Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση του βιβλίου του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη στον Άγιο Κων/νο Αγρινίου

 Μικρή αποδείχτηκε τελικά η αίθουσα εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Κων/νου Αγρινίου για να χωρέσει τον κόσμο που προσήλθε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2023, στην παρουσίαση του βιβλίου του Πρωτοπρεσβυτέρου και Θεολόγου πατρός Ευαγγέλου Φεγγούλη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγράφων της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, με τίτλο: "ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ".

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, τόσο από Ευρυτάνες, κατοίκους του Οικισμού και ιερείς, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις τοποθετήσεις σημαντικών ομιλητών, οι οποίοι με πολύ μεράκι, γλαφυρότητα και συχνά ρητορική ευγλωττία, ξεδίπλωσαν τις σελίδες του σπουδαίου αυτού πονήματος του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη.


















Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο ενότητες, με κείμενα ιστορικά και ειδικώς εκκλησιαστικά που αναφέρονται στις μεγάλες εκείνες προσωπικότητες που έδρασαν και αγωνίστηκαν στην περιοχή των Αγράφων κατά την περίοδο της 400χρνης σκλαβιάς, όπως ο Κατσαντώνης, ο Γ, Καραϊσκάκης, ο Λεπενιώτης, ο Κώστας Βελής κ.α. και φυσικά στις μεγάλες εκείνες μορφές τις Εκκλησίας, στους Οσίους και Μεγάλους διδασκάλους τους Γένους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση του Γένους μας.     

Την εκδήλωση παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο ο Ευρυτανικής καταγωγής δημοσιογράφος Παντελής Κούτσικος, κάνοντας και μια πρώτη εισαγωγή στο βιβλίο και στη συνέχεια χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτ/νιας κ. Κωνσταντίνος Λιούπρας, που ήταν και ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, η θεαματική Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κατερίνα Καλαντζή, η Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Αννέτα Κοτρώνα, και ο εκπρόσωπος των Εκδόσεων ΒΟΪΔΗ, κ. Χρήστος Βοϊδής. Άπαντες αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για τον συγγραφέα και του ευχήθηκαν καλή δύναμη στο πλούσιο ποιμαντικό αλλά και συγγραφικό του έργο.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Καθηγούμενος της Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Τατάρνης Γέροντας Δαμασκηνός, ο εκ των προλογισάντων το βιβλίο Βουλευτής Ευρυτανίας  κ. Κωνσταντίνος Κοντογέωργος, ο εξ Αγράφων καταγόμενος εκ μητρός Βουλευτής Αιτ/νιας κ. Γεώργιος Βαρεμένος και ο Δρ. του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής κ. Ιωάννης Νεράντζης.  

Ο συγγραφέας π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό που «λάμπρυνε» με την παρουσία του, όπως χαρακτηριστικά τόνισε την εκδήλωση, τους εφημερίους του Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης, τον Δήμαρχο της πόλης του Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, την Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαντζή, τους Αντιδημάρχους Αγράφων και Αγρινίου, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Πανευρυτανικού, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, την οικογένεια του και τα πνευματικά του παιδιά που ενδιαφέρθηκαν για την διοργάνωση της εκδήλωσης και φυσικά τους εκλεκτούς εισηγητές, για την ξεχωριστή τιμή που του έκαναν για να μιλήσουν για το βιβλίο του.

Ο Γέροντας Δαμασκηνός μιλώντας πρώτος από τους εισηγητές χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό και πολύ χρήσιμο για την καταγραφή της ιστορίας της ενιαίας περιοχής των Αγράφων, το πόνημα του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη τονίζοντας με έμφαση τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία στον αγώνα και ειδικά η Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Τατάρνης. «Όταν κηρύχτηκε η επανάσταση του 1821  οι μοναχοί, με επικεφαλής τον ηγούμενο Κυπριανό, πολέμησαν στο πλευρό του Ανδρούτσου στη μάχη του γεφυριού της Τατάρνας (η πρώτη της Επαναστάσεως). Πολέμησαν, επίσης, στο πλευρό του Καραϊσκάκη στη μάχη της Κορομηλιάς, ενώ όλη η περιουσία του μοναστηριού, κινητή, ακίνητη, ποίμνια, χρήματα, διατέθηκε για τον αγώνα» επεσήμανε ο Ηγούμενος.   

Στην προσφορά των Ηρώων και Οσίων που γεννήθηκαν και αγωνίστηκαν θυσιαζόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ευρυτανίας, εκ των προλογισάντων το βιβλίο. Ο κ. Κοντογεώργος συνεχάρη τον συγγραφέα για το εξαιρετικό πόνημά του, αναφέροντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο με κορυφαίο την σύναξη των 400 κλεφταρματωλών στο Μαγεμένο της Λευκάδος, όπου παρουσία του Καποδίστρια ο Κατσαντώνης αναδείχθηκε αρχηγός και κορυφαίων Καπετάνιος για τον Αγώνα και την λευτεριά.

Σπουδαίο για την καταγραφή της μεγάλης ιστορικής διαδρομής των Αγράφων στο διάβα του χρόνου και για την θυσιαστική προσφορά των αγωνιστών και του απλού κόσμου που ζούσε κάτω από τον φόβο του κατακτητή αλλά των αγνών εκείνων κληρικών που πάσχισαν για την λευτεριά, όπως ήταν «ο Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός που ήταν πάντα δίπλα στους πονεμένους και κατατρεγμένους εκείνης της περίοδο», τόνισε χαρακτηριστικά, συγχαίροντας από την πλευρά του τον συγγραφέα για το σημαντικό του βιβλίο.

Ο Δρ. κ. Ιωάννης Νεραντζής, φέρνοντας το χρόνο πίσω αναφέρθηκε στο έτος 1980, όπου είχε μαθητή του τον συγγραφέα στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Καρπενησίου και αφού τον συνεχάρη τόνισε χαρακτηριστικά πως «η συγγραφή του βιβλίου είναι ένα εγκώμιο των λαών και δηλώνει πως οι πιο σκληροί αγώνες διεξάγονται από τους απλούς ανθρώπους. Είναι ένας ύμνος στην ιστορική συνείδηση του ελληνικού λαού, στερημένου πληροφόρησης ότι, σε όλους τους Αγώνες πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λαός. Ό,τι υπάρχει στο κείμενο-ιστορική αφήγηση είναι ό,τι διαδραματίστηκε μπροστά στα βλέμματα των ‘‘καθημερινών ανθρώπων’’, με ''ιστορικό ποιητικό αίτιο'' τον ίδιον τον Ελληνικό Λαό».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Επιχώριος Επίσκοπος, ο οποίος αναφέρθηκε στον γενικότερο ρόλο της Εκκλησίας στην Παλιγγενεσία και στην απελευθέρωση της πατρίδας μας συνεχάρη τον συγγραφέα για το βιβλίο του και του ευχήθηκε πατρικώς να έχει ανάλογη συγγραφική πορεία. Μάλιστα δημιουργώντας κλίμα έντονης συγκίνησης στον συγγραφέα και στον κόσμο, ανακοίνωσε πως ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης μετά το ΠΑΣΧΑ, θα μετακινηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για να διακονήσει ως εφημέριος στην Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Παρόντες στην αίθουσα της εκδήλωσης ήταν: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Κατερίνα Καλαντζή, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου κ. Μαρία Παπαγεωργίου, κ. Θύμιος Γρίβας, κ. Μαρνέζος, κ. Ζώης, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων Ηλίας Μάκκας και Αννέτα Κοτρώνα, η κ. Νάνσυ Τσίτου, εκπρόσωπος του πρώην Υπουργού και νυν Βουλευτού Αιτ/νιας κ. Σπ. Λιβανού, ο πρώην Βουλευτής και Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο πρώην Βουλευτής και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Ιωάννης Βαϊνάς, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αιτωλικών Μελετών κ. Βασίλης Κόκοτος, συμμαθητής και εγκάρδιος φίλος του συγγραφέα, ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, Πρόεδροι Φορέων και Συλλόγων του ιστορικού Οικισμού του Αγίου Κωνσταντίνου, ιερείς της πόλεως του Αγρινίου αλλά και από άλλες Μητροπόλεις, ο γνωστός επιχειρηματίας Γεώργιος Μπουραλέξης και όπως προείπαμε πλήθος κόσμου.

Ιδιαίτερο χρώμα στην παρουσίαση έδωσε ο φοιτητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Φεγγούλης, γιός του συγγραφέα που ανέγνωσε με εξαιρετικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...