Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Η επετειακή γιορτή μνήμης για την μάχη της Καλλιακούδας

 
Την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 τιμήσαμε και φέτος τους προγόνους μας αγωνιστές της μάχης της Καλλιακούδας. Από το 1979 και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται  η επετειακή γιορτή μνήμης για την μάχη της Καλλιακούδας στη θέση Λακκώματα. Είναι η πρώτη και ταυτόχρονα η μακροβιότερη  γιορτή στην Ευρυτανία που αναφέρετε στον αγώνα των προγόνων μας Ευρυτάνων στην επανάσταση του 1821 και τους τιμά.  Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που ο Κώστας  Μπακογιάννης ως δήμαρχος Καρπενησίου το 2013 πήρε την ιστορική απόφαση να προτείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών τον χαρακτηρισμό της εορτής ως Δημόσιας Τοπικής Εορτής για τον Δήμο μας, που δυστυχώς όμως δεν εκδόθηκε ακόμα το σχετικό Π.Δ.


 Έτσι και φέτος, νωρίς το πρωί ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Λαμπαδάρης, χτύπησε την καμπάνα στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας και τέλεσε τον Όρθρο, την Θεία Λειτουργία, την αρτοκλασία του συλλόγου μας και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο  των πεσόντων της μάχης. Το σιτάρι του μνημόσυνου και τα «ψυχούδια» ήταν προσφορά της κ. Άντας Ζάχου Γιαννακοπούλου. Ο φιλόλογος καθηγητής κ. Ευάγγελος Πέχας με σύντομο και περιεκτικό λόγο μίλησε για  το ιστορικό της μάχης κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων  μέχρι και την τελευταία λέξη.

Μαζί μας ήταν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων της μάχης η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής – Δασικής πολιτικής & Κτηνοτροφίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Κατερίνα Καλαντζή, ο Δήμαρχος Δήμου Καρπενησίου Νικόλαος Σουλιώτης, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ Κωνσταντίνα Τσιουγκρή, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ψιανών και Καρίτσας Ευάγγελος Χριστόπουλος και Γιάννης Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα, οι πρόεδροι του συλλόγου Μεγαλοχωριτών Ανδρέας Παΐδας, Αναδιωτών Αθανάσιος Φλώρος, Καλλιακούδας Χρήστος Γιαννακόπουλος, εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων και συλλόγων.

Η σεμνή τελετή μνήμης έληξε αφού   ψάλλαμε όλοι μαζί τον εθνικό μας  ύμνο και αφού ο συλλογός μας πρόσφερε το καθιερωμένο κέρασμα, δώσαμε ραντεβού για του χρόνου που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη μάχη για ένα ξεχωριστό εορτασμό και λαϊκό πανηγύρι κάτω από τα βαθύσκιωτα έλατα της Καλλιακούδας.  

Στον εορτασμό συμμετείχαν η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, ο Δήμος Καρπενησίου, οι Τοπικές Κοινότητες Μεγάλου Χωριού, Ανιάδας, Καρίτσας, Ροσκάς και Ψιανών και οι σύλλογοι Μεγαλοχωριτών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Αναδιωτών Η ΑΕΤΟΒΡΥΣΗ  και ο σύλλογος Καλλιακούδα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ Χρήστος Γιαννακόπουλος.

                                                                       Ο Πρόεδρος   

                                                        Χρήστος  Γιαννακόπουλος                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...