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων υγείας είναι πιεστικές και το νέο κύμα πανδημίας θέτει ξανά σε επιφυλακή τις μονάδες υγείας. Αυτή τη στιγμή σε αναστολή βρίσκονται 19 εργαζόμενοι εκ των οποίων εμβολιάστηκαν και επέστρεψαν 4 και 7 ιατροί.

Αυτές οι ελλείψεις ενέχουν τον κίνδυνο να υπάρξει αδυναμία περίθαλψης των κατοίκων του Νομού μας, με δεδομένη την αναμενόμενη αυξητική τάση. Γι αυτό το λόγο ζητούμε να καλυφθούν το συντομότερο οι ανάγκες του Νοσοκομείου μας προκειμένου να λαμβάνουν οι συμπολίτες μας την απαραίτητη φροντίδα υγείας.

Τέλος ο δήμαρχος απεύθυνε προς την κυρία Υπουργό και τους άμεσους συνεργάτες της έκκληση, να εξετάσει την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι δημότες μας οι οποίοι στο μεγαλύτερο σύνολό τους είναι ηλικιωμένοι και παρακάλεσε για τις ενέργειές της ώστε να λυθεί αυτό το μείζον θέμα για τον πολύπαθο Δήμο των Αγράφων.

Η κυρία Υπουργός έδειξε κατανόηση και μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόβλημά μας και υποσχέθηκε να μελετήσει μαζί με τους συνεργάτες της τις προτάσεις μας τις οποίες βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενώ σύντομα θα μας ενημερώσει για τις εξελίξεις του αιτήματός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...