Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Η ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Για τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πλημμύρες


 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Χαλκίδα 15/2/19
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πλημμύρες 

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Ευπάλιο, τη Δευτέρα 28-1-19, καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τις   ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, που ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφική πλημμύρα στο Δήμο Μαντουδίου-  Λίμνης- Αγ. Άννας και στο Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού, οι ζημιές στο Δήμο Λοκρών, το Σπερχειό, το Λήλαντα, στην Κωπαϊδα, στο Δομοκό… Στην Εύβοια , από τις πλημμύρες και το κλείσιμο των δρόμων από τα χιόνια, υπήρξαν τρεις νεκροί!

Ζητήσαμε να μας δοθούν απαντήσεις για τα μέτρα που παίρνει η περιφερειακή αρχή για αποκατάσταση των ζημιών, για το αν υπάρχει σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, έργων υποδομής που χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα, αφού τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστια.
Ο Περιφερειάρχης, κ. Μπακογιάννης αποχώρησε από τη συνεδρίαση και ο «αναπληρωτής περιφερειάρχης», κ. Σπανός ( αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας) δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημά μας. Στην ουσία δεν έδωσαν απάντηση στην αγωνία των ανθρώπων που υπέστησαν τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους, τις καλλιέργειές τους.
Ξαναπήγαν άραγε στη Β.Κ. Εύβοια μετά τα μεγάλα λόγια και τις δηλώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες; Γιατί, την ειδική συνεδρίαση που ζητήσαμε να γίνει στο Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας την απέφυγαν με κάθε τρόπο.

Για άλλη μια φορά, όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας σταμάτησαν και τα μηχανήματα και οι εργασίες αποκατάστασης. Οι όποιες παρεμβάσεις που έγιναν εκείνες τις μέρες ήταν απλά «μπαλώματα» αφού , στον κεντρικό οδικό άξονα, στο δρόμο Προκόπι- Μαντούδι που είχε κοπεί και μπαζώθηκε με χώμα και χαλίκι έχει γεμίσει επικίνδυνες λακκούβες ενώ σε άλλο σημείο έσπασε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο δρόμο Μαντούδι- Κήρινθος. Στην Ιστιαία, το γεφύρι στο ρέμα ΑΒΓΑΡΙΑΣ που στις 29-9-18 έπαθε ζημιές, στις 6-2-19, με τις βροχές, έπεσε τελείως, φράζοντας την κοίτη του ρέματος. Ακόμα και σήμερα, που είναι σε εξέλιξη νέα κακοκαιρία, τα προβλήματα επιδεινώνονται.
 Γνωρίζει η περιφερειακή αρχή της Ν.Δ.  ότι , παρά τις τυμπανοκρουσίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (τότε) για κονδύλια και αποζημιώσεις, τα οποία ήταν ανεπαρκή, δεν έχουν ολοκληρωθεί στο 100% οι αποζημιώσεις για την παραγωγή, τα ζώα, τον εξοπλισμό των αγροτών, δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για καταστροφές σε σπίτια (οικοσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις;
Ότι, όχι μόνο δεν προχώρησε το Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες,  , η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες, καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη, αλλά άρχισαν οι εισπρακτικές εταιρείες να παίρνουν τηλέφωνο και να ζητούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για τα αγροτικά αντλιοστάσια, ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Δεν έχουμε αυταπάτες για την πολιτική που εφαρμόζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος.  Υπηρετούν τους ίδιους στόχους και τα ίδια συμφέροντα με αυτά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης, έργα που, εκτός των άλλων,  δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, δεν είναι προτεραιότητα της πολιτικής που πασχίζει για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό. Για τη δική τους πολιτική, τα έργα αυτά δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα». Δεν προβλέπονται στους αναπτυξιακούς τους σχεδιασμούς. Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστους- οφέλους» όπως ομολόγησαν για την πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.

Καλούμε την Περιφερειακή αρχή να απαντήσει τι θα κάνει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Τι μέτρα έχει πάρει για:
  • Αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών αλλά και των αναγκών για την προστασία της ζωής του λαού, της λαϊκής κατοικίας και δραστηριότητας, της αγροτικής παραγωγής. Μέτρα για την άμεση κάλυψή τους.
  • Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις των πληγέντων.
  • Προσδιορισμό των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών, αντικατολισθητικών  έργων, έργων υποδομής για την πολιτική προστασία, ιεράρχηση και χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...