Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

O Μακρυγιάννης στον εμφύλιο - Γράφει ο Θαν.Γιαννακόπουλος

Στην έναρξη του εμφυλίου ο Ιωάννης Μακρυγιάννης  βρέθηκε αρχικά στη μερίδα του Κολοκοτρώνη , ήρθε σε σύγκρουση με τον Γενναίο,  τάχθηκε υπό τις διαταγές  των αντιπάλων  του και πολέμησε  κατά της μεριάς του Κολοκοτρώνη στην Τριπολιτσά την οποία και κατέλαβαν οι Κυβερνητικοί τον Μάρτιο του 1824. Ο Μακρυγιάννης, ονομάστηκε  αντιστράτηγος από τους ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ. 

Οι κυβερνητικοί άρχισαν να  τον πιέζουν  και να τον  βιάζουν. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν τα Ψαρά  και ο Μακρυγιάννης στάλθηκε στην ΥΔΡΑ να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΝΗΣΊ. Σύντομα, ανακλήθηκε στο ¨Αργος και μαζί με τον  Παπαφλέσσα ανέλαβε την εκστρατεία κατά των Κολοκοτρωναίων. Οι κυβερνητικοί νίκησαν και λεηλάτησαν τις περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας. Ο Μακρυγιάννης αναφέρει στα απομνημονευματά του δεν μπόρεσε να επιβάλει με το κυρος του, στους ΑΝΔΡΕΣ,στα Καύβια της Τριπολιτσάς,  άνδρες του Μακρυγιάννη σκότωσαν τον Πάνο Κολοκοτρώνη τον γιό του γέρου του Μωρηά. Πατρίς ,να μακαρίζεις όλους τους Έλληνες ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σε αναστήσουνε ….(…). 

¨Ομως  να θυμάσαι και να λαμπρύνεις ,εκείνους που πρωτοθυσιάστηκαν εις την Αλαμάνα πολεμώντας ,σε κείνους που κλείστηκα σε μια μαντρούλα εις το χάνι της Γραβιάς κι εκείνους που λιώσανε τόση Τουρκιά ,στα Βασιλικά,στη Λαγκάδα…) Αυτοί είναι που  σε ανάστησαν (…).Και τέλος πάντων ,πατρίδα, αυτοίνοι τώρα κατατρέχονται.  Οταν διαβάσει  ο αναγνώστης την παρατηρησή του (..) Κι εγώ  έκανα λάθη και κάνω ,άνθρωπος είμαι..Και ερωτώ εσάς ελαμπρότατοι γιατί να χυθούν αυτά τα  αίματα και να γένη αυτή η δυστυχία γενικώς για τους τίμιους ανθρώπους’ Δια να θέλουν οι Αγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ρούσοι’ οι Αυστριακοί ή άλλο Κράτος να μας κυβερνήσουν με το μέσον το δικό σας. Και πονάω διότι  ελευθερωθήκαμεν από τους Τούρκους  και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους,όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Στα χρόνια 1824-25,η Αγγλική πολιτικήν ηγεσία  διευκόλυνε  τους οικονομικούς κύκλoυς της χώρας της, να δανείσουν την Ελλάδα  με όρους τέτοιους ώστε οι Έλληνες  χρειάσθηκαν 2.800.000  λίρες  χρυσές Αγγλίας .Κρατήθηκαν  για προμηθευτές 1 600.000   λίρες και η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε 1.290.000 λίρες  και για το ποσό αυτό αποθηκεύτηκαν τα εθνικά κτήματα  γύρω στα  6.000 στρέμματα. Και η αποθήκευση αυτή είχε ως συνέπεια  μα μην πάρουν  οι Ελληνικές, Κυβερνήσεις ούτε ένα στρέμμα στους ακτήμονες να γίνουν νοικοκυραίοι. Ετσι ξεκίνησε και συνεχίζεται η εθνική ανεξαρτησία μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...