Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Μνημόσυνο στη Νέα Υόρκη στη Μνήμη των Κεκοιμημένων Μελών του Συλλόγου “Ευρυτάνων Αμερικής Παναγία η Προυσιώτισσα”

Η Πρόεδρος των Ευρυτάνων Αμερικής ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ κ. Ελένη Καλογερά, ο κ. Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος , ο Δημήτρης Τριανταφύλλης, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, και η κ. Λούλα Κουτσούκη. μπροστά στην Εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής Παναγία η Προυσιώτισσα την Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 τίμησε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ την μνήμη των κεκοιμημένων μελών του Συλλόγου, καθώς επίσης και την μνήμη των θυμάτων του κορωνοϊού μεταξύ των οποίων και του π. Ιωακείμ Βαλασιάδη, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχασε την μάχη με τον φονικό ιό προ ενός έτους και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου 2020.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Καλογερά μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η επιλογή της ημερομηνίας για την τέλεση του Ετήσιου Μνημοσύνου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. 




«Επιλέξαμε αυτή την ημερομηνία διότι ήταν η πλησιέστερη με την εθνική μας εορτή και την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και θελήσαμε με αυτό τον τρόπο να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Ευρυτάνες που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της πατρίδας και των ιδρυτών και πρωτεργατών του Συλλόγου, οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα στον Σύλλογο, στην ομογένεια και στην Ευρυτανία», επεσήμανε.  

Η κ. Καλογερά επεσήμανε ότι πέρσι λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων για την προστασία από τον κορωνοϊό υποχρεώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου να ακυρώσουν το ετήσιο μνημόσυνο.

«Εφέτος που άλλαξαν τα δεδομένα και πολλά μέλη έχουν ήδη εμβολιαστεί και κυρίως επειδή επιτρέπονται περισσότεροι πιστοί στους ναούς σπεύσαμε να τιμήσουμε τη μνήμη των συμπατριωτών μας Δημητρίου Κασβίκη, Παναγιώτη Τσίμου, Σταύρου Μουτόπουλου, Γεωργίου Γκούστα, Κωνσταντίνου Πλιούτα, Δρα Εμμανουήλ Πάππου, Βασίλειου Δήμου, Γεωργίου Τσάκαλου, Κωνσταντίνου Τομαρά, Δημητρίου Κουτσούκη και Ελευθερίας Καλογερά, που πέθαναν την περίοδο της πανδημίας», πρόσθεσε.

Η κ. Καλογερά επεσήμανε ότι πριν την πανδημία οι Ευρυτάνες συμμετείχαν αυτοπροσώπως στο πένθος των οικογενειών, στα προσκυνήματα και στις κηδείες, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και πρόσφατα στις κηδείες συμμετείχαν μόνο τα μέλη της οικογένειας και ελάχιστοι συγγενείς ανάλογα με την περίσταση και την χωρητικότητα του ναού.

 «Οι Ευρυτάνες προσευχήθηκαν στην θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας που αποθησαυρίζεται στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, στο ομώνυμο παρεκκλησιο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων και υπέρ υγείας των οικείων και των συγγενών και φίλων», επεσήμανε η κ. Καλογερά.

Το φετινό μνημόσυνο, όπως επεσήμανε, ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά διότι συνέπεσε  με το ετήσιο Μνημόσυνο του πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωακείμ Βαλασιάδη.

«Αγαπημένος ιερέας και πνευματικός σύμβουλος, δάσκαλος πραγματικός ήταν κοντά στα παλαιότερα και τα νεότερα μέλη του Συλλόγου μας για δέκα χρόνια. Μας θύμιζε ότι πρέπει να καλλιεργούμε και να κρατάμε την πίστη μας δυνατή, να μη λυγίζουμε! Να επιλέγουμε την αγάπη πριν και για να αποφευχθεί  η σύγκρουση, να είμαστε αφοσιωμένοι στην Εκκλησία και στο Ναό μας. Αποτελούσε πηγή έμπνευσης και πνευματικής καθοδήγησης για όλους.

Με κάθε του ευκαιρία μας θύμιζε με τον πολιτισμό του τη δική μας μας ευρυτανική παράδοση, τον όχι συχνά έκδηλο αλλά πάντα βαθύ σεβασμό για τον πλησίον μας, την αγάπη για την οικογένειά μας και την πατρίδα μας, την αλληλοβοήθεια αλλά και τον τρόπο ζωής μας με την παραδοσιακή κουζίνα της πίτας μας, του μπακλαβά μας, των ονομαστικών εορτών μας. Δυστυχώς πέρσι που εκοιμήθη λόγω της τραγικής κατάστασης που επικράτησε λόγω του αγνώστου ακόμη του κορωνοϊού δεν μπορέσαμε να εκπληρώσουμε το χρέος και να προσφέρουν τον τελευταίο μας ασπασμό, αυτόν που άξιζε στον πατέρα Ιωακείμ», κατέληξε η κ. Καλογερά εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για τον π. Παύλο Παλαιστίδη, ιερατικό προϊστάμενο του Ναού του Αγίου Νικολάου, τον π. Αριστείδη Γαρίνη και τον ιεροψάλτη, κ. Ιωάννη για την συγκινητική θεία λειτουργία.

Τέλος η κ. Καλογερά επεσήμανε ότι λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να προσφέρουν  το καθιερωμένο γεύμα και προσευχήθηκε όπως αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και να συγκαλέσουν την πρώτη μετά τον κορωνοϊό γενική συνέλευση και να εκλέξουν τη νέα ηγεσία του ιστορικού συλλόγου.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας ο Σύλλογος ενήργησε ώστε να τελεστούν δυο ακολουθίες Δέησης στην Παναγία Προυσιώτισσα, καθώς η Θαυματουργή Εικόνα της είναι πιστά συνδεδεμένη με τη Γρίπη του 1918 και το Θαύμα της στην περιοχή της Ευρυτανίας, Επίσης, με πρωτοβουλία του π. Παύλου στις 27 Ιανουαρίου τελέστηκε Ακολουθία Δέηση στην Παναγία Προυσιώτισσα για την Προστασία του κόσμου από την πανδημία, με την λιτανεία της Εικόνας εκτός του Ναού και ολόγυρά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...