Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Χρήστου Γιαννακόπουλου προς το Δ.Σ. Καρπενησίου για την γιορτή μνήμης για την μάχη της Καλιακούδας. Στις 21 Αυγούστου φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης.

 Χρήστος Γιαννακόπουλος

Τηλ.: 6977817587                                                      Αθήνα   05/08/2022

e-mail:xrgian@sch.gr                

Προς

Τον Δήμαρχο Δήμου Καρπενησίου κ. Νικόλαο Σουλιώτη

                                                        -     Τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Καρπενησίου μέσω 

                                                                    της Προέδρου του Δ.Σ.

                                      Κοινοποίηση:

                                                     - Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Ευρυτανίας

Θέμα: Η γιορτή μνήμης για την  μάχη της Καλλιακούδας.


Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Σύμβουλοι,


Στην ημερήσια διάταξη της 11η κατεπείγουσας συνεδρίασης του  Δημοτικού Συμβουλίου στις 15 Ιουλίου 2022 υπήρχε ως τρίτο θέμα:

 «Καθιέρωση Επίσημης Τοπικής Εορτής Ιστορικού Χαρακτήρα για το Δήμο Καρπενησίου προς τιμήν της Μάχης της Καλλιακούδας- Επικαιροποίηση της υπ’ αριθ. 243/2013 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (εισηγήτρια η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Ζαλοκώστα)- Κρίνεται κατεπείγουσα η δια περιφοράς λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την καθιέρωση ως επίσης τοπικής εορτής της επετείου της Μάχης της Καλλιακούδας, καθώς απαιτείται επικαιροποίηση της απόφασης 243/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση του σχεδίου του σχετικού προεδρικού διατάγματος, με σκοπό, κατά το δυνατόν, την έκδοσή του κατά τις αρχές του μήνα Αυγούστου και πριν το καθιερωμένο εορτασμό της Μάχης, ήτοι την πρώτη Κυριακή μετά την 15η Αυγούστου».

Όπως πληροφορήθηκα από την Πρόεδρο του Δ.Σ. το θέμα αυτό αποσύρθηκε επειδή «υπήρξαν αντιδράσεις».

Κύριοι, με την παρούσα επιστολή μου εκφράζω την αντίδρασή μου για την απόσυρση του θέματος. 

 

Το Δ.Σ. με την 243/2013 απόφασή του εισηγήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών την καθιέρωση της πρώτης Κυριακής μετά από την 15η Αυγούστου ως Επίσημης Τοπικής Εορτής Ιστορικού χαρακτήρα για τον Δήμο Καρπενησίου προς τιμή της μάχης της Καλλιακούδας για τους παρακάτω λόγους:

-Στην μάχη της Καλλιακούδας έλαβαν μέρος σχεδόν όλοι οι Ευρυτάνες αγωνιστές του 1821 όπως προκύπτει από του φακέλους των αγωνιστών στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.).

Έτσι, δεν απέχει της πραγματικότητας να θεωρήσουμε ότι όλοι οι Ευρυτάνες έχουμε τουλάχιστον ένα πρόγονό μας που πολέμησε στην Καλλιακούδα.

- Από το 1979 ανελλιπώς κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης για τη μάχη της Καλλιακούδας ώστε να έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.

- Η εκδήλωση μνήμης συνεχίζεται με λαϊκό πανηγύρι όπου αναδεικνύονται τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής (παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, αντάμωμα κατοίκων διαφορετικών χωριών, φαγητό και διασκέδαση στην ύπαιθρο κάτω από τα πανύψηλα έλατα κλπ.).

Τελευταία, παρατηρείται μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τους παραπάνω λόγους και παραπληροφόρησης σχετικά με την μάχη. Προβάλλονται επιλεκτικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές που αναφέρονται στην συμπεριφορά του Γιολδάση και Σιαδήμα στην μάχη χωρίς όμως να παρουσιάζουν  το  ότι ο Σιαδήμας, και μόνο αυτός, κατηγορήθηκε και ΑΘΩΩΘΗΚΕ σε σχετική δίκη που πραγματοποιήθηκε και κατόπιν έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην έξοδο του Μεσολογγίου. Άλλωστε, η απόφαση  του Δ.Σ. δεν αναφέρετε ούτε σε πρόσωπα που έλαβαν μέρος την μάχη, ούτε στο αποτέλεσμα αυτής. 

Θα ήταν παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία το Δ.Σ. να συστήσει επιτροπή για να εξετάσει τα αίτια του αποτελέσματος της μάχης για το οποίο οι σύγχρονοι ιστορικοί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έχουν διατυπώσει με σαφήνεια την άποψή τους. Η πρόταση δε στον Δήμαρχο να μην προχωρήσει στην ψήφιση της πρότασης «για λίγους ψήφους», έρχεται να μας θυμίσει το βαθύ παλαιοκομματικό κράτος. Μα είναι δυνατόν αυτό το θέμα να έχει κομματικό μανδύα;


Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Σύμβουλοι,

Ζητώ την επαναφορά του θέματος στο Δ.Σ και την ομόφωνη ψήφισή του. Πιστεύω πως όλοι σας είσθε υπερήφανοι για τους προγόνους σας που πολέμησαν για την ελευθερία μας στον αγώνα του 1821 και στη μάχη της Καλλιακούδας. Μπορεί η έκβαση της μάχης να μην ήταν ευχάριστη αλλά οι προγονοί μας πολέμησαν και  το αίμα τους έβαψε τα μετερίζια της Καλλιακούδας.  Αν κάποιος νομίζει ότι δεν είχε προγόνους στην μάχη ας ψάξει καλύτερα το γενεαλογικό του δένδρο. Με την επικαιροποίηση της απόφασης 243/2013 και την έκδοση σχετικού Π.Δ. πιστεύω πως αποδίδουμε ιδιαίτερη τιμή στους  Ευρυτάνες προγόνους μας αγωνιστές του 1821 και όλοι μαζί ας αναβαθμίσουμε την επετειακή εορτή μνήμης. 

 


Με Τιμή

                                                           Χρήστος  Γιαννακόπουλος      

                                                 Πρόεδρος του Συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ

                                Διευθυντής του περιοδικού ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ      


Υ. Γ. Την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 είναι ο φετινός εορτασμός της επετείου της μάχης. Σας περιμένουμε στα Λακκώματα, στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας και στο μνημείο της μάχης, για να τιμήσουμε τους προγόνους μας αγωνιστές της μάχης.                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...