Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Η απάντηση του Καθηγητή Θανάση Γιαννακόπουλου στην Πανευρυτανική Ένωση για τους Γιολδασαίους

Προς την
Πανευρυτανική  Ένωση

Υπόψη των κκ Προέδρου  Γεν.Γραμματέα

Κλεισθένους 17 ,Αθήνα

 

Κύριοι,

ΚΡΙΜΑ   ΚΑΙ ΠΑΛΙ  ΚΡΙΜΑ………ΔΥΣΤΥΧΙΑ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Μόλις σήμερα ( χθες)  στην τοπική εφημερίδα "Ε.Π." της 31 ης Μαρτίου, αριθ. φύλου 947 και σελίδα  17 με το τίτλο "Επισημάνσεις  από Την Πανευρυτανική  Ένωση" και υπότιτλο "το ζήτημα των Γιολδασαίων" διάβασα ότι μπορούν να διαβαστούν, λόγω χολής που χύθηκε, μετά από 200 χρόνια για να σπιλώσουν την μνήμη  των αγωνιστών του τόπου μας Γιολδασαίων.

 Δυστυχώς ,ως απόγονος των Γιολδασαίων  είμαι υποχρεωμένος και το οφείλω  στη μνήμη τους να υπερασπιστώ την αλήθεια και να ζητήσω  από την Ένωση την διόρθωση και ανάκληση αυτού  του κειμένου για τους παρακάτω λόγους.

Κατά πρώτον, δεν είναι οι Γιολδασαίοι που φιλοξένησαν τον Καραϊσκάκη στη Δομνίστα (αναφορά πριν από πολλά χρόνια πέρα από τις άλλες ιστορικές πηγές και σε ειδικό βιβλίο του σημερινού Γεν. Γραμματέα  κ. Παπαδόπουλο) και μαζί με τον Ανδρέα Ίσκα  τον προστάτεψαν από το κυνηγητό του Ράγκου, που στάλθηκε από τον Μαυροκορδάτο να τον εξόντωση). Δεν είναι οι Γιολδασαίοι  που  μαζί με τον Κώστα Βελή  σήκωσαν την σημαία της Επαναστάσεως, στον τόπο μας. Μήπως δεν είναι οι ίδιοι που πολιόρκησαν με άλλους και απελευθέρωσαν το Καρπενήσι  ή μαζί με το Καραϊσκάκη τρέξανε στην αποκλείστρα. Μήπως δεν είναι ο Γιαννάκης Γιολδάσης που αφιέρωσε το 1803 το Κανδύλι στον Αγιο Αθανάσιο Δομνίστας (όπου και σήμερα βρίσκεται) ή οι Γιολδασαίοι στην Αράχωβα, στη μάχη.  Είναι τόσα πολλά που δεν αξίζει τον κόπο  για εισαγωγή. ¨Ερχομαι  τώρα στη   Μάχη  της Καλιακούδας.

Ασχολήθηκα με τους προγόνους μου για την ίδια μάχη και βρήκα αρχειακές πηγές  που γράφτηκαν λίγο καιρό   μετά τη μάχη΄(όσες πηγές αναφέρονται από την  Παν  Ένωση είναι  γραμμένες  περίπου 100-150 χρόνια μετά, είναι δευτερογενείς ) στις οποίες δεν αναφέρονται  αυτά που μετά  από 200 χρόνια αναφέρεται στο  κείμενο Για παράδειγμα ,δεν αναφέρεται λέξη για τη φύλαξη των βόρειων συνόρων από τους Γιολδασαίους ή το στρατόπεδο της Ανιάδος

 Οι πηγές πρωτογενείς είναι : ο Σπηλιάδης  στην “Επανάσταση ,σελ 545,το 1851  του Α τόμου γράφει  ότι σελίς 140 ,Βιβλίο στα «Αχνάρια Των Γιολδασαίων» επίσης στην ίδια σελίδα   του βιβλίου μου αναφέρονται όσα γράφει ο αγωνιστής  Κουτσονίκας  στη Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως που εκδόθηκε το 1863, τόμος 8, σελίς 44  αναφέρει τα σχετικά  με τον Λόντον  που την ώρα ης μάχης βρισκόταν στο Μακρυκάμπη, και τον θάνατον των Ζυγούρη Τζαβέλα ( αδελφού του Κίτσου Τζαβέλα )και Κοντογιάννη. Επίσης στην ίδια σελίδα του βιβλίου μου  ο Γερβίνος (στην Επανάσταση  και την Αναγέννηση  της Ελλάδος ,τόμος πρώτος , σελίς  517, το 1865 γράφει όσα αναφέρω στο βιβλίο μου  και  στη σελίδα 140

Ο Γιουστάου Φρεδερίκος , φιλέλληνας, αγωνιστής,  (μετάφραση Π Καρολίδη) αναφέρει στη σελίδα 110  όσα γράφω στη σελίδα 140-141.Ο Επ. Φραγκίστας, γιός του στρατηγού Φραγκίστα,  στην  «Ιστορία  της Επαναστάσεως και Αναγεννήσεως  της Ελλάδος»  τομος Α ,σε λ 190 αναφέρει όπως αυτά αναφέρονται στο βιβλίο μου  σελ 141. Ο Οικονόμου  στα "Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» το 1873, στο Α ,σελ 415 τόμο αναφέρει όσα αναφέρω στη  σελίδα 141 του βιβλίο μου.

Ο Κασομούλης αγωνιστής της Μάχης  στο βιβλίο του και στον 10 τόμο, "Στρατιωτικά ενθυμήματα"  αναφέρει  ότι έγινε κατηγορία λοιπόν κατά του Σαδήμα  για προδοσία       Στη σελίδα 143 του βιβλίου μου  γράφονται ότι  ο Κασομούλης ανέφερε  :.Εγινε λοιπόν κατά Σαδήμα για προδοσία  και ότι  εγκατέλειψε την θέση  του και έγινε ο χαλασμός  και επελήφθη της υποθέσεως  το Στρατιωτικό Δικαστήριο  που είχε στήσει ο Μαυροκορδάτος (ο φαναριώτης που μαζί με τον Κωλέττη κατέστρεψε την Επανάσταση) .Το πολεμικό συμβούλιο  εξέτασε  και έκρινε  την προδοτικήν  κατηγορίαν του Κώστα Σαδήμα. Εις το κριτήριον τούτον  ήμουν διορισμένος  προσωρινόας γραμματεύς. Από  τας μαρτυρίες όπου του Κίτσου Κώστα (Σουλιώτηε) και άλλων δυο, απεδείχθη άμοιρος  πάσης κατηγορίας και αθωώθη ,σελις 143  του βιβλίο μου . Οι πηγές που αναφέρονται είναι πρωτογενείς πηγές.  Γράφτηκαν λίγα χρόνια μετά το γεγονός και δεν περιέχουν ψευδείς ειδήσεις. Ως για παράδειγμα  οι περί τον Λόντον  βρίσκονταν ώρες μακρυά όταν έλαβε χώρα η μάχη. Δυστυχώς η αθώωση αυτή  για τους Ευρυτάνες δεν  λέει τίποτε.

Ποτέ δεν φαντάστηκα  ότι το 2021 οι Ευρυτάνες να φερθούν με τέτοιο τρόπο σε εκείνους που αγωνίστηκαν  στον τόπο. Σε  αυτούς ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Βελή κήρυξαν την επανάσταση και με τον Κίτσο Τζαβέλα  και το Στράτο  την τελείωσαν και ελευθέρωσαν τον τόπο.

Λυπάμαι που ο  κ. πρόεδρος ομιλητής στη γιορτή για τη μάχη πριν λίγα χρόνια  δεν ανακάλυψε τίποτε το μεπτόν, αλλά ούτε και ο κ Παπαδόπουλος που πρώτος ανέφερε για τη διαμονή  του Καραϊσκάκη στα Γιολδασεικα Χωριανός των περισσοτέρων Γιολδασαίων δέχτηκε να υπογράψει από ίσως  …..  ένα τέτοιο  κείμενο. Σε ότι αφορά τον κ Πρόεδρο ,μαθηματικός, δεν γνωρίζω αν έχει  άλλο τίτλο ακαδημαϊκό, και ομιλητής πριν 2-3 χρόνια  δεν ανέφερε τίποτε όπως και τόσοι άλλοι ομιλητές,  λυπάμαι διπλά .Ο Βαρνακιώτης ελευθερωτής στο Βραχώρι, πήγε με τους Τούρκους διωγμένος από τον Μαυροκορδάτο ,όταν γύρισε μετά από  8 χρόνια  τιμήθηκε όπως και ο Ράγκος και τόσοι άλλοι. Δεν κατηγορήθηκε και μάλιστα μετά από 200 χρόνια όπως οι 12 Γιολδασαίοι  που πολέμησαν σε πολλούς τόπους στο χώρο της Στερεάς ,αλλά και της Πελοποννήσου. Έλεος… Περιμένω επανόρθωση……Εχω φλέβα  Γιολδασέικη και από πατρική και μητρική γραμμή και δεν επιτρέπω καμία αμφισβήτηση από απογόνους που ούτε ιστορία δεν γνωρίζουν  δεν τιμούν τους  προγόνους. Αλήθεια  τι εξυπηρετούν;  τι τους έσπρωξε σε τέτοιο ολίσθημα…

 Με τιιμή Θανάσης Γιαννακόπουλος ,ομ.καθηγητής ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη 1/4/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...