Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Το κυνήγι του Καραϊσκάκη..... - Γράφει ο Θαν Γιαννακόπουλος

Προς τα τέλη του Απριλίου του 1824 ο Στορνάρης, ο Λιάκατας και ο Ράγκος συγκέντρωσαν μια δύναμη 2.500 περίπου στρατιωτών μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και ενισχύσεις που τους έστειλε ο Τσόγκας. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον δερβέναγα και τον Σταματούλη Γάτσο πλησίασαν το στράτευμα του Καραϊσκάκη και προσπάθησαν να το εγκλωβίσουν, χωρίς επιτυχία όμως καθώς τους διέφυγε ακλουθώντας μια απρόσμενη για αυτούς διαδρομή. Ωστόσο τον καταδίωξαν έως το μοναστήρι της Βράχας, κοντά στο Καρπενήσι, και στις 16 Μαΐου 1824 του επιτέθηκαν από τρία διαφορετικά σημεία.

Το σώμα του Καραϊσκάκη τους απώθησε, αλλά σκοτώθηκε ο Αντώνης Ζαραλής (πρωτοπαλίκαρο του) που οδηγούσε τους στρατιώτες στη μάχη αφού ο Καραϊσκάκης ήταν όλο αυτό το διάστημα πολύ άρρωστος. Στις συνθήκες αυτές αποφάσισε να διαφύγει και πήγε έως τη θέση <<Λιθάρι του Βάγια>>,κοντά στο Κρίκελλο Kαρπενησίου, όπου συνάντησε τα στρατιωτικά σώματα του Ίσκου, του Γιολδάση, καθώς και Σουλιώτες με τον Περραιβό που έσπευδαν να τον ενισχύσουν. Όλοι αυτοί τον υποδέχτηκαν φιλικά, αδιαφόρησαν για την καταδικαστική απόφαση που όριζε ότι κανείς στρατιωτικός δεν έπρεπε να τον συναναστρέφεται έως ότου μετανοήσει και ζητήσει συγχώρεση, και ειδοποίησαν τους διώκτες του ότι έπρεπε να σταματήσουν όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τον Μαυροκόρδατο και τους διώκτες του, ο Καραϊσκάκης επιχείρησε να καταλάβει τα Άγραφα σε συνεργασία με τις οθωμανικές αρχές, επιβεβαιώνοντας έτσι την κατηγορία της προδοσίας για την οποία είχε μόλις καταδικαστεί.

Υποστήριξαν μάλιστα ότι συνεννοήθηκε και πάλι με τον Ομέρ Βρυώνη, ο οποίος τον ενίσχυσε με πολεμοφόδια και διευκόλυνε τις κινήσεις του για να πλήξει τον δικό του προσωπικό αντίπαλο, τον δερβέναγα των Τρικάλων. Αντιθέτως ο Ίσκος και οι στρατιωτικοί που υποδέχτηκαν τον Καραϊσκάκη υποστήριξαν ότι ο σκοπός του δεν ήταν να συνδιαλεχθεί με τις οθωμανικές αρχές για να ξαναγίνει αρματολός.

Σύμφωνα με αυτούς ήθελε να δείξει ότι άδικα καταδικάστηκε ως προδότης και για αυτό αποφάσισε να οργανώσει μια επιθετική εκστρατεία στη Θεσσαλία, στις 19 Μαΐου 1824 ο Ίσκος στον Ράγκο.

Ο Καραϊσκάκης όταν κατέφυγε καταδιωκόμενος στο μοναστήρι της Βράχας, στις 15 Μαΐου 1824,έγραψε στον Ίσκο και τον Γιολδάση και τους ζήτησε να τον ενισχύσουν ώστε όλοι μαζί να εισβάλλουν στο Άγραφα και από εκεί στο θεσσαλικό κάμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...