Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Μήνυμα Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, ενόψει του εορτασμού τις Εθνικής Επετείου για την 28η Οκτωβρίου.

Η αυριανή ημέρα, είναι ημέρα μνήμης για όλους τους αγωνιστές που πολέμησαν τον κατακτητή στα βουνά της Πίνδου. Είναι μέρα μνήμης για όλα τα θύματα του Παγκοσμίου πολέμου, για όλους όσους πολέμησαν, αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, θυσιάστηκαν σε αυτό τον αιματηρό πόλεμο.

Η άσβηστη, η ακοίμητη φλόγα της λευτεριάς, που καίει μέσα σε κάθε Ελληνική ψυχή, έδωσε το θάρρος, τη δύναμη και την τόλμη στους φαντάρους μας κι έγιναν οι ήρωες με την ατσαλένια θέληση, οι αγνές μορφές που θα θυμίζουν την πίστη στα αιώνια και ακατάλυτα ιδανικά της φυλής μας.

Με τις πρώτες μάχες, τα Ιταλικά στρατεύματα έπαθαν αληθινές πανωλεθρίες. Τι κι αν ήταν πολλαπλάσιοι από τους Έλληνες; Οι λιγοστοί Έλληνες, με το φτωχό εξοπλισμό, έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των Ιταλών. Πολέμησαν όλοι τους σαν ήρωες και πολύ σωστά αργότερα σ' όλο τον κόσμο θα ακουστεί: «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Η ανεξαρτησία των λαών, η εδαφική ακεραιότητα των κρατών, η ατομική και εθνική ελευθερία ποδοπατήθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι γνώρισαν τη φρίκη του πολέμου. Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι μια σπουδαία ημερομηνία, τόσο για τη σύγχρονη ελληνική, όσο και για την παγκόσμια ιστορία. Όχι μόνο γιατί ένας ολόκληρος λαός, ανάγκασε ουσιαστικά τον Μεταξά να πει ένα σπουδαίο ΟΧΙ, αλλά και γιατί ο λαός μας, με τη σθεναρή του αντίσταση, τόσο κατά τη διάρκεια του αμυντικού πολέμου κατά των Ιταλών, όσο και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής ναζιστικής κατοχής, έδειξε πως κάθε φορά που απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, αποτελεί χρέος όλων η αντίσταση κι ο αγώνας για τη λευτεριά.

Αξίζει να τονίσουμε πως ο ελληνικός λαός δεν πολέμησε από αγάπη προς τον πόλεμο, αλλά από αφοσίωση και λατρεία για την ελευθερία. Και όταν, μετά την ήττα και τη συντριβή των Ιταλών του Μουσολίνι, οι μεραρχίες του Χίτλερ κατέκλυσαν την Ελλάδα και η σημαία της ναζιστικής Γερμανίας βεβήλωσε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, η ελληνική ψυχή παρέμεινε ελεύθερη, αδούλωτη. Και η πρώτη πράξη αντίστασης δεν άργησε να έρθει, με δύο νέα, τότε, παλικάρια, τον Απόστολο Σάντα και τον Μανόλη Γλέζο, να κατεβάζουν τη νύχτα από την Ακρόπολη τη μισητή γερμανική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό.

Ήταν το πρώτο μήνυμα πως αυτός ο λαός δε θα πάψει να αντιστέκεται και να αγωνίζεται για τη λευτεριά του. Στα βουνά της Αλβανίας, οι Έλληνες έδειξαν στην ανθρωπότητα ότι η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος, ανήκει σ' εκείνους που λατρεύουν τη λευτεριά, ανήκει σ' αυτούς που φλογίζονται απ' αγάπη για την πατρίδα, σ' αυτούς που πιστεύουν τα αγνά της ανθρωπότητας ιδανικά, σ' αυτούς που αψηφούν το θάνατο και τους κινδύνους.
Η αυριανή μέρα λοιπόν, είναι μέρα ιστορικής μνήμης αλλά ταυτόχρονα μας θυμίζει ότι η λευτεριά και η ανεξαρτησία δεν χαρίζονται, δεν είναι δεδομένες, αλλά κατακτιούνται με αγώνες. Μας θυμίζει, τέλος, το σύνθημα που φαντάζει και σήμερα επίκαιρο:

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΖΗΤΩ η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...