Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Mέλισσες και αδρεναλίνη [επινεφρίνη]

Και να πεις ότι δεν μου τό΄παν οι φίλοι μου οι τσοπάνηδες, μου τό ΄παν και έγκαιρα μάλιστα. Ανεβαίνοντας για το χωριό προηγήθηκε σχετική ενημέρωση. 

O διάλογος λιτός. Λέξεις μετρημένες σταράτες.

-          Γιατρέ φέτος δεν έχει μύγες!

-          Εγώ τι φταίω, τι πάθανε. Έχει μέλισσες, φέρε ενέσεις!

-   Ήταν εκείνο το καλοκαίρι που στα Κέδρα ο έλατος έδωσε μελίτωμα [βανίλια] με συνέπεια να αφθονούν οι μέλισσες εις βάρος των μυγών. Ήταν και γάμοι και κάποια πανηγύρια, σφάγια μπόλικα με συνέπεια τα συμπαθή υμενόπτερα να βουριάξουν. Την επόμενη. στα προεόρτια γάμου με  σχετική οινοποσία και εκλεκτούς μεζέδες να ακουρμαζόμαστε ειδήμονα γαμπρό να αναλύει τα πολιτικά δρώμενα και άλλα επίκαιρα θέματα. Πλέον έμεινε ο τελευταίος μεζές, τον οποίο ευγενικά παραχωρήσαμε στον ομιλητή.

   Τρώγοντας και μιλώντας  συνάμα ο γαμπρός αίφνης μπλάβιασε, πρίστηκε και παρουσίασε οξεία δύσπνοια. Αρχικά το αποδώσαμε στην ένταση της κουβέντας. Στη συνέχεια ψέλλισε κάτι για αναφυλαξία. Στο τελευταίο σπληνάντερο συγκατοιβιούσε και μέλισσα η οποία και τον τσίμπησε στα χείλη. Όλοι τον ενθάρρυναν και ειδικά η πεθερά με λέξεις τύπου (μην σκιάζεσαι μην παρασολάς παλικάρι μου έχουμε τον θκο μας τον γιατρό). Και βέβαια συμφωνούσαν και οι συνδαιτημόνες βρισκόμενοι σε κρυστάλλινη διαύγεια υπό την επήρεια  της οινοποσίας. Έσπασα όλα τα ολυμπιακά ρεκόρ να πάω να γυρίσω με το σακίδιο και ενέσεις αδρεναλίνης και κορτιζόνης. Καθοδόν πήρα σβάρνα και μια μητέρα με μωρό που έψαχνε τον γιατρό

Αυτός στο δάπεδο να απομώνεται με τα πόδια ψηλά μετά από σχετικές μου οδηγίες και εγώ εξίσου πανικόβλητος να προσπαθώ να σπάσω το φιαλίδιο της αδρεναλίνης. Ίσως λόγω παραπανήσιας δύναμης ίσως λόγω πανικού η αμπούλα έσπασε στο χέρι μου νιώθοντας έντονα τις επιπλοκές αφού μέρος του φαρμάκου μπήκε στα κομμένα μου δάχτυλα[τρόμος, ταραχή κ.λπ.]απέμεινε μόνο μια το άγχος να με κυριεύει βοήθαγε και το φάρμακο που κυκλοφορούσε και ο νέος να μην μπορεί να ανασάνει προσπάθησα τρέμοντας να σπάσω τη δεύτερη αμπούλα. 

Ως από μηχανής θεός γνωστός μάστορας τέρας ψυχραιμίας με έβγαλε από το αδιέξοδο. Ξέπλυνε το τασάκι με τα αποτσίγαρα δεν θυμάμαι με μπύρα η νερό και μου συνέστησε το φιαλίδιο να το σπάσω εκεί. Μου έδωσε απίστευτο κουράγιο η εναλλακτική πρόταση του και η απόπειρα στέφθκε με επιτυχία. Την έκανα στον πάσχοντα του ‘ριξα και μπόλικη ενδοφλέβια κορτιζόνη και αντισταμινικό το παλιό δοκιμασμένο σχήμα.

Α.Ε .Κ [αντισταμινικό επινεφρίνη [αδρεναλίνη] κορτιζόνη] και στάνιαρε.

 Άλλος ένας που ήξερε ότι πάθαινε αναφυλαξία και δεν είχε μαζί του το φάρμακο σε αυτονιέμενη μορφή, ή σε απλή αμπούλα. Και κείνο το καλοκαίρι πρέπει να κρυψα σε όλα τα καφέ του χωριού αλλά και σε μέρη όπου γινόταν ιεροτελεστίες αρκετές αδρεναλίνες. Οι φίλοι μου ορθώς με είχαν ενημερώσει προειδοποιήσει, ως συνήθως, προχωρημένοι ήταν η χρονιά των μελισσών. Δυστυχώς την επόμενη χρονιά ατυχής οδηγός έχασε τη ζωή  του σε γειτονικό χωριό  από τ ην ίδια αιτία[αναφυλαξία σε υμενόπτερα] Αρκούσε μια ένεση αδρεναλίνης  και ειδικά στις μέρες μας που κυκλοφορεί σε προγεμισμένη μορφή στυλό.

 Αδρεναλίνη  και Αναφυλαξία

Φαρμακευτική ουσία,ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια.Πρωτοπορώντας σαν λαός υιοθετήσαμε το λατινικό όρο adrenaline=ad +renal ( αντίστοιχα οι ξένοι που χρησιμοποιούν το ελληνικό και δόκιμο όρο επινεφρίνη🡪(επί των νεφρών). Είναι το φάρμακο πρώτης γραμμής, δρα άμεσα (σε λιγότερο από 2 λεπτά) στην αναφυλαξία και μπορεί να επαναληφθεί σε 20 λεπτά.Στη κυριολεξία σώζει ζωές !! Αρκεί  μια στοιχειώδη  εκπαίδευση και σωστή δοσολογία από τον ίδιο τον ασθενή ή από το περιβάλλον του.Χορηγείται ενδομυικά, σε μέγιστη δόση 0,5 ml στους ενήλικες, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 εως το ½ του φιαλιδίου.. Στα παιδιά η δοσολογία υπολογίζεται βάσει των κιλών.

 

Σήμερα, παράγεται βιομηχανικά,κυκλοφορεί σε  δυο μορφές: Aμπούλας και αυτοενιέμενης, Αnapen [στυλο]

Αμπούλα αδρεναλίνης

Για τα παιδιά όταν χρησιμοποιούμε αμπούλα, υπολογίζουμε μια μονάδα σύριγγας ινσουλίνης ανά κιλό,  πχ 15 κιλά 15 μονάδες [0,15 ml ] 

Θέση τοποθέτησης ασθενούς  σε επεισόδιο Αναφυλαξίας:‘Υπτια με ανασηκωμένα τα κάτω άκρα.

Σε περίπτωση εγκύου ή ατόμου με απώλεια συνείδησης, να τοποθετηθούν στο αριστερό τους πλευρό     

Εάν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή : θέση καθιστή –πόδια σε ευθεία θέση , ή θέση πλάγια. 

Εάν υπάρχουν έμετοι : θέση πλάγια  

Βρέφη: θέση οριζόντια.

Θέση χορήγησης  Η χορήγηση γίνεται ενδομυϊκά, στη μεσότητα του έξω πλάγιου τμήματος του μηρού. Σε  τυχόν επανάληψη  γίνεται στο άλλο πόδι. Στη συνέχεια χορηγούνται αντιισταμινικά και κορτικοειδή και λοιπή φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με την κλινική εικόνα. 

Είναι αδιανόητο έως τραγικό στη χώρα μας άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας από υμενόπτερα, από τροφικά αίτια κ.λπ. να μη φέρουν μαζί τους ένεση αδρεναλίνης. Σε προηγμένα κράτη τα ίδια άτομα είναι υποχρεωμένα να φέρουν σήμανση σε βραχιόλι ότι είναι αλλεργικοί.

(Η συγγραφή του δεύτερου σκέλους έγινε με την υποστήριξη της αλλεργιολόγου Φανής Γιαννούλα.) 

  Κωνσταντίνος Παπαντζίμας 

                                                                                     Διευθυντής Παιδίατρος                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...