Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Εκδήλωση για το ζωγράφο και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη την Τετάρτη 25 Μάη

 Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη διοργανώνουν Τετάρτη 25 Μάη, στις 19.00, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου - Νεστορίδειο Μέλαθρο, πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (Εκατό Χουρμαδιές) η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η εικαστικός Κάτια Παζούρου και η δικηγόρος Δήμητρα Κατσαρομήτσου.

«Για τη ζωή και τον αγώνα των ανθρώπων»

Ο ζωγράφος και χαράκτης Βάλιας (Βαλεντίνος) Σεμερτζίδης γεννήθηκε το 1911 στο Κρασνοντάρ του Καυκάσου από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1923. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1928-1935). Πραγματοποίησε διάφορες εκθέσεις από το 1935 μέχρι το 1940. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ζωγράφισε σειρά συνθέσεων με θέμα την πείνα και τον αγώνα του λαού της Αθήνας («Στη σειρά για συσσίτιο», «Κοιτάζοντας μπροστά», «Σαλταδόρος», «Παιδιά της πείνας» κ.ά.). Το 1944 ο Β. Σεμερτζίδης μαζί με τον εξαιρετικό φωτογράφο Σπύρο Μελετζή ανέβηκε στην Ευρυτανία και μετά στα Άγραφα. Εκεί, ανάμεσα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ μέχρι το τέλος του πολέμου, ζωγράφισε σειρά έργων με θέμα τη ζωή και τους αγώνες του λαού. Χαρακτηριστικά είναι τα θέματα των έργων του: «Συνεδρίαση Αυτοδιοίκησης», «Λαϊκό Δικαστήριο», «Φλογέρα του τσοπάνη», «Διαδήλωση» κ.ά.


Μετά τον πόλεμο εργάστηκε χαράζοντας ξύλο, λινόλεουμ και οξειδώνοντας τσίγκο και χαλκό. Δούλεψε πολυπρόσωπες ρεαλιστικές συνθέσεις με σκηνές από την καθημερινή ζωή του αγρότη και του εργάτη. Από το 1964 και μετά έζησε και εργάστηκε στη Ρόδο και απέδωσε στους πίνακες και τα χαρακτικά του τα τοπία και τους ανθρώπους του νησιού. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «…Δούλεψα και πάλι γύρω από τον Αττάβυρο. Είναι ανεξάντλητη πηγή για δουλειά. Αναρίθμητα προβλήματα μπαίνουν μπροστά στο ζωγράφο κάθε φορά που πλησιάζει μια τόσο δυνατή και πλούσια φύση, ένα όργιο σχημάτων και χρωμάτων…». Ο Β. Σεμερτζίδης απεβίωσε το 1983, ο χρωστήρας του όμως άφησε ανεξίτηλο το έργο του να μιλά «για τη ζωή και τον αγώνα των ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...