Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Στην Ανάβρα ο Δήμαρχος Αγράφων για να τιμήσει τον ήρωα Κώστα Βελή και τη Συνθήκη Ταμασίου


Στην Ανάβρα του Δήμου Σοφάδων βρέθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής για να συμμετέχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης δύο σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Της Συνθήκης Ταμασίου, 10 Μαΐου 1525, που κατοχύρωσε την Αυτονομία των Αγράφων και της κήρυξης της Επανάστασης στ’ Άγραφα, 10 Μαΐου 1821, από τον Φιλικό Αγραφιώτη, Κων/νο Βελή.

Τις Εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων σε συνεργασία με τη Τοπική Κοινότητα Ανάβρας, την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών και το Μορφωτικό Σύλλογο Ανάβρας “Ο Μέγας Αλέξανδρος” υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, ενώ να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ο διπλός επετειακός εορτασμός  των δυο παραπάνω γεγονότων που σημάδεψαν την ευρύτερη περιοχή.
Ο Δήμαρχος Αγράφων στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ως Δήμαρχος Αγράφων είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για τον εορτασμό της Συνθήκης του Ταμασίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 492 χρονών από την υπογραφή της την 10η Μαΐου του 1525 με την οποία παραχωρήθηκαν τα ειδικά προνόμια Αυτονομίας – Αυτοδιαχείρισης – Επικοινωνίας, καθώς και της απαγόρευσης εγκατάστασης Τούρκων στα χωριά των Αγράφων.
Αυτή η συνθήκη προετοίμασε, ωρίμασε και προθέρμανε το έδαφος, ώστε να οδηγηθούμε στο άλλο ιστορικό γεγονός, δηλαδή την κήρυξη της επανάστασης στ’ Άγραφα και πιο συγκεκριμένα στο ιστορικό Κεράσοβο (σημερινό Κερασοχώρι) την 10η Μαΐου 1821 από τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή Στεργιόπουλο.

Ο Δήμος Αγράφων κάθε χρόνο την 10η Μαΐου διοργανώνει ανάλογη εκδήλωση προς τιμήν του στην έδρα του Δήμου μας στο Κερασοχώρι.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...