Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ «ΣΤΗ ΝΙΑΛΑ»- Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος


Ο τοπικός τύπος ,αναγράφει ότι ο πρώτος Ευρυτάνας,  Δήμαρχος των Αθηναίων είναι ο κ. Κώστας Μπακογιάννης. Αυτό δεν είναι η αλήθεια.Το 1955 δήμαρχος Αθηναίων εξελέγη ο Στρατηγός Παυσανίας Κατσιώτας με καταγωγή από το Κρίκελλο αν και γεννήθηκε στη Σταμνά Μεσολογγίου, ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη, Ευρυτάνισσα από την σύζυγος του αδικοχαμένου Π. Μπακογιάννη. 

Στις μέρες της ,έγινε η θεμελίωση του αγροτουριστικού προγράμματος του Νομού.Εμπόδια ξεπεράστηκαν,και η Ευρυτανία  χάρις και στον τότε υπουργό Γεωργίας, μακαρίτη σήμερα Παπακωνσταντίνου άρχισε να βλέπει φώς. Η σημερινή όμως ειδησεογραφία δεν αναφέρει ότι  ο Κ. Μπακογιάννης είναι ο δήμαρχος  της Αθήνας και πρώτα από όλα τον ενδιαφέρει η πόλη του.Το ίδιο συμβαίνει με τον κάθε δήμαρχο της επικράτειας. Η σημερινή Ευρυτανία  είναι μια έρημη περιοχή. Υπάρχει μόνο ο άξονας της ποταμιάς και μια μικρή λωρίδα στη Δυτική Ευρυτανία. Έχει ερημώσει. Δεν υπάρχει  πρωτογενής παραγωγή άξια λόγου,οι νέοι βλέποντας τα μεγαθήρια των ανεμογεννητριών ,αναλογίζονται ότι αφού ούτε το φυσικό περιβάλλον δεν σεβάστηκαν ,δεν υπάρχει μέλλον  και άρχισαν να γίνονται νέοι πρόσφυγες του κάμπου.
Ο τόπος μας θα ζωντανέψει μόνο με τους Ευρυτάνες και θα ζήσει για πολλά -πολλά χρόνια όταν βασιστεί σε αυτούς. Μήπως αλήθεια στήνονται τώρα οι ανεμογεννήτριες αφού δεν υπάρχουν κάτοικοι να αντισταθούν; Μήπως τώρα που ο νομός μας -δεν γνωρίζω επακριβώς την αλήθεια-είναι παραμεθόριος και ισχύει η σχετική νομοθεσία; Κανένας νέος από γειτονικό νομό δεν μπορεί να εργαστεί έστω σε κατασκευή δρόμο λόγω των πολλών εμποδίων  που θέτουν οι σημερινοί άρχοντες του τόπου. Λοιπόν η είδηση της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στη Νιάλα ήταν συμπτωματική με την εγκατάσταση του κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα; Ο τόπος μας με το καθαρότερο περιβάλλον έχει ανάγκη από προστασία.Τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου του Στέφανου Γρανίτσα δεν ζούνε μαζί με τις ανεμογεννήτριες. Στα παλιά χρόνια, χρόνια του Μεταξά, οι Ευρυτάνες  κτηνοτρόφοι «σφάξανε» τις γίδες γιατί πίστεψαν ότι η γίδα καταστρέφει το δάσος. Φώναζε ο μακαρίτης  και ενάρετος Καφαντάρης ότι και αν δεν υπήρχαν γίδες η Ευρυτανία έπρεπε να τις ανακαλύψει. Aλλά ποιος τον άκουγε. Το καθεστώς τότε  ήταν κουφό. Σήμερα ποιος θα ακούσει τις φωνές εκείνες που δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες. Ο σημερινός δήμαρχος των Αθηναίων; και να μην τον αδικώ οι άλλοι δήμαρχοι τι κάνουν; Εδώ και πολλά χρόνια, δεν έγινε δυνατό ούτε μια πηγή κρυστάλλινου νερού να αξιοποιηθεί, ούτε γέφυρες που έπεσαν εδώ και 10  περίπου χρόνια δεν έγιναν  και οι λιγοστοί κάτοικοι θυμήθηκαν πάλι το μονόξυλο γιοφύρι. Ο κ Μπακογιάννης κατέβηκε στην Αθήνα, δεν αμφιβάλω ότι ενδιαφέρεται για τον τόπο που γεννήθηκε ο πατέρας του και οι προγονοί του. Στη γιορτή μνήμης  για τη μάχη της Καλιακούδας και στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Καλιακούδα ήταν πάντα παρών. Δεν μπορώ όμως να μην του θυμίσω το Πανταβρέχει και το Δρόμο Ψιανών -Καστανούλα. Είναι μια υπόσχεση που έδωσε και  πιστεύω ότι θα συμβάλλει με τον τρόπο του στην πραγματοποίηση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...