Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Αποφοίτηση μαθητών ελληνικού σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη»

 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αποφοίτησαν το απόγευμα της Παρασκευής 18 Ιουνίου οι μαθητές του απογευματινού ελληνικού απογευματινού σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» της κοινότητας Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ.

Τους μαθητές και γονείς καλωσόρισαν με χαιρετισμούς, ο πατήρ Παύλος Παλαιστίδης, ιερατικός προϊστάμενος Αγ. Νικολάου, ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Λάζαρος Χοτζόγλου, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μαρία Ζολώτα και η πρόεδρος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνά Κρομμύδα. Παρών ήταν και ο ευεργέτης του σχολείου, πρόεδρος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχοντας του Πατριαρχείου, Στέφανος Τσερπέλης.

Καλεσμένος στην αποφοίτηση ήταν και ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», Ηρακλής Διαματάρης, ο οποίος είχε αποφοιτήσει και εκείνος από το ίδιο σχολείο. Στην ομιλία του επεσήμανε το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του σχολείου εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για το δύσκολο και απαραίτητο έργο που επιτελείται στον Αγιο Νικόλαο.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους τελειόφοιτους μαθητές, είπε μεταξύ άλλων: «Για τους απόφοιτους, τα αστέρια της ημέρας. Ολη η σκληρή δουλειά σας, όλες τις φορές που ίσως δεν θέλατε να πάτε στο ελληνικό σχολείο κουρασμένοι όπως ήσασταν από την κανονική σχολική σας ημέρα, αυτή η σκληρή δουλειά, σας έχει φέρει σε αυτήν την αξιοζήλευτη στιγμή.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από τους φίλους σας που δεν είναι Έλληνες δεν κατάλαβαν και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις θυσίες που κάνατε για φτάσετε ως εδώ. Πιστέψτε με άξιζε τον κόπο, και το λέω από προσωπική εμπειρία γιατί κι εγώ ο ίδιος κάποτε ήμουν εδώ που είστε τώρα εσείς.

Τώρα μπορεί να μην το καταλαβαίνετε αυτό πλήρως, αλλά σας εγγυώμαι ότι στο μέλλον θα χαρείτε που το κάνατε. Όχι μόνο για τις φιλίες που δημιουργήσατε εδώ, αλλά και για το γεγονός ότι μάθατε να διαβάζετε, να γράφετε και να μιλάτε καλά Ελληνικά. Ένας από τους πολλούς στόχους της εκπαίδευσής σας είναι ότι όταν θα πηγαίνετε στην Ελλάδα δεν θα έχετε μια τουριστική ή επιφανειακή επίσκεψη. Το όλο θέμα είναι να μπορέσετε να πάτε και να συνδεθείτε, σε βαθύτερο επίπεδο, με τις ελληνικές ρίζες σας.

Σε συνδυασμό με τις ετήσιες επισκέψεις μου στην Ελλάδα, το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Νικολάου μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι εκεί που βρίσκομαι σήμερα, εκδότης και διευθυντής της παλαιότερης καθημερινής εφημερίδας στην ελληνική γλώσσα εκτός Ελλάδας, που μετρά τώρα 106 χρόνια ζωής. Δεν θα μπορούσα να γράφω και να διαβάζω ελληνικά στο επίπεδο που μπορώ τώρα χωρίς τα θεμέλια που έθεσε το σχολείο μας, το σχολείο αυτό. Θα είμαι πάντα ευγνώμων για αυτό. Οι σημερινοί απόφοιτοι είναι η συνέχεια μιας μακράς, λαμπρής ιστορίας Ελλήνων στην Αμερική. Οι γονείς και οι πρόγονοί μας ήρθαν σε αυτήν τη χώρα αναζητώντας μια ευκαιρία, και κέρδισαν με πολύ κόπο αυτή την ευκαιρία και δημιούργησαν μια καλύτερη ζωή για τις επόμενες γενιές. Εσείς οι μαθητές είστε η ελπίδα της Κοινότητάς μας».

Ο κ. Τσερπέλης, απευθυνόμενος στον κ. Η. Διαματάρη, είπε ότι θυμάται την ημέρα της αποφοίτησής του: «Θυμάμαι, είπες όχι μόνο ότι θα γίνεις μια μέρα Πρόεδρος της Αμερικής αλλά ο πρώτος Ελληνορθόδοξος Πρόεδρος της Αμερικής. Το θυμάμαι αυτό. Και γι ́ αυτό μίλησες τόσο ωραία απόψε και γι' αυτό είσαι αυτός που είσαι και διευθύνεις τη μεγαλύτερη εφημερίδα του Αποδήμου Ελληνισμού, όχι μόνο της Αμερικής αλλά όλης της υφηλίου. Είναι γεγονός αυτό».

Οι αριστούχοι μαθητές για φέτος ήταν ο Πασχάλης Πετρινός (Valedictorian) και ο Σπύρος Αργενάς (Salutatorian).

Ο αριστούχος μαθητής Πασχάλης Πετρινός στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τους δασκάλους του, την διευθύντρια και την κοινότητα για τη βράβευσή του, είπε:

«Θυμάμαι σαν να ήταν τώρα, την πρώτη μέρα που ήρθα στο Ελληνικό σχολείο 'Στέφανος & Αρετή Τσερπέλη'. Δεν ήξερα κανέναν και είχα άγχος για το πώς θα συναντήσω και θα γνωρίσω νέους συμμαθητές και δασκάλους. Πολύ σύντομα όμως συνήθισα και άρχισε μάλιστα να μου αρέσει το ελληνικό σχολείο και ανυπομονούσα να έρθει η μέρα που θα πάω σε αυτό.

Έζησα πολλές όμορφες στιγμές συμμετέχοντας σε γιορτές, εκδηλώσεις και στις παρελάσεις της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Γνώρισα νέους φίλους με τους οποίους δεθήκαμε περισσότερο και εκτός σχολείου και πιστεύω ότι η φιλία μας θα κρατήσει για πάντα. Μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη είναι όταν σε κάποια γιορτή της 28ης Οκτωβρίου έπρεπε να υποδυθώ έναν Γερμανό αξιωματικό που πολέμησε τους Έλληνες, κάτι το οποίο δεν ήθελα καθόλου. Γελάσαμε πολύ στις πρόβες και γενικά περάσαμε πολύ ωραία» είπε μεταξύ άλλων ο μαθητής.

Στην ομιλία του ο Σπύρος Αργενάς αναφέρθηκε στα όσα του πρόσφερε το ελληνικό σχολείο αυτά τα οκτώ χρόνια. «Δεν έμαθα μόνο τη γλώσσα αλλά και την ελληνική ιστορία, τη θρησκεία και την παράδοσή μας. Έμαθα τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Σημαίνει να είσαι περήφανος για την πατρίδα σου, που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να σέβεσαι τις άλλες κουλτούρες. Έμαθα τι σημαίνει να είσαι καλός χριστιανός. Σημαίνει να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου. Σημαίνει να πηγαίνεις στην εκκλησία, να συγχωρείς τον άλλο και με τη δύναμη της αγάπης να προχωράς».

Ο μαθητής αναφέρθηκε και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση λέγοντας: «Πριν ελευθερωθεί η Ελλάδα, η Εκκλησία δίδασκε τη γλώσσα μας κρυφά. Ας μην ξεχνάμε το κρυφό σχολειό. Η ελληνική γλώσσα παρέμεινε ζωντανή χάρη στην Εκκλησία. Κι αν σήμερα σκέπασαν με πέπλο την εικόνα της Παναγίας στην Αγία Σοφία, αυτή πάντα θα μας προστατεύει και θα μας οδηγεί».

Η Διευθύντρια του ελληνικού σχολείου, Παναγιώτα Λιλικάκη, έκανε μια αναδρομή στα όσα έζησε μαζί με τους μαθητές όλα αυτά τα χρόνια στις τάξεις του σχολείου.

«Θυμάμαι να ετοιμαζόμαστε για τις εθνικές εορτές, να βάζετε τις στολές, και με πάθος να υποδύεστε ήρωες. Πρόβες που μόνο εμείς και εσείς ξέρουμε πόση εργασία χρειάζονται. 'Τι εννοείς δεν έμαθες ακόμα τα λόγια σου! Ελα πάμε πιο δυνατά! Φανταστείτε πως εκείνη την ημέρα δεν έχουμε μικρόφωνα, δεν θα μας ακούσει κανείς! Ωραία, πήγε καλά, αλλά ξαναπάμε άλλη μια φορά ́! Κι εσείς να κουνάτε τα πόδια με εκνευρισμό -και με υπομονή να ξαναρχίζετε- την ημέρα της γιορτής όλα έτοιμα. Περιμένετε τη σειρά σας, ανεβαίνετε στη σκηνή, δεν είστε εσείς αλλά οι ήρωες επάνω. Υπόκλιση, δυνατά χειροκροτήματα, συνεννοούμαστε με τα μάτια, Εύγε!

Αγαπημένη μου στιγμή, η συνδιδασκαλία με την κ Βλαχογιάννη. Μάθημα 'τι είναι η Ελλάδα'. Εσείς να σχηματίζετε ένα μεγάλο κύκλο για να χωράτε μέσα μια χώρα, εμείς να σας καμαρώνουμε. Εσείς να σχηματίζετε τόξα γύρω από αυτόν - γράψατε, σουβλάκια, μουσική, θέατρο, δημοκρατία, πόλεις, χωριά, θάλασσα, φιλοσοφία! Εσείς να παρουσιάζετε το τελικό αποτέλεσμα και εμείς να σας καμαρώνουμε. Εγινε ο κύκλος ήλιος και φώτισε τα πρόσωπά σας».

Αποχαιρετώντας τους μαθητές της μετά το «ταξίδι» τους στο ελληνικό σχολείο, μοιράστηκε μαζί τους τι δεν πρέπει να έχουν στην ζωή τους με τα λόγια του Γκάντι: «Πλούτο χωρίς μόχθο, γνώση χωρίς χαρακτήρα, πολιτική χωρίς αρχές, απόλαυση χωρίς συναίσθημα, εμπόριο χωρίς ήθος, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, αγάπη χωρίς θυσία».

Οι 12 απόφοιτοι μαθητές έλαβαν υποτροφίες, προσφορά οργανισμών και ομογενειακών επιχειρήσεων που στηρίζουν κάθε χρόνο όπως μπορούν το ελληνικό σχολείο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...