Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

«Μονής Τατάρνης Ενθυμήματα» ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ Ένα εξαιρετικό βιβλίο για το Σταυροπηγιακό Μοναστήρι της Τατάρνης

 


Στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας η Εκκλησία αποτέλεσε στοιχείο ενοποιητικό και διαμορφωτικό της Ελληνικής ταυτότητας, με ρόλο καθοριστικό και κυρίαρχο των Μοναστηριών στην Επανάσταση.

Οι Ιερές Μονές, σε όλη τη διάρκεια της σκλαβιάς, κράτησαν ψηλά το ελληνορθόδοξο φρόνημα στα ρημαγμένα χωριά και άσβεστη τη φλόγα της απελευθέρωσης από τον κατακτητή.





Λειτούργησαν σαν «στρατιωτικές βάσεις» των επαναστατημένων Ελλήνων, με τη λειτουργία πυριτιδαποθηκών και την παροχή ασφαλούς καταφυγίου στους αγωνιστές.

Γι’ αυτό και λεηλατήθηκαν, πυρπολήθηκαν, καταστράφηκαν ολοσχερώς σε πολλές περιπτώσεις, οι Μοναχοί τους βασανίστηκαν και πολλοί εξ’ αυτών έχασαν ακόμα και τη ζωή τους, με μαρτυρικό σε πλείστες περιπτώσεις τρόπο, από τον κατακτητή.

Ένα τέτοιο σπουδαίο Μοναστήρι ήταν και συνεχίζει να είναι και η Ιερά Μονή Τατάρνης ή κατά το ορθότερον Τετάρνης, που βρίσκεται στην περιοχή των ιστορικών Αγράφων της Ευρυτανίας. Το Σταυροπηγιακό αυτό Μοναστήρι γνώρισε μεγάλη ακμή και υπήρξε πνευματικός φάρος για τους σκλαβωμένους Έλληνες της περιοχής και ορμητήριο για πολλούς απελευθερωτικούς αγώνες.

Στα κελιά του βρήκαν καταφύγιο μεγάλοι αρματολοί, όπως ο Κατσαντώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Λεπενιώτης κ.α., ενώ προεπαναστατικά, από το Μοναστήρι αυτό, ο ηρωικός Μητροπολίτης Λαρίσης Διονύσιος ο Φιλόσοφος, κήρυξε το 1601 επανάσταση, η οποία δυστυχώς καταπνίγηκε γιατί ο σπουδαίος αυτός ιεράρχης δεν βρήκε συμπαραστάτες στο σχέδιό του.

Σημαντικά στοιχεία για το ιστορικό αυτό Μοναστήρι, που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και αφορούν κυρίαρχα την σχέση της Μονής με τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Αγρινίου, κατέγραψε, με την ευλογία του σοφού Γέροντος Ηγουμένου π. Δοσιθέου, στο υπέροχο πόνημά του, με τίτλο: «Μονή Τατάρνης – Ενθυμήματα», ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, αδελφός της Μονής, προσθέτοντας ένα σημαντικό θεμέλιο στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία και στην βιβλιογραφία, με άγνωστες αλλά τόσο σημαντικές πτυχές γύρω από την περίτρανη ιστορία του Μοναστηριού αυτού, που θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές.

Συγχαίρουμε τον συγγραφέα και ευχόμεθα από καρδιάς το εξαιρετικό πόνημά του να είναι καλοτάξιδο, πνευματικά ωφέλιμο στους αναγνώστες και ευλογημένο.

 

π. Ευάγγελος Φεγγούλης

Θεολόγος – Συγγραφέας

2 σχόλια:

  1. Aυτα ειναι παραμυθια,η επισημη εκκλησια παντα ηταν εχθρος της Ελλαδας και οι παπαδες αποτελουσαν την τριτη πληγη του εθνους,οπως καταθετει ο μεγαλος Κοραης, που ρημαζαν τον λαο το φουκαρα,να νην διαδιδετε ψεματα και ανοησιες προς αγραν εντυπωσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...