Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - Γράφει ο Θαν.Γιαννακόπουλος


Στις 23 Ιανουαρίου /3 Φεβρουαρίου  η διάσκεψη του Λονδίνου των τριών δυνάμεων  διακήρυξε την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδος  που στην ουσία  συνιστούσε  διεθνή αναγνώριση  του Ελληνικού Κράτους και κατά συνέπεια την έναρξη  της :ύπαρξής του από την άποψη της διεθνούς κοινότητας. Η διακήρυξη αυτή αποτελεί  το ονομαζόμενο  Πρωτόκολλο του  Λονδίνου του 1830.Το Πρωτόκολλο αυτό αποτελεί το Τέταρτο  Πρωτόκολλο και όριζε σύνορα του  νέου κράτους από τη γραμμή των ποταμών Αχελώου (Ασπροπόταμο) και Σπερχειού.

Περιλαμβάνεται στο νέο κράτος η Εύβοια , αι Σποράδες, η Σύρος και οι Κυκλάδες συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Αμοργού. Πρίν από αυτό το πρωτόκολλο  υπήρξαν τέσσερα ακόμη με πρώτο το πρωτόκολλο  εκείνο της Πετρούπολης 1826, που η Μεγάλη Βρετανία αρχικά  και η Ρωσία στη συνέχεια,  άρχισαν  να δείχνουν θερμότερο ενδιαφέρον  για την τύχη της Ελληνικής Επανάστασης. Η Πύλη δεν δέχτηκε αυτή την πρόταση.
Μετά την άρνηση της Πύλης η Βρετανία, Ρωσία και η Γαλλία  προχώρησαν στην υπογραφή  της Ιουλιανής Σύμβασης του Λονδίνου το 1827 που περιείχε ως όρο τον ετήσιο φόρο  προς το Σουλτάνο 1.500.000 γρόσια. Οριζόταν  συνοριακή γραμμή Αμβακικού –Παγασητικού κόλπου ,ενώ προβλεπόταν επίσης κληρονομικός  ηγεμόνας ,χριστιανός , ξένος προς τις βασιλικές οικογένειες των τριών δυνάμεων  που θα εκλεγόταν  κατά συναίνεσαν των τριών δυνάμεων  και της Οθωμανικής Πύλης.

Το πρωτόκολλο του Λονδίνου αποφασίζεται το 1831 να βελτιωθεί εδαφικά με διαπραγματεύσεις με την Οθωμανική Πύλη. Μετά εξάμηνες διαπραγματεύσεις  υπογράφτηκε ο Διακανονισμός της Κων/πόλεως  τον Ιούλιο του 18432 .Η οθωμανική Πύλη απεδέχθη ως σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού  και την ακριβή χάραξη αναλαμβάνει  η ορισθείσα, γραμμή οροθετικών.
Με το τελευταίο Πρωτόκολλο του Λονδίνου 1832  έμμεινε έξω η περιοχή της Λαμίας. Τέλος με διακήρυξη των αντιπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων , εδόθη και η περιοχή αυτή στην Ελλάδα. Η συνοριακή γραμμή αναγνωρίζεται από τους Έλληνες το Φεβρουάριο του 1833 αμέσως μετά την έλευση του Όθωνα  και περιλαμβάνει την Αττική, γη Φθιώτιδα και τη Εύβοια. Έχει το νέο Κράτος  έκταση 47516 τετραγωνικά χιλιόμετρα  και  750.000 κατοίκους.
Σημείωση, Σημαντικό τμήμα της  Ευρυτανίας  κυρίως Δήμος  Κτημενίων και Αγράφων λευτερώθηκε τελευταία. Σημερινά τοπωνύμια όπως Παληοκαζάρμα (Τελωνείο) στις ράχες Τυμφρηστού δείχνουν και σήμερα ,από πού άρχιζε το Τούρκικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...