Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πότε θα δουν φυσικό αέριο σε Καρπενήσι, Πάτρα, Ορεστιάδα, Βέροια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μια ευχάριστη έκπληξη για τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές της χώρας που αναμένεται σύντομα θα δουν το φυσικό αέριο να είναι διαθέσιμο στις πόλεις τους περιλάμβανε η ελληνική λίστα έργων που υποβλήθηκε προς έγκριση για το περίφημο πακέτο Γιουνκέρ.
Μεταξύ των ενεργειακών επενδυτικών προτάσεων περιλαμβάνεται και η πρόταση της ΔΕΠΑ, ύψους 280 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά στη χρηματοδότηση της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές και τη δημιουργία απομονωμένων δικτύων που θα τροφοδοτούνται με πεπιεσμένο φυσικό αέριο CNG. Επίσης εξετάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις η δημιουργία ειδικής υποδομής για την υποδοχή υγροποιημένου αερίου LNG σε πόλεις με λιμενικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά από την πλευρά της ΔΕΠΑ αλλά και από το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας οι πρώτες πόλεις που θα επιδιωχθεί να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, χωρίς να συνδεθούν με τους αγωγούς μεταφοράς, με τη χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG θα είναι η Πάτρα, η Άμφισσα, η Λειβαδιά, το Καρπενήσι, στη Στερεά Ελλάδα και η Βέροια και η Ορεστιάδα, στη Β. Ελλάδα . Οι πόλεις αυτές είναι οι πρώτες υποψήφιες και δεν αποκλείεται τα πρώτα έργα για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών να ξεκινήσουν εντός του 2017.

Σημειώνεται ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΠΑ αναμένεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χρήση του φυσικού αερίου στη Δ. Ελλάδα. Ο σχεδιασμός προβλέπει σε πρώτη φάση τη δημιουργία στην Κόρινθο εγκατάστασης από όπου θα τροφοδοτείται η Πάτρα με συμπιεσμένο φυσικό αέριο – CNG (Compressed Natural Gas).

Πως γίνεται η τροφοδοσία

Στα δίκτυα που αναμένεται να δημιουργηθούν με την αξιοποίηση των κεφαλαίων του πακέτου Γιουνκέρ, το φυσικό αέριο με τη μορφή CNG θα μεταφέρεται με ειδικά οχήματα στους χώρους των χρηστών που θα είναι κυρίως βιομηχανίες ή άλλοι μεγάλοι πελάτες. Σε δεύτερη φάση που προσδιορίζεται για το 2019, σχεδιάζεται η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και σε άλλες υποδομές όπως λιμάνια, με το λιμάνι της Πάτρας να είναι ο πρώτος υποψήφιος.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΠ, τα επόμενα ορόσημα για την εγχώρια αγορά είναι:
Η επέκταση της προμήθειας σε 16 μεγάλες πόλεις σε 4 περιφέρειες της χώρας. Οι περιφέρειες που έχουν επιλεγεί είναι Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κατασκευαστούν 850 χιλιόμετρα νέου δικτύου που μαζί με το υφιστάμενο δίκτυο των 460 χιλιομέτρων θα φτάσει συνολικά στα 1300 χιλιόμετρα.

Η γεωγραφική επέκταση αναμένεται να ενισχύσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου και συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ προσβλέπει σε τουλάχιστον:
140 χιλιάδες νέες οικιακές συνδέσεις
19 χιλιάδες εμπορικούς πελάτες
350 μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες

Οι νέοι πελάτες εκτιμάται ότι θα δώσουν νέα ώθηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να τρέξει με μέσο ρυθμό αύξησης της τάξης του 20% ή αλλιώς 0,6 δις κυβικά μέτρα ετησίως,  φτάνοντας το 2030 στα 8 δις κυβικά μέτρα. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα κατανάλωση κυμαίνεται πέριξ των 3 δις κυβικών μέτρων ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...