Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ – ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΟΜΥΤΗ

Βαθιά θλίψη απλώθηκε σε όλους τους Ευρυτάνες – και όχι μόνο – με την είδηση της εκδημίας του Ανάργυρου – Γιάννη Μαυρομύτη, ενός εξαίρετου και διακεκριμένου πνευματικού ανθρώπου. Η είδηση αυτή στις 26-1-2022 προκάλεσε βαθύτατη και απέραντη οδύνη, στην κοινωνία του Καρπενησίου, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρυτανία και όχι μόνο. Μας συγκλόνισε και μας συγκίνησε. 

Ο αείμνηστος Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1940, όπου, μετά τις εγκύκλιες σπουδές του, σταδιοδρόμησε, λίαν ευδοκίμως, ως Νομαρχιακός υπάλληλος. Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε ιδιαίτερα και επίμοχθα με την ευρυτανική ιστορία, ακολουθώντας τα χνάρια του «Δασκάλου» του, όπως δίκαια τον αποκαλούσε, Πάνου Ι. Βασιλείου, ο οποίος έθεσε και τις βάσεις της ιστοριοδιφικής έρευνας στην Ευρυτανία μας. Ως «ο πιο καλός», λοιπόν, «μαθητής» του αείμνηστου Πάνου Βασιλείου ο Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης, συνέχισε το έργο του επάξια και με τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες φώτισε αρκετές πτυχές της τοπικής μας ιστορίας και άνοιξε νέους δρόμους. Οι πολύχρονες και πολύμοχθες έρευνές του σε διάφορα αρχεία και σε ειδικές εργασίες, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων, τα περισσότερα από τα οποία, με θαυμάσιο τρόπο και με περισσή δεξιοτεχνία, τα παρέδωσε στην αιωνιότητα, μέσω του έντυπου λόγου. Αποθησαύρισε αθόρυβα και μεθοδικά ανεξερεύνητο, μέχρι τώρα, πνευματικό πλούτο, τον οποίον πρόσφερε αφιλοκερδώς στους φιλίστορες ομοτέχνους του και στο ευρύτερο κοινό. 

Η Πανευρυτανική Ένωση, που ευτύχησε να τον έχει ως ένα από τα εκλεκτότερα μέλη της, δημοσίευσε πλήθος άρθρων του στο Περιοδικό μας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», δεκάδες ανακοινωθέντων τεκμηριωμένων εισηγήσεών του στα πρακτικά των διαφόρων επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν ανά τον Νομό μας και, τέλος, είχε την εξαιρετική τιμή να εκδώσει και τα βιβλία του: «ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 1810-1820», Αθήνα 2006, «+ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΣΙΟΣ, Ποιήματα (Επιμέλεια)», Αθήνα 2016 και «ΜΑΝΟΛΗΣ ΙΕΡΟΜΝΗΜΩΝ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ 1844», Αθήνα 2019. 

Μνημειώδεις είναι, επίσης οι αδημοσίευτες ακόμα εργασίες του: «Ονοματολόγια χωριών της Ευρυτανίας 1454-1455 μ. Χ.», «Παλαιότυπα Εκκλησιαστικά Βιβλία 1551-1900 Ν. Ευρυτανίας», «Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Φραγκίστας», καθώς και πολλές άλλες, οι οποίες δεν εκδόθηκαν ακόμη αυτοτελώς, για οικονομικούς λόγους. Μακάρι να βρεθούν χορηγοί για την έκδοσή τους… Ο αείμνηστος Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης δεν διακρίθηκε μόνον για την επαγγελματική του ευσυνειδησία και τον πλούσιο αμητό των ιστοριοδιφικών ερευνών του. Υπήρξε πρώτα πρώτα άριστος οικογενειάρχης. Ως σύζυγος επέδειξε υποδειγματική αφοσίωση και ως πατέρας υπήρξε λίαν στοργικός. Στην ανοδική πορεία του συμπαραστάτες του υπήρξαν η σύζυγός του Βασιλική και τα παιδιά του Διονύσης και Μαρία. Αλλά και στην κοινωνία του Καρπενησίου ο εκλιπών ήταν λίαν ευυπόληπτος. 

Είχε μόνο φίλους και ήταν περιζήτητος στις παρέες του. Στο πρόσωπό του ευδοκίμησαν πλείστες όσες αρετές, όπως πραότητα, σεμνότητα, φιλαλληλία, φιλοπατρία, καταδεκτικότητα και, κυρίως, Αγάπη! Σίγουρα το Καρπενήσι και η Ευρυτανία με την εκδημία του επτώχευσαν ακόμα περισσότερο. Τέλος, το Δ. Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, της οποίας ο αείμνηστος Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης ήταν μόνιμος αντιπρόσωπός της στο Καρπενήσι, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό του εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, με το οποίο: α.-Εκφράζονται τα ειλικρινή συλλυπητήριά των μελών, προς την οικογένεια του εκλιπόντος και τους συνεργάτες του σε όλες τις δράσεις του. β.- Εκφράζεται η λύπη των μελών του Δ.Σ. που δεν δύνανται να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία, λόγω των επικρατουσών συνθηκών. γ.-Αντί για στεφάνι να διατεθεί χρηματικό ποσό για φιλανθρωπικούς σκοπούς. δ.-Να δημοσιευθεί στον ευρυτανικό και ευρύτερο τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό. 

Ας είναι αιώνια η μνήμη

 του! Κ. Α. Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...