Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, η εκδήλωση ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ Αθήνας - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ: ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕΓΔΟΒΑ ΚΑΙ ΡΟΓΓΑΚΙΑ, ΟΔΙΚΑ ΤΕΡΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Οι  Αγραφιώτες των Αθηνών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγραφιώτικων Συλλόγων Αθήνας και Αττικής και κατέκλυσαν την αίθουσα του καφέ << Κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών>> την Κυριακή το μεσημέρι (12/2).

Προεδρεία Συλλόγων, από περισσότερους σαράντα φορείς, Αγραφιώτες, άνθρωποι των γραμμάτων, συγγραφείς, δημοσιογράφοι με ενωτικό πνεύμα και ικανοποίηση δημιούργησαν μια ιδιαίτερα όμορφη ατμόσφαιρα.

Η εκδήλωση άρχισε με την ευλογία της βασιλόπιτας από τον Αγραφιώτη Ιερέα π. Δημήτρη Σκόνδρα, από την Γρανίτσα Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας. Από τις Βάσω Αποστολίδου και Έφη Χαντζούλη, έγιναν το καλωσόρισμα και οι προσφωνήσεις. Το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Χ. κ. Μιχάλης Κατσομήτρος ( Κλειτσός Αγράφων Ευρυτανίας) χαιρέτισε τους παρευρισκομένους.

Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Ένωσης Βασίλη Τσαντήλα ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην σαραντάχρονη πορεία και συμβολή της Ένωσης στην λύση προβλημάτων υποδομών, ανάπτυξης, ποιότητας ζωής, προστασίας μνημείων και τουρισμού με επίκεντρο τη λίμνη Πλαστήρα. Ενημέρωσε επίσης για το σημαντικό εκδοτικό έργο της Ένωσης και δράσεις Ιστορίας και πολιτισμού για το 2023:

Εκδήλωση στο πολεμικό μουσείο Αθηνών στις 4 Μαρτίου. Έκθεση Ηρώων του 1821 στην Καρδίτσα (Μάρτιο – Απρίλη). Συνέδριο θρησκευτικού Τουρισμού ( Οκτώβριο 2023), με την στήριξη Περιφ. Θεσσαλίας και Στερεάς και Δήμων.        

Κάλεσε όλους τους Αγραφιώτες ο κ Τσαντήλας, να στηρίξουν τον τόπο τους, όπου και αν βρίσκονται και ζήτησε από την πολιτεία να θεσμοθετήσει:

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΓΡΑΦΩΝ και χαρακτηρισμό των Αγράφων ώς ΧΩΡΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ.

Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα το Υπ. Υποδομών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, να εντάξουν στο αντικείμενο της ΤΕΡΝΑ και τα οδικά δίκτυα προς Νεράιδα, Καροπλέσι και Ραχούλα, όπως και την χρηματοδότηση των γεφυρών ΜΕΓΔΟΒΑ ΚΑΙ ΡΟΓΓΑΚΙΑ και οδικών συνδέσεων Καρδίτσας – Αγράφων Ευρυτανίας.

Επιδοκίμασε ο κ. Τσαντήλας, την έναρξη προγράμματος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΡΑΦΩΝ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορά τους Δήμους ΑΡΓΙΘΕΑΣ, ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ και ΑΓΡΑΦΩΝ και κατέθεσε την πάγια θέση της Ένωσης για τη σύνταξη Αναπτυξιακού προγράμματος συνολικά για τον ενιαίο Ιστορικό Γεωγραφικό χώρο των Αγράφων και αποπεράτωση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τα χορευτικά τμήματα του Βαθυλάκκου και του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Μαραθώνα, που έδωσαν το Αγραφιώτικο πολιτιστικό χρώμα. Συντονιστής το μέλος της Σ.Ε. κ Γιάννης Κατσής και τραγουδιστής επίσης με τους Κουβαρά Γιώργο (κλαρίνο) και Σμάνη Βασίλη (λαούτο). Όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν και το κρασί του  οινοποιείου ΔΙΟΝΥΣΟΣ, προσφορά του κ. Σ. Παναγιωτίδη και την βασιλόπιτα προσφορά του κ. Απ. Νούκα. Καθ όλη την διάρκεια προβαλλόταν ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες του Ε.Ο.Σ.Κ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: συνεργάτες του Υπ. Δικαιοσύνης Κων/νου Τσιάρα, του βουλευτή Γ. Κωτσού, του επ. Μέλους της Ένωσης, Μιχ. Χρυσοχοίδη. Οι πρόεδροι της Πανευρυτανικής Ένωσης, κ. Δέπος Δ., της ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, κ Κονιαβίτη Β, ο πρόεδρος των Απανταχού Καρδιτσιωτών κ. Κουσαής, ο πρόεδρος Ένωσης Ευρυτάνων επιστημόνων κ Κουλαρμάνης.

Προεδρεία και εκπρόσωποι Συλλόγων με καταγωγή από τις κοινότητες: Κλειτσού, Φουρνάς, Βραγκιανών, Κερασόβου, Κρέντη, Γρανίτσας, Τριποτάμου, Λημερίου, Βαλαώρας, Μαυρομμάτας, Καρπενησίου, Μαράθου,Ρεντίνας, Σμοκόβου, Θραψιμίου, Αηδονοχωρίου, Βαθυλάκκου, Κέδρου, Λουτρού, Μολόχας, Νεράιδας, Αμαράντου, Ραχούλας, Καροπλεσίου, Καστανιάς, Μούχας, Καταφυγίου, Λαμπερού, Μοσχάτου, Καρίτσας, Μπελοκομύτη, Καναλίων, Φαναρίου, Μουζακίου, Αργιθέας, Σοφάδων, Καρδιτσιωτών Μαραθώνα, Πύργος Ιθώμης, Κρανιάς, Νεοχωρίου, Μαυρομμάτι.

Παραβρέθηκαν επίσης οι πρώην δήμαρχοι Αγράφων Χ. Μπούρας και Ρεντίνας Κ. Κούτρας και ο υποψ. Δήμαρχος Σοφάδων Κατσής Δημ.

Το Δ.Σ της Ένωσης, ευχαριστεί όλους τους εκπροσώπους φορέων Αγραφιώτες και ξεχωριστά τα μέλη της Σ.Ε. Αθήνας που εργάστηκαν για τη συμμετοχή και επιτυχία της εκδήλωσης, όπως και τις κυρίες – κυρίους μέλη της Ένωσης Ολυμπία Διαμαντοπούλου, Στεργίου Αντιγόνη, Κατερίνα Βαλούχα, Αποστολίδου Βάσω, Έφη Χατζούλη, Κατσή Γιάννα, Μπούμπουρη Κώστα, Παίση Κώστα, Πάζιο Γιώργο, Κατσαρό Παναγιώτη, Ρέλια Βάιο, Λάππα Γεωργία, Παπαιωάννου Μαρία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...