Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

ΒΟΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΟΝΙΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΑΚΟΥΣΑΤΕ - Γράφει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Κύριε διευθυντά του «Ρουμελιώτου»

 ΨΙΑΝΑ  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ. 

Παρακαλούμεν ευαρεστούμενοι καταχωρήσετε εις την εφημερίδα σας το συνταχθέν ψήφισμα υπό  των προέδρων των κοινοτήτων, τέως Δήμου Ευρυτάνων αποσταλέν προς την Κυβέρνησιν δι΄ ου εξαιτούμεθα την  εύνοιαν  της Κυβερνήσεως δια τας πτωχάς τάξεις και δια την ευκολίαν της συγκοινωνίας της οποίας στερείται η Ευρυτανία ολόκληρος και ιδίως ο δήμος Ευρυτάνων, (Αθ. Βράχας, πρόεδρος κοινότητας Ψιανών)

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Οι υπογραφόμενοι Πρόεδροι των Κοινοτήτων του τεως Δήμου Ευρυτάνων Κρικέλλου,Ψιανών,Ρωσκάς,Τσεκλείστας,Δομνίστας, Σταύλων κλπ συνελθόντες  εν Κρικέλω πρωτεούσης τεως Δήμου, σήμερον την  6η Σ/βρίου 1929 ,αποφασίσαμεν και παρακαλούμεν  την  Κυβέρνησιν  επί των κάτωθι αιτημάτων.

1.Καταργηθή φόρος επί του αραβοσίτου  και των οσπρίων όπως διευκολυνθούν και να δυνηθούν   αι  πτωχαί τάξεις  για να ζήσουν αγοράζοντες  αραβόσιτον  καθόσον είναι οι πτωχότεροι όλων  και εδώ εις τα ορεινά μέρη  με την έλειψιν  της συγκοινωνίας καταντά η τιμή του αραβοσίτου να αποβαίνει ακριβότερη του σίτου.

2. Ευκολύνει ημάς δια της συγκοινωνίας  και πρώτον κατασκευασθεί η οδός από Καρδίτσαν-Καρπενησίον-Αγρίνιον καθώς  και η χαρακτηρισθείσα οδός Παληοκαζάρμα-Κρικέλου-Δομνίστας όπως συγκοινωνήσουν  και οι όλλοι  κάτοικοι του τέως Δήμου Ευρυτάνων  με τον άλλον  κόσμο.

3.Απαλλαγήν  της φορολογίας  15 αιγοπροβάτων  δια το οποίον έχει υποβληθεί επί της προηγουμένης Κυβερνήσεως  και σχετικόν νομοσχέδιον  εις την Βουλήν, τουλάχιστον  των ορεινών δήμων,  διότι εις τα ορεινά  μέρη  τα 15 αιγοπρόβατα ουδέν  ΄εσοδο δίνουν. Διο συνετάγει το παρόν ψήφισμα  υποβάλεται προς την Σην (σεβαστήν) Κυβέρνησιν  με την παράκλησιν  όπως λάβη υπόψη  αυτά τα αιτήματα  και διευκολύνει  τας φτωχάς τάξεις οιτινες, προσφέροντες (προσφέρουν)  πάντοτε προθύμως  το αίμα των, υπέρ της Πατρίδος

Ευπειθέστατοι πρόεδροι

(Έπονται υπογραφαί )

Εκείνα τα χρόνια, ενώ η φτώχεια περίσσευε  κυριαρχούσε η αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων των ορεινών περιοχών της Ευρυτανίας. Η φτώχεια του ενός ήταν και φτώχεια του άλλου. Αξιοσημείωτο είναι ότι  εδώ και  πολλά  χρόνια περίπου, οι κάτοικοι ζητούν
δρόμο μεταξύ Αγρινίου και Καρδίτσας. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα μένει ένα απλό αίτημα….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...