Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ...


Σήμερα Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12:00 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, με θέμα  «Σώστε τα Άγραφα» από το τεράστιο οικολογικό έγκλημα εξαιτίας της επικείμενης τοποθέτησης  βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων
Το Συντονιστικό Αθήνας για τα Αγραφα, αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους και τους παριστάμενους καλεσμένους, προχώρησε σε ενημέρωση, ζητώντας την στήριξη όλων σας για την σωτηρία των Αγράφων.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Το κίνημά μας έχει αρχίσει τον αγώνα του, ενάντια στην μετατροπή της Ευρυτανίας σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ από τον Φεβρ. 2007, που μπήκε το Ειδικό  Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης –ΑΠΕ (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α-ΑΠΕ) σε διαβούλευση και χαρακτήριζε την περιοχή μας ΠΑΠ2 (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) μέχρι σήμερα.
Και συνεχίζουμε με την ίδια ένταση, αφού το 2018  υπογράφηκαν από τον Υπ.ΠΕΝ οι άδειες εγκατάστασης δυο βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών (sic πάρκα) στα Άγραφα, για τα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς στην συνέχεια.
 Από το 2007[χ1] -2015, 7.500 χιλιάδες πολίτες με την υπογραφή τους, 16 φορείς και συλλογικότητες  αντιδράσαμε έγκαιρα καταδικάζοντας τον χαρακτηρισμό της Ευρυτανίας ως ΠΑΠ2 που θα είχε σαν αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, την οικονομία τοπική και εθνική  και αξιακό-κοινωνικό μαρασμό.[χ2] 
Παράλληλα καταθέσαμε εγγράφως στο ΥΠΕΧΩΔΕ, την ΑΝΤΙΘΕΣΗ μας για το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ ζητώντας:
·         Τον αποχαρακτηρισμό του ορεινού όγκου της Ευρυτανίας ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ2) [χ3] 
·         Την άρση των αδειοτήσεων που δόθηκαν (ΒΑΠΕ και Μ.Υ.Η.Σ) χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας
·         Την θεσμική και νομική προστασία του φυσικού μας κεφαλαίου των οικοτόπωνκαι της βιποκιλότητας
·         Τον προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη, με ήπιες δραστηριότητες πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα (τουρισμός), καθώς και την σύνδεση των δυο τομέων μεταξύ τους
Β) Προσφύγαμε στην Δικαιοσύνη,  ο Δήμος Καρπενησίου μαζί με τον Σύλλογο Κρικελλιωτών Ευρυτάνων « Ο Άγιος Νικόλαος» και 16 φυσικά πρόσωπα  ώστε να ακυρωθεί η εγκατάσταση 3 βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών [χ4] (sic πάρκα)  . [χ5] 
Στις 19 /06/2015 η παράσταση ενώπιον του Υπουργού ΠΕΝ κ.Π. Λαφαζάνη των παραπάνω φορέων και αντιπροσωπίας των φυσικών προσώπων αποδίδει καρπούς. Ο Υπουργός αναστέλλει[χ6]  την Απόφαση εκτέλεσης των έργων και αμέσως μετά οι εταιρείες αποσύρονται, επιστρέφοντας τα προϋσπραχθέντα χρήματα της επιδότησης.
Γ) Συμμετείχαμε στην Διαβούλευση[χ7]  του Περιφερειακού Χωροταξικού Στερεάς (2015) και διατυπώσαμε απόψεις συναφείς με τις αρχές της Αειφορίας, της ελληνικής και ενωσιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εστιάζοντας πως οι σωρευτικές συνέπειες και επιδράσεις των έργων ΒΑΠΕ και ΜΥ/ΗΣ ( έχει ήδη καταγγελθεί η Ελλάδα από την Ε.Ε[χ8]  το 2014) που παραβιάζουν την αρχή της προστασίας των φυσικών οικοτόπων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας καθώς υπονομεύουν ΑΝΕΠΙΣΤΕΠΤΙ την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
ΣΗΜΕΡΑ
Δ) 2018 Οι υπογραφές φτάνουν τις 10.620 μαζί με 23 συλλογικότητες που αντιδρούν και αγωνίζονται για την σωτηρία των Αγράφων. Συνεχίζοντας αυτόν τον αγώνα συμμετείχαμε σε συνελεύσεις κατοίκων και συλλόγων στην Καρδίτσα, Αλίατρο,Άγραφα, Αθήνα. Πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στο Βύρωνα με την συμμετοχή εκατοντάδων συμπατριωτών και φίλων με σύνθημα ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ.

Αιτηθήκαμε και συναντήσαμε το Υπ. ΠΕΝ, ο οποίος δεν μετακινήθηκε από την «θέση» του.

Συναντηθήκαμε με τον ευρωβουλευτή κ. Νίκο Χουντή και αφού του εκθέσαμε εκτενώς το πρόβλημα, στη συνέχεια προχώρησε σε κατάθεση δυο ερωτήσεων στην Ε.Επ. Οι απαντήσεις της Ε.Επ. είναι επιβαρυντικές για την χώρα μας, όσον αφορά την εγκατάσταση των δυο βιομηχανικών συστοιχιών σε περιοχή Natura 2000.

Αιτηθήκαμε και συναντήσαμε τον Περιφερειάρχη Στερεάς κ. Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος μας άκουσε και συμφωνήσαμε να επισκεφθούμε μαζί τον Υπουργό, αφού προηγουμένως του αποστείλουμε υπόμνημα με τις τεκμηριώσεις τόσο της καταστροφικής εγκατάστασης, όσο και των αιτημάτων μας. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, το Υπόμνημα με αρ. πρωτ. 213239/2301/17-09-2018 παραδόθηκε στον κ. Περιφερειάρχη ώστε με την από κοινού παρέμβαση (Περιφέρειας Στερεάς και συλλογικοτήτων) στον Υπουργό ΠΕΝ, να ακυρωθεί το εθνικό έγκλημα στα Αγραφα
Τελικά ο κ. Μπακογιάννης επισκέφτηκε τον Υπουργό μόνος του, χωρίς την αντιπροσωπία των συλλόγων και των κινημάτων.
Τι ειπώθηκε μεταξύ τους; Τι συμφωνήθηκε; Περιμένουμε και εμείς να μάθουμε από κάποια επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του.

Τέλος με επιστολή μας ζητήσαμε από τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογιώργο συνάντηση για να τον ενημερώσουμε για να παρέμβει. Ο κ. Κ. Κοντογιώργος δεν μας προσκάλεσε να συναντηθούμε, αλλά εντίθετα μας έστειλε επιστολή με τις θέσεις του

Αγαπητοί καλεσμένοι/ες,
Σας καλέσαμε εδώ σήμερα με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με το εθνικό έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί από την επικείμενη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών (sic πάρκα), όπως σας αναφέραμε ήδη, ότι υπέγραψε την εγκατάστασή τους ο Υπ.ΠΕΝ, στα απάτητα και αδιατάραχτα για αιώνες βουνά των Αγράφων.
Τα Αγραφα είναι μια ορεινή περιοχή της Ν. Πίνδου, με υψηλή αισθητική και οικολογική αξία, χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000,  ως ιδιαίτερο ενδιαίτημα/οικότοπος για απειλούμενα είδη. Στα πλαίσιά της πρόσφατης νομοθεσίας κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου, εκπονήθηκε μελέτη[χ9]  για λογαριαμό του ΥΠΕΚΑ που χαρακτηρίζει τα Αγραφα «καθαρά άθικτο φυσικό περιβάλλον σε δυσπρόσιτη δασοσκεπή περιοχή…ίσως το ένα από τα δυο πλέον παρθένα φυσικά τοπία της Στερεάς Ελλάδας …»
Σε αυτήν την περιοχή και σε υψόμετρο 1.800-2.000μ. οι άδειες εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών που υπογράφηκαν, χωρίς να έχει διασφαλιστεί και επαληθευτεί πλήρως, πριν την έγκριση του έργου, αν πραγματικά προστατεύεται ο συγκεκριμένος οικότοπος.
Παραβιάζεται λοιπόν-όπως θα αναλύσουμε παρακάτω-συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση, η ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία και οι αρχές προστασίας των οικοτόπων, καθώς δεν διασφαλίζεται η διατήρησή τους.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 
Τα δυο βιομηχανικά αιολικά έργα[χ10]  πρόκειται να εγκατασταθούν σε θέσεις του Δ. Αγράφων Ευρυτανίας, στη θέση Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα, με 20 ανεμογεννήτριες, εγκατεστημένης ισχύος 40 MW και θέση Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι, στην γνωστή ιστορική «Νιάλα», με 20 ανεμογεννήτριες εγκαταστημένης ισχύος 46 MW
Ενώ τα έργα διασύνδεσης του Α/Σ προς την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, πρόκειται να γίνουν εντός των ορίων του Ν. Καρδίτσας.Θα απαιτηθούν η διάνοιξη νέων δρόμων μήκους 25.527μ.
Χαρακτηριστικά στοιχεία του έργου: υψόμετρο 1.800μ.
Συνολικό ύψος ανεμογεννήτριας: 120μ.
Διάμετρος ρότορα (πτερωτής): 71 μ.
Φορείς, σύλλογοι, κινήματα και πολίτες από Καρδίτσα, Ευρυτανία και ΑΘήνα  καταγγέλλουν ότι υφίστανται πολύ σοβαροί λόγοι για την ακύρωση της εγκατάστασης των αιολικών σταθμών στην περιοχή των Αγράφων  και έχουν ξεκινήσει νομικούς αγώνες όπως Αιτήσεις Ακύρωσης και Αιτήσεις Αναστολής των έργων[χ11]  στο Σ.τ.Ε
Πιο συγκεκριμένα καταγγέλουν τα παρακάτω:
1. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  είναι ελλιπείς και παραπλανητικές για το δημόσιο συμφέρον
Οι (Μ.Π.Ε) δεν έγιναν με βάση τα ιδιαίτερα γεωφυσικά  χαρακτηριστικά και τα  δεδομένα των Αγράφων, αλλά με την μέθοδο του copy-paste (καρμπόν) με αποτέλεσμα, να μην περιγράφονται και να αποκρύπτονται βασικά γεωλογικά, κλιματολογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά και στοιχεία για τις περιοχές των εγκαταστάσεων και τα συνοδά τους έργα.
2. Χρησιμοποιήθηκε η Μέθοδος της «σαλαμοποίησης»
Οι ΜΠΕ δεν έγιναν για το σύνολο των προβλεπόμενων παρεμβάσεων (δρόμοι, γήπεδα, δίκτυο σύνδεσης, κ.ά ) αλλά με την μέθοδο της «σαλαμοποίησης» με ανυπαρξία μελέτης για τις σωρευτικές επιπτώσεις των έργων.
Αποκρύπτεται έτσι το μέγεθος της καταστροφικής επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής με σκοπό  την  παραπλάνηση των θεσμών και των κατοίκων, καθώς  και τη μείωση των αντιδράσεων των κατοίκων και φορέων της περιοχής[χ12] .
3. Υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μελέτες είναι συνοπτικές, επιφανειακές, γενικόλογες και σκόπιμα ελλιπείς σε καίρια στοιχεία που τις καθιστούν αναξιόπιστες και επιστημονικά ανακριβείς ακόμα και στο θέμα της ενεργειακής παραγωγής σε ακραίες κλιματικές συνθήκες των υψομέτρων των αλπικών και υποαλπικών κορυφών με κάθετες κλήσεις και σαθρό γεωλογικό υπόβαθρο.
4. Αποκρύπτεται η σχεδόν καθολική αρνητική βούληση της Ευρυτανικής κοινωνίας επί του Ε.Π.Σ.Χ.Α.Α-ΑΠΕ που εναντιώνονται στο καταστροφικό χαρακτηρισμό της περιοχής ως ΠΑΠ2, με μόνο κριτήριο την πληθυσμιακή της αποψίλωση και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον
5. Αγνοήθηκε ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός της Στερεάς, που προβλέπει"...οι ορεινές περιοχές της Περιφέρειας που χωροθετούνται σε υψόμετρο άνω των 800 μ., αντιμετωπίζονται γενικά ως κατ’εξοχή περιοχές φυσικού αποθέματος...."  με προσανατολισμό τις ήπιες αγροτοκτηνοτροφικές –κτηνοτροφικές και οικοτουριστικές δραστηριότητες, καθώς και την διατήρηση του φυσικού μας αποθέματος.
6.  Δεν αναφέρεται η ορνιθοπανίδα.
Όλη η περιοχή ΖΕΠ εντός της οποίας χωροθετείται το έργο έχει προταθεί από την Ελληνική ΟρνιθολογικήΕταιρεία ως ζώνη αποκλεισμού εγκατάστασης αιολικών σταθμών, επειδή η περιοχή περιλαμβάνειως είδος χαρακτηρισμού της το όρνιο ή αλλιώς γύπα (Gypsfulvus),είναι είδος ευαίσθητο στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων[χ13] ».
6. Η μοναδικότητα του τοπίου του ορεινού όγκου των Αγράφων θίγεται ανεπανόρθωτα[χ14] 
 7. Ανυπαρξία Φυτοτεχνικών Μελετών
δεν έχουν κατατεθεί για κανένα από τα δύο σχεδιαζόμενα έργα όπως προκύπτει από το υπηρεσιακό έγγραφο του Δασαρχείου Καρπενησίου με Αριθμ. Πρωτ. 2718/117905 της 23-8-2018[χ15] 

Τελευταία Τεχνική Έκθεση για γεωλογικά θέματα σχετιζόμενα με τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις που συντάχθηκε από τον κ. Ν. Στάππα, γεωλόγο και μηχανικό περιβάλλοντος μετά από εντολή του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας και Συλλόγου Βραγγιανιτών «Ο Άγιος Νικόλαος» διαπιστώνεται ότι:
·         Η κατασκευή των νέων δρόμων θα γίνουν σε περιοχές με αυξημένες και πολύ υψηλές κλίσεις
·         Αλλοίωση του γεωμορφολογικού ανάγλυφου και επιβάρυνση του τοπίου, από τα υλικά των εκσκαφών
·         Αποκρύπτεται η ύπαρξη πηγών και παγιδεύονται στο πολύγωνο εγκατάστασης ανεμογεννητριών η Μάνα Νερού που υδρεύει τους οικισμούς Κουστέσα και Μεγάλα Βραγγιανά και δυο πηγές για κτηνοτροφική χρήση. Επίσης στα σχέδια της ΓΥΣ παρουσιάζονται 13 πηγές στην περιοχή ( 250μ.-1090μ. από τις θέσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών, από τις οποίες οι 10 βρίσκονται χαμηλότερα, οπότε μπορεί να επηρεαστούν από λιπαντικά
·         Δεν παρουσιάζεται κανένα στοιχείο διατομών στην ΜΠΕ με αποτέλεσμα την αδυναμία τεκμηρίωσης του μεγέθους επέμβασης στο έδαφος και στο ανάγλυφο
·         Η μη ύπαρξη διατομών στην ΜΠΕ αποκρύπτει ότι τελικά  δεν θα  κατασκευαστεί δρόμος με πλάτος  μόνο 5μ. αλλά 11μ. στις ευθείες και 24 στις στροφές όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Vestas, αφού πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις φαίνεται ότι απαιτούνται σε περιοχές με υψηλές κλίσεις 
·         Στις ΜΠΕ δεν γίνεται εκτίμηση των επιτπώσεων από τα έργα γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος
Για όλα τα παραπάνω, σας ενημερώνουμε ότι έχει κατατεθεί Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ότι : « οι ΜΠΕ των έργων είναι ελλιπείς, ατελείς, αόριστες, μη αντικειμενικές, παραπλανητικές και δεν έγινα με βάση τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά και τα ευαίσθητα δεδομένα των Αγράφων». 
ΖΗΤΕΙΤΑΙ να ΔΙΕΥΡΕΥΝΗΘΕΙ αν διαπράχθηκαν με την χορήγηση των δυο αδειών τα εγκλήματα της ψευδούς βεβαίωσης, απάτης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και να προχωρήσει στα νόμιμα.

Τελειώνοντας θα πρέπει να σας αναφέρω  ότι η Ευρυτανία[χ16]  προσφέρει τον υδάτινο πλούτο της στο 14% της καθαρής ανενεώσιμης ενέργειας του εθνικού μας ενεργειακού ισοζυγίου, θυσιάζοντας ζωτικό χώρο και κοινότητητες στο Φράγμα Κρεμαστών[χ17]  και στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό του και υδροδοτώντας τα υδροηλεκτρικά έργα Κρεμαστών, Στράτος I , Στράτος ΙΙ, Καστρακίου, και αυτό της Λ. Πλαστήρα από την δεκαετία του ΄60 κιόλας.

Επίσης
Πριν από λίγες μόνο ημέρες (Οκτώβριος 2018)  από δημοσιεύματα σε έγκριτες εφημερίδες μάθαμε ότι εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για την Στερεά Ελλάδα, που έρχεται να δικαιώσει τους αγώνες της κοινωνίας, όπου
·         Προωθεί το αγρο-περιβαλλοντικό πρόγραμμα στην Ευρυτανία, συνδέοντας την κτηνοτροφία με την Προστασίας του τοπίου και της βιοποικιλότητας
·         Εξαιρεί τμήματα της Περιφέρειες Στερεάς από ΠΑΠ2, ως κατεύθυνση που θα ληφθεί υπόψη κατά την αναθεώρηση του ισχύοντος ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ
·         ΑΛΛΑ διατηρεί τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, καθώς και την ορθολογική ανάπτυξη νέων σταθμών πλησίον υφιστάμενων για την αξιοποίηση των ήδη κατασκευασμένων συνοδών έργων (οδικά δίκτυα-ηλεκτρικά δίκτυα)
Ωστόσο δεν υφίσταται αναδρομική ισχύς του νέου χωροταξικού και επομένως δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε τις εγκταστάσεις ΒΑΠΕ που αδειοδοτήθηκαν με βάση το παλιό.
Λίγους μήνες πριν –τον περασμένο Αύγουστο-την έγκριση του νέου χωροταξικού συμβαίνει κάτι που όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε παρά να το συσχετίσουμε με αυτό:
Η ΡΑΕ βεβαιώνει 4 ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, στην Δ.Ε Κτημενίων και Φουρνάς, (καθώς και Φραγγίστα) με φαραωνικές ανεμογεννήτριες με πτερωτή 145μ. Κατά των νέων αδειοδοτήσεων καταθέσαμε Ενδικοφανή Προσφυγή, θεωρώντας ότι ο ορεινός όγκος της Ευρυτανίας είναι ενιαίος χώρος της Ν. Πίνδου με τα ίδια ακριβώς γεωμορφολογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά όπως αυτό των Κοκκαλίων (Κρίκελλο-Δομνίστα) και Αγράφων.  
Πόσες άλλες άδειες δόθηκαν από την ΡΑΕ;  Και μάλιστα  γιατί παραμονή της έγκρισης του νέου χωροταξικού;. Είναι θέμα προς διευρεύνηση.
Η ΡΑΕ εκδίδει άδειες παρά την παραδοχή εκ μέρους των στελεχών της ότι «γινόμαστε απεχθείς» και ότι δρομολογείται μελέτη για υπεράκτιες πλωτές αιολικές εγκαταστάσεις.
Εμείς λέμε ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΝΕΟ Ή ΠΑΛΙΟ
Τα επόμενα βήματα είναι: συνάντηση με το Γεωπονικό Παν/μιο και το Ε.Μ.Π, για να ζητήσουμε την επιστημονική τους στήριξη για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Αγράφων και της ευρύτερης περιοχής,καθώς και οργάνωση σχετικής ημερίδας σε Αθήνα και Περιφέρεια.
Το επιχειρούμενο «έγκλημα» δεν θα περάσει.
ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Λέμε: Η χώρα χρειάζεται Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο, όπως οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες!! Αυτό είναι χρέος της πολιτείας και οφείλει να το προχωρήσει γρήγορα
ΝΑΙ στην αειφόρο ανάπτυξη
ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των  ανθρώπινων δραστηριοτήτων (παραγωγικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών), καθώς και στην επιβάρυνση της υγείας των οργανισμών

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του ευρυτανικού Περιβάλλοντος
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος»
Σύλλογος Απαραντίων «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
Σύλλογος Απανταχού Προυσσιωτών « Το Κυπαρίσσι»
Πολιτιστικός  Σύλλογος Επινιανών
Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας
Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου
Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος»
Σύλλογος Δεντριωτών «Ο Άγιος Αντώνιος»
Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων

 [χ1]συγκαλείται από τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Δ. Τσιαμάκη,στο Καρπενήσι,  η 1η μεγάλη ενημερωτική ημερίδα για τον χαρακτηρισμό της Ευρυτανίας ως ΠΑΠ2 που κατέληξε σε μια διακομματική επιτροπή, που δεν λειτούργησε

 [χ2]στο χάρτη της ΡΑΕ φάινεται η μετατροπή της Ευρυτανίας σε βιομηχανική ζώνη, από τις αιολικές συστοιχίες (πάρκα)και τα Υδροηλεκτρικά έργα που έχουν δεσεμέυσει κάθε κορυφή και κάθε ποτάμι και ρεματάκι

 [χ3]τοπικιστικά, μικροκομματικά κριτήρια του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά ορίζουν την Ευρυτανία ως ΠΑΠ2 λόγω της πληθυσμιακής αποψίλωσης και της υψηλής δικτύωσης ΔΕΗ
 [χ4]θέσεις Καστρί-Κοκκάλια, Καράβι-Αλογοβούνι, Τύμπανο-Τρυπήρι
 [χ5]Ερωτήσεις στην Βουλή τόσο από τον Βουλευτή κ. Θωμά Κωτσια, αλλά και το ΚΚΕ κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα. Ο ίδιος ο Βουλευτής συμμετέχει στην παράσταση ενώπιον του Υπουργού

 [χ6]Απόφαση Υπουργού ΠΕΝ με αρ. πρωτ. 5263/3 Ιουλίου 2015
 [χ7]Απόψεις με βάση την θεμαλιώδη αρχή του ΕΝΙΑΙΟΥ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του ορεινού όγκου και των οικοτόπων του.
Την διαχείριση των φυσικών πόρων
Ανάγκη σύνταξης φέρουσας ικανότητας των ποταμών
Για τα ύδατα αναψυχής, όπου η ενίσχυση εγκατάστασης οι ΜΥΗΣ παραβιάζουν όλες τις αρχές διατήρησης  του φυσικού αποθέματος δασών και ποταμών  και τέλος τον σεβασμό του νερού ως ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
 [χ8]Επιστολή της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής προς Υπ. Εξωτερικών,  Βρυξέλλες, 10.7.2014 /4073
 [χ9]Μελέτη  αναγνώρισης και αξιολόγησης του Τοπίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενταγμένη στο νέο Π.Π.Χ.Σ.ΑΑ 
 [χ10] Θέση Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα, με 20 ανεμογεννήτριες, εγκατεστημένης ισχύος 40 MW και θέση Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι, με 20 ανεμογ..εγκατ. ισχύος 46 MW
 [χ11](α) Με την υπ’ αριθ. κατάθεσης 1683 από 13.6.2018 Αίτηση Ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, είκοσι τρεις (23) Σύλλογοι και τετρακόσιοι εβδομήντα εννέα (479) πολίτες αιτηθήκαμε την Ακύρωση της υπ’ αριθ. πρωτ. ΑΠΕΕΚ/Φ17.2134/οικ. 173423/10.04.2018 Άδειας Εγκατάστασης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικό Πάρκο συνολικά 20 ανεμογεννητριών, ισχύος 40 MW,στη θέση «Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απελίνα» του Δήμου Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εκδοθείσα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
(β) Με την υπ’ αριθ. κατάθεσης 1684 από 13.6.2018 Αίτηση Ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, είκοσι τρεις (23) Σύλλογοι και τετρακόσιοι εβδομήντα εννέα (479) πολίτες αιτηθήκαμε την Ακύρωση της υπ’ αριθ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Φ17.1962/οικ 173424/10.04.2018 Άδεια Εγκατάστασης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικό Πάρκο επιπλέον 20 ανεμογεννητριών, ισχύος 46 MW, στη θέση «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» του Δήμου Αγράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αυτή εκδόθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 [χ12]Και στο παρελθόν η Ελλάδα έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανυπαρξία μελέτης για τις σωρευτικές επιπτώσεις παρόμοιων έργων ιδιαίτερα σε περιοχές του  ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA2000 ( προειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε. για τη μη συμμόρφωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Α.Π.Ε. με το κοινοτικό δίκαιο Παράβαση αριθμ.2014/4073).
 [χ13]Στο Πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, αναφέρεται ότι το έργο ΑΣΠΗΕ Ισχύος 40 MWκαι τα έργα διασύνδεσης στη Θέση «ΜΙΧΟΣ-ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ-ΑΠΕΛΙΝΑ», καθώς και το έργο ΑΣΠΗΕ Ισχύος 46 MW και τα συνοδά έργα στη θέση «ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΤΟΥΡΛΑ-ΚΑΡΝΟΠΙ  χωροθετούνται «μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ ή αλλιώς SpecialProtectionArea κατά την έννοια της Οδηγίας 79/409 για την προστασία των πτηνών) με τίτλο «ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ» και κωδικό GR2430002 του ευρωπαϊκού δικτύου 2000
 [χ14]Η φυσικότητα και ακεραιότητα του  μοναδικού σε γεωλογικούς σχηματισμούς και δασοπονική σύνθεση ορεινού αυτού σχηματισμού αποτελεί πόλο έλξης ορεινού τουρισμού, εναλλακτικών δραστηριοτήτων και το μοναδικό τουριστικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής. Παρά τη νομική προστασία του τοπίου (Σύμβαση της Φλωρεντίας, Ν.1650/1986,Ν.Δ.86/1969, κ.α.) και την οικονομική του αξία για τη βιωσιμότητα των οικισμών και του πληθυσμού, πουθενά στις μελέτες δεν έχει εκτιμηθεί αυτή και οι συνέπειες των επιπτώσεων των έργων, ούτε του καθενός ξεχωριστά και βέβαια ούτε και αθροιστικά. Ειδικότερα  το Ν.Δ.86/1969 στο κεφάλαιο Α΄ορίζονται  τα είδη των δασοπονικών μελετών, σχεδίων και εκθέσεων και στο κεφάλαιο Β΄ορίζονται ως προστατευτικά δάση όσα συμβάλλουν στην προστασία εδάφους, πηγών, ρευμάτων, οδών, μνημείων, οικισμών και περιγράφονται οι ειδικές διατάξεις διαχειρίσεώς τους και στο αρ. 19 τονίζεται ότι πρέπει να  λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων και τοπίου.

 [χ15]Παρά τις γενικόλογες αναφορές των εν λόγω περιβαλλοντικών μελετών στον ενδημισμό των φυτικών ειδών, που άλλωστε αποτελεί και την επιστημονική τεκμηρίωση της συμπερίληψης των Αγράφων στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA2000 και τον βασικό λόγο του  καθεστώτος προστασίας τους, καθώς πουθενά αλλού στον πλανήτη δεν έχει καταγραφεί  το ίδιο γενετικό υλικό, οι φυτοτεχνικές μελέτες που απαιτούνται για την αποκατάστασή τους μετά το πέρας των εκχωματώσεων και αναχλοάσεων, « μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στην υπηρεσία μας δασοτεχνική μελέτη και σύμφωνα με την παράγραφο 13 των ανωτέρω εγκρίσεων (Α.Π. οικ.198016 και 198017 και οι δυό με ημερομηνία 4-5-2012 του ΥΠΕΚΑ), αναφέρει τη σύνταξη ειδικής δασοτεχνικής μελέτης σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 998/79 πριν από τις εργασίες αποκατάστασής των».

 [χ16] Ευρυτανία= ευ+ρέω , θεωρείται ο υδροβολώνας της χώρας μας. Ο τόπος των 5 ποταμών και των πολλών βουνοκορφών
 [χ17]Η κατασκευή του φράγματος, είχε ως συνέπεια πλην της δημογραφικής αλλοίωσης της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας της μετακίνησης σημαντικού μέρους του πληθυσμού, να «πνιγούν» μαζί με τους οικισμούς και μνημεία της φύσης, εκκλησίες και γέφυρες τα οποία αποτελούσαν  θησαυρό για τον τοπικό πολιτισμό. Η γέφυρα της Μαρδάχας χτισμένη στη θέση της ομώνυμης και μοναδικής για την περιοχή πηγής του Αχελώου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το Βυζαντινό Μοναστήρι της Επισκοπής, η ιστορική μονοκάμαρη γέφυρα της Τατάρνας και η παλαιά μονή της Τατάρνας είναι κάποια από αυτά. Εγκαταλήφθηκαν 15 οικισμοί περίπου

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΕΟΣ. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...