Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

«Κεραυνοί» του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή Αγράφων


Μετά την ηρεμία η καταιγίδα, επανεμφανίζονται οι συνήθεις επιχειρηματίες με τη γνωστή μεθοδολογία,  ξανά για «επενδύσεις» στην περιοχή μας  με τις ευλογίες τοπικών παραγόντων νυν και πρώην, και τοπικών Περιφερειακών συμβούλων που εκπροσωπούσαν υποτίθεται τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες βέβαια ποτέ δεν ρώτησαν.

Με τρία θηριώδη αιολικά πάρκα, φαραωνικού τύπου κατασκευές,  στις πιο παρθένες κορυφογραμμές της Πίνδου, με τις ίδιες πρόχειρες μελέτες τους, πανομοιότυπες και επαναλαμβανόμενες (copy paste) που  υπονοούν ότι υπάρχουν σοβαρές αλλά ελεγχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον.Και επί πλέον ο  ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας να  ισχυρίζεται ότι δεν είχε από πουθενά αντιρρήσεις, κάτι που δεν είναι ακριβές.. Η Δ/νση Δασών Ευρυτανίας είχε δύο φορές γνωμοδοτήσει αρνητικά με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα, αλλά στην πορεία «χάθηκαν οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις», ίσως από παρεμβάσεις εκτός των άλλων και γνωστών και μη εξαιρετέων   που επιδείκνυαν τότε θερμό ενδιαφέρον για το θέμα. ΄Ετσι παίρνονταν τότε οι αποφάσεις στη χώρα μας.
 Αυτού του τύπου η επένδυση θα ακυρώσει ουσιαστικά και για πάντα  τις όποιες  άλλες προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή των Αγράφων.Αυτό που θα μείνει θα είναι τα διαλυμένα βουνά από δρόμους πλάτους 12-15μ., οι ισοπεδωμένες κορυφές, οι τεράστιες κατολισθήσεις που θα δημιουργηθούν. Αυτά είναι αποτελέσματα ενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου του τότε Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Σουφλιά για τις ΑΠΕ.
Υπάρχουν νόμοι και οδηγίες για την προστασία του τοπίου, για τη βιοποικιλότητα, για τις περιοχές NATURA ,αλλά όχι για τις ΑΠΕ. H περιοχή είναι περιοχή ειδικής προστασίας για τα πουλιά, ζώνη ΖΕΠ, αλλά δεν φαίνεται να έχει  προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ.Η περιοχή είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα αλλά και έξω από αυτή σε όλους τους ορειβατικούς συλλόγους, στους ταξιδιωτικούς πράκτορες που φέρνουν στην περιοχή Ισραηλινούς και άλλων εθνικοτήτων που ασχολούνται με δραστηριότητες  off road, treking κ.λ.π.
Αν μετατρέψουμε την περιοχή σε σεληνιακό τοπίο δεν θα έχει κανένας λόγο να την επισκεφθεί. Ούτε καν ο Αγραφιώτης της διασποράς, αν δεν θα βλέπει πλέον τις βουνοκορφές, τα ποτάμια, τα κατσάβραχα των παιδικών του αναμνήσεων.Συνήθης μέθοδος να «πεισθούν» οι τοπικές κοινωνίες  είναι οι  θέσεις εργασίας που υπόσχονται οι υποστηρικτές αυτών των επενδύσεων, που όμως είναι μόνο προσωρινές διότι, εκτός από τα σκαψίματα, κάθε ανεμογεννήτρια είναι μόνο μια "γούρνα" γεμισμένη τσιμέντο. Άλλωστε οι  ίδιες μελέτες λένε ότι όλα θα είναι τηλεχειριζόμενα
Αρκεί  να σκεφθούμε ότι μόνο  συνέχιση του δρόμου που ξεκίνησε για τα ΄Αγραφα είναι δυνατόν να  εξασφαλίσει πολύ περισσότερες και σταθερές θέσεις εργασίας,  μοιρασμένες σε  οικογένειες αυτοαπασχολούμενες, όπως δείχνει η εμπειρία της γειτονικής  Λίμνης Πλαστήρα αλλά και άλλων περιοχών. Καλούμε όλους τους Ευρυτάνες και κυρίως τους Αγραφιώτες σε συστράτευση να μην υποκύψουν στα πολλά υποσχόμενα. Δεν πρέπει να ανεχτούν  αποφάσεις βλαπτικές για τον τόπο που θα υποθηκεύουν  το μέλλον τους.
Το "ναι" στα αιολικά πάρκα στα ΄Αγραφα σημαίνει το άνοιγμα της κερκόπορτας. Μετά από αυτά πιθανόν θα ακολουθήσουν σε όλα τα βουνά μας, από την Επισκοπή μέχρι την Καρδίτσα, το Προσηλιακό, ο Ουρανός, η Κόψη, Η Φτέρη κλπ. Πρέπει άμεσα να ανακληθούν όλες οι παρόμοιου τύπου άδειες και να χωροθετηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια ΑΠΕ μέσα από εμπεριστατωμένες μελέτες πραγματικής  προστασίας  της χλωρίδας και της πανίδας.
Ο νυν Δήμαρχος Αγράφων,  ως αντιπολίτευση είχε, και σωστά, αρνητική θέση. Δεν κατανοούμε τι άλλαξε  τώρα και  δυσκολεύεται να την ξαναπάρει? Είχε  περισσότερη ή λιγότερη ενημέρωση? Τότε ή τώρα? Οι εξελίξεις απαιτούν σαφείς τοποθετήσεις.
Ο δε  Περιφερειάρχης  Στερεάς, όσον αφορά τα αιολικά πάρκα του Δήμου Καρπενησίου, που θα έβλεπε από την αυλή του σπιτιού του, ήταν αντίθετος. Για αυτά που  αφορούν κυρίως τους  Αγραφιώτες συνιστά ..... να χαλαρώσουν και να τα απολαύσουν με ψυχραιμία. Μια δημόσια σοβαρή και υπεύθυνη τοποθέτησή του είναι το ελάχιστο που απαιτείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...