Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Τα σπουδαία οφέλη του αυγού στη διατροφή μας - Γράφει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Από τα παλιά τα  χρόνια, ποιος γνωρίζει από πότε στα ορεινά χωριά  της Δυτικής Ελλάδας  δεν υπήρχε σπίτι  λιθόκτιστο ή μη, χωρίς  ένα μικρό κοτέτσι. Εκεί διατηρούνταν  οι κότες που με τα αυγά τους κάλυπταν τις διατροφικές ανάγκες κάθε σπιτιού και φυσικά του μουσαφίρη που πότε δεν έλειπε.  

Όμως  οι  κότες  εκείνης της εποχής είχαν μικρό σωματικό βάρος, περίπου 1200-1600 γραμμάρια  και τα αυγά που γεννούσαν, συνήθως κάθε δεύτερη ή τρίτη ημέρα,  ήταν βάρους περίπου 40-50 γραμμάρια. Το φτέρωμα  στις κότες  αυτές ήταν ποικίλο. Όμως μετά το 1960  μπήκαν και ξενικές φυλές, με βαρύσωμες κότες πάνω από 2000 γραμμάρια  που  γεννούσαν βαρύτερα αυγά  και μάλιστα κάθε ημέρα.

Συχνοί  ήταν οι τσακωμοί μεταξύ των γειτόνων γιατί οι κότες πήγαιναν από κήπο σε κήπο. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν υπάρχουν μεγάλες μονάδες κυρίως σε πεδινές περιοχές όπως στην Ήπειρο, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πελοπόνησσο κτλ και κάθε χρόνο παράγονται πολλά αυγά που συμπληρώνουν τη διατροφή μας. Κάθε αυγό περιέχει  11 βασικές βιταμίνες όπως Α,Β,Ε,β122  Σίδηρο, Ιώδιο, Φωσφόρι, Σελήνιο, Χολίνη και Φολικό οξύ. Ακόμη το αντιοξειδωτικό Λουτείνη και Ζεαξανθίνη .Επίσης υπάρχουν πλούσια αυγά σε ωμέγα 3, λιπαρά οξέα όταν οι κότες  διατρέφονται με τροφές πλούσιες ή βόσκουν σε πλούσιο λιβάδι.

Τα ω3 προστατεύουν  από καρδιακές παθήσεις και φλεγμονώδεις νόσους. Τα αυγά περιέχουν  την υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης στον πλανήτη. Τα αυγά περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα  σε ακριβείς αναλογίες  που απαιτούνται  από το ανθρώπινο σώμα  για την ανάπτυξη. Τα αμινοξέα  είναι τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος.

Τα αυγά είναι ένα σούπερ τρόφιμο,  έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά αντιοξειδωτικά  όπως Λουτείνη και Ζεαξανθίνη  που προστατεύουν τα μάτια του ανθρώπου και διατηρούν την υγεία του. Το ασπράδι των αυγών περιέχει  σελήνιο που προστατεύει  το ανοσοποιητικό σύστημα, Βιταμίνη D που προστατεύει  το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα. Βιταμίνη D, Ε  και β12   που είναι  απαραίτητες για τη δημιουργία  και ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα αυγά είναι  απαραίτητα  για παραγωγή του σιδήρου που τόσο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...