Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Τα πλατάνια της πλατείας του Κρικέλλου - Γράφει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ΑΠΘ

Στη πατρίδα μας, και ιδιαίτερα στην Ευρυτανία, ένα από τα πιο αγαπητά μας δέντρα είναι ο πλάτανος.  Έχει συνδεθεί με την μυθολογία, την αρχαίαν και την νέαν ιστορίαν του τόπου μας. «Κάτω στα βαθειά πλατάνια»  έκαναν συνάξεις «οι αρματωλοί και οι κλέφτες». Επίσης οι καπεταναίοι του 1821 . Είναι το δέντρο της κλεφτουριάς.
Πάλε καλές αντάμωσες, πάλι ν’  ανταμωθούμε στον  Αγιολιά στον πλάτανο, στις κρουσταλένιες βρύσες. Τραγουδούσαν εκείνα τα χρόνια τα παλιά..


Είναι ο πλάτανος ο χιλιόχρονος κατά τον καθηγητή Θανάση Βασιλόπουλο που μετράει το χρόνο με τους αιώνες!! Μετράει τα καρφιά με τα οποία κρέμαγαν στον κορμό του λογής-λογής πράγματα από σακούλια, όπλα μέχρι ανακοινώσεις  των τοπικών αρχών. Είναι ο πλάτανος του γέρο Δήμου που πασχίζει να μαντέψει τι δέντρο θα φυτρώσει στο μνήμα του:

                            
…..Κι αν ξεφυτρώσει πλάτανος στον ίσκιο του από κάτω
                                  Θα ρχονται τα κλεφτόπουλα τ’ άρματα να κρεμάνε…
 Στο Κρίκελλο το όμορφο κεφαλοχώρι της Ευρυτανίας, πρωτεύουσα του άλλοτε  ονομαστού  Δήμου Ευρυτάνων  και κατά τον Καρκαβίτσα «χώρα των Γιολδασαίων» υπάρχουν το 1996 έξη πλατάνια που φυτεύτηκαν στα χρόνια του ξεσηκωμού ή λίγο πρίν.. Ίσως ο καθένας τους να φυτεύτηκε από τους αρχηγούς των συνάξεων  και ήταν πολλές αυτές οι συνάξεις. Γιολδασαίοι, Καραισκάκης, Σιαφάκας, Τζαβέλας, Κοντογιαναίοι, Σισμαναίοι, Ξυδαίοι και άλλοι πολλοί κανόνιζαν από το Κρίκελλο  την  φύλαξη των βόρειων συνόρων και την απελευθέρωση της χώρας .

Παράλληλα, με την μελέτη για το Φαράγγι του Πανταβρέχει, η ομάδα  με επικεφαλής τον καθηγητή κ.Θεοχ.Ζάγκα ,προσδιόρισε και την ηλικία των πλατάνων στην πλατεία του Κρικέλλου. Στο διάγραμα φαίνεται η θέση του καθενός καθώς και τα στοιχεία από την εκτίμηση. Στο περιοδικό «Χωριάτικοι Αντίλλαλοι» δημοσιεύεται αυτό το σημείωμα  καθώς επίσης και στη σελίδα «Ευρυτανικό Βήμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...