Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ «Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ» Τιμήσαμε τους προγόνους μας αγωνιστές της μάχης της Καλλιακούδας

Μπορεί η πανδημία να άλλαξε πολλά πράγματα φέτος το καλοκαίρι αλλά δεν θα μπορούσε όμως να μας κάνει να ξεχάσουμε την επέτειο της ιστορικής μάχης της Καλιακούδας. Την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020, πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου, όπως καθιερώθηκε να πραγματοποιείται ο εορτασμός,  ήταν φέτος η γιορτή μνήμης για την μάχη της Καλλιακούδας και απόδοσης τιμής στους προγόνους μας Ευρυτάνες και μη, που αγωνίσθηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Ο φετινός εορτασμός ήταν προσαρμοσμένος στα μέτρα για την πανδημία. Χωρίς ομιλία για το ιστορικό της μάχης, καταθέσεις στεφάνων και λαϊκό πανηγύρι. Ούτε ανακοινώσεις και προσκλήσεις  στάλθηκαν.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Λαμπαδάρης  ξεκινούσε τον όρθρο στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Μετά την απόλυση, έψαλλε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης. Ήταν εκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο  ταμίας του συλλόγου Αλέκος Γιαννακόπουλος, το   μέλος του Δ.Σ. Βαγγέλης Χριστόπουλος, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος και όσοι αισθάνθηκαν την ανάγκη αυτή την ημέρα να ανάψουν το κερί τους στην Παναγία της Καλλιακούδας και να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή  στους προγόνους τους αγωνιστές της μάχης.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, αφέθηκαν δύο δάφνινα στεφάνια  στο μνημείο, που τα χορήγησε ο δήμος Καρπενησίου, το ένα στη μνήμη των πεσόντων της μάχης και το άλλο στη μνήμη των αγωνιστών αυτής. Σχεδόν όλοι οι Ευρυτάνες αγωνιστές του 1821 πολέμησαν σ’ αυτή την μάχη. Μαζί με τους Σουλιώτες του Τζαβέλα, Πελοποννήσιους και Ρουμελιώτες αγωνιστές από τους όμορους νομούς. Αγωνίσθηκαν να εμποδίσουν το Μουσταή Πασά    να  φθάσει γρήγορα στο Μεσολόγγι και, τουλάχιστον αυτό, το κατάφεραν. Έπιασε ο χειμώνας όταν έφθασε στο Αιτωλικό  και αναγκάσθηκε να γυρίσει πίσω .

Η σεμνή τελετή μνήμης έληξε αφού   ψάλλαμε όλοι μαζί τον εθνικό μας  ύμνο. Δώσαμε ραντεβού για του χρόνου, ελπίζοντας να νικηθεί η πανδημία και  να εκδοθεί και το προεδρικό διάταγμα για την καθιέρωση της γιορτής ως δημόσιας τοπικής εορτής για τον Δήμο Καρπενησίου, για να γιορτάσουμε την Κυριακή  22 Αυγούστου 2021 με την λαμπρότητα που αρμόζει, αφού του χρόνου συμπληρώνονται και τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.                                                          

                                                                       Ο Πρόεδρος                             

                                                        Χρήστος  Γιαννακόπουλος                                                                   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...