Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Όταν οι Έλληνες στρατιώτες τον Ιούλιο του 1920, έφθασαν στα πρόθυρα της Κωνσταντινοπόλεως

Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος

Στις εφημερίδες  της εποχής αναφέρεται, η συμπεριφορά του Ελληνικού Στρατού και των Συμμάχων, όταν οι Έλληνες βρίσκονταν κοντά στη Πόλη και επικρατούσε η ουδετερότητα. Οι Γαλλικές εφημερίδες εκραύγαζαν  ότι επιβάλλεται αμέσως η σύγκλησις  της Διασκέψεως  των  συμμάχων δια να λυθεί το ανατολικόν.

Η Ελλάς δεν απεφάσισεν  την προς Βόσπορον ενέργεια  δια την κατάκτησιν  της Πόλης. Ο Ελληνικός στρατός  δεν συγκρατείται, αλλά και η Ελλάς, δεν είναι πλέον διατεθειμένη να αναμένει επί έτη εις την προθάλαμον των Μεγάλων, μέχρις ότου  ευδοκήσουν να συμφωνήσουν λύσιν του ανατολικού. Η περίοδος της αναμονής  του ετερματίσθη.

Στην  Πόλη υπήρχε η φρουρά από τις Δυνάμεις  η οποία θα εμπόδιζε τον Ελληνικόν στρατόν να εισάλθη. Ο τελευταίος, αν διτάσετο να εισήρθε  θα εισήρχετο χωρίς αμφιβολία. Όμως η Ελλάς  είναι αποφασισμένη να μην προβεί σε πράξεις που θα θεωρούνται εχθρικές από τους συμμάχους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της  18ης  Ιουλίου αναφέρει  ότι οι «σύμμαχοι απαντούν  αρνητικώς  εις την Ελληνικήν  αίτησιν περί καταλήψεως της Κωνσταντινουπόλεως (Γαλλία. Βρετανία, Ιταλία), από τους Έλληνες. Πρώτη η Αγγλική κυβέρνηση την απέρριψε και στη συνέχεια η Γαλλική.

Έφτασε ο  Γ. Κονδύλης (Διοικητής του 30ου Συντάγματος στη  γέφυρα του Μαιάνδρου και να εισβάλει στην ιταλική ζώνη κατοχής. Μόλις αρχίζει η διάβαση του  Μαιάνδρου, φθάνει λαχανιασμένος ένας Ιταλός ταγματάρχης με δύο άλλους αξιωματικούς ζητεί να συναντήσει τον Κονδύλη ,ο οποίος τον δέχεται….. έφιππος. Και με  διερμηνέα ο Κονδύλης, μόνο την  Ευρυτανική μιλούσε άπταιστα,  του ζητάει να μην προχωρήσει  γιατί η περιοχή του Μαιάνδρου ήταν  η ιταλική  ζώνη. Πες του λέει ο Κονδύλης, στο διερμηνέα,  ότι θα σταματήσω μόνο αν μου παραδώσει τους Τούρκους.

-Μα αυτό, είναι αδύνατο απαντά ο Ιταλός

-Τότε εγώ θα προχωρήσω, απαντά ο Κονδύλης

Ο Ιταλός ταγματάρχης με το τηλέφωνο του διπλανού φυλακίου ζητεί οδηγίες από τους ανωτέρους του και επιστρέφοντας  ζητεί από τον Κονδύλη να περιμένει μέχρις ότου γίνουν συνεννοήσεις μέσω της Αρμοστείας. Αυτό εξοργίζει τον Κονδύλη.

-Να τους πεις ότι εγώ δεν ξέρω από υψηλή  διπλωματία, εγώ θα έχω πιάσει τους Τούρκους.

-Αν προχωρήσετε απειλεί ο Ιταλός  έχω διαταγή  να διατάξω πυρ

-Δεν πειράζει, απαντά ο Κονδύλης

Και σπηρουνίζοντας τα άλογό του  τίθεται επικεφαλής των ανδρών του,  περνά τον Μαίανδρο, χωρίς φυσικά να τολμήσουν αντίσταση οι Ιταλοί και ξεκινά την καταδίωξη των Τούρκων.

Η εκδίκηση του Κονδύλη ήταν τρομερή, όπως τρομερός ήταν και  ο ίδιος. Σαν κεραυνός πέφτει πάνω στο τούρκικο στρατόπεδο  της Τζίνας και το διαλύει. Και χωρίς καθυστέρηση  συνεχίζει  την προέλαση του, καταλαμβάνει τον  ορεινό όγκο Σαπουντζά Νταγ και κάνει μια κυκλωτική κίνηση προς δυσμάς ,στρέφεται προς βορρά και επιστρέφει στις γραμμές μας  από την κατεύθυνση των Σωκίων. Στο περασμά του  τίποτε δεν μένει όρθιο. Όποιο χωριό τουρκικό τολμά να αντισταθεί ,καταστρέφεται, οι ανταρτικές ομάδες που προσπαθούν  να τον αναχαιτίσουν συντρίβονται. Σπείρει τρόμο τον πανικό στους τούρκους  και προκαλεί δέος  των δικών μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...