Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΌ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ ΣΤΟΝ ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ Π. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΚΟΤΡΩΤΣΟ

 Μια ξεχωριστή συνέντευξη από καρδιάς παραχώρησε στο περιοδικό του Εθνικού Κήρυκα, στην σπουδαία αυτή ημερήσια εφημερίδα της Ομογένειας, ο π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, με καταγωγή από την Επισκοπή. Του ευχόμαστε να είναι γερός και φωτισμένος και να συνεχίσει με την ίδια δυναμική και αγάπη το τεράστιο έργο του στην Εκκλησία της Αμερικής και στην Ομογένεια.  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρώτσος

Αφοσιωμένος στα μέγιστα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού

Του Μιχάλη Κακιά

 

Οιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγ. Γεωργίου στο Πισκάταγουεϊ Νέας Ιερσέης, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρώτσος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος, στέλνει μέσα από το «Περιοδικό» μήνυμα ενότητας και πίστης στην Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις παραδόσεις της θρησκείας και κάνει έκκληση στους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους το πραγματικό νόημα της Ορθοδοξίας.

Ποιο νομίζετε οφείλει να είναι το μήνυμα της Εκκλησίας στον σημερινό άνθρωπο;

Το μήνυμα της Εκκλησίας σήμερα είναι πάντα το ίδιο... το μήνυμα της ελπίδας. Ο άνθρωπος, από τον καιρό της πτώσεως, ευρίσκεται εις μίαν κατάστασιν ταραχής, και ψάχνει να εύρη καταφύγιο μέσα εις την

φουρτούνα της καθημερινής ζωής.

Εκεί, μέσα εις τας τρικυμίας, ευρίσκεται ο Χριστός και η Αγία Του Εκκλησία, ως κιβωτός… και μάλιστα κιβωτός ελπίδος και σωτηρίας. Γράφει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς: «Της ελπίδας την γλύκα, στην χαρά δεν τη είδα, και εάν υπάρχει ευτυχία, το όνομά της ελπίδα.».

Η ελπίς δίνει κουράγιο εις τον άνθρωπον, και ο σύγχρονος άνθρωπος, ο οποίος αντιμετωπίζει μυριάδες προβλήματα, έχει ανάγκη από την ελπίδα που δίνει η Εκκλησία.

Ψάχνει ο άνθρωπος να εύρη την απάντησιν διά τα υπαρξιακά προβλήματα, μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα. Χάνεται, όταν δεν έχει την ελπίδα. Τον κατατρώγει η απελπισία.

Εν τούτοις όμως, όταν ανοίγει τα μάτια της ψυχής του και την καρδιά του, βλέπει τον Χριστό, ο οποίος περιμένει με αγάπη και στοργή.

Ποια είναι η θέση της Εκκλησίας στην εποχή της πανδημίας και πώς αυτή έχει επηρεάσει τους πιστούς;

Η Εκκλησία πάντα έχει την υποχρέωση να φροντίζει, να μεριμνά και να διδάσκει τον κόσμον την αλήθειαν. Εις την περίπτωσιν της πανδημίας, η Εκκλησία αναγκάστηκε ναν λάβη πολλά μέτρα τα οποία ήταν διαφορετικά από την Παράδοσιν της Εκκλησίας… ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες.

Η Εκκλησία αναγκάστηκε να κάνει υπακοή εις το κράτος, εις μίαν προσπάθειαν προστασίας υγείας των πιστών.

Εν τω μεταξύ, πρέπει η Εκκλησία να διδάσκει τα ορθά εις το ποίμνιο. Γι’ αυτόν τον λόγον, πιστεύω ότι σωστή ήτο η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου να μην εγκρίνει εξαιρέσεις, λόγω θρησκείας, διά το εμβόλιο.

Η επιστήμη δείχνει ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τον κόσμον, όπως και τα άλλα εμβόλια, και ο καθείς εξ ημών έχει μίαν ιεράν υποχρέωση προς τον συνάνθρωπο να τον προστατεύει, όσο το δυνατόν.

Πώς θα μπορέσει η Εκκλησία να φέρει κοντά τους νέους;

Ένα μεγάλο θέμα που πάντα απασχολεί την Εκκλησία είναι το θέμα της νεολαίας. Πιστεύω ότι εις τας περισσότερας ενορίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής επιτελούνται δράσεις διά την νεολαίαν του Δημοτικού και Λυκείου.

Το σοβαρό πρόβλημα ευρίσκεται εις ηλικίας των φοιτητών και νέων αποφοίτων μέχρι να παντρευτούν και κάνουν την οικογένειαν. Δοκιμάζουν, κάπως, την καινήν ελευθερίαν τους από τους γονείς, και, ατυχώς, λιγοστεύεται η συμμετοχή τους εις την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.

Προσωπικώς, πιστεύω ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεται εις τον λόγον ότι δεν έχουν συλλάβει το τι εστί η Εκκλησία και ότι η Εκκλησία μπορεί να τους δώσει τις απαντήσεις που ψάχνουν.

Ο Βασιλεύς Σολομών συμβουλεύει την νεολαίαν: «Και μνήσθητι του κτίσαντός σε εν ημέραις νεότητός σου, έως ότου μη έλθωσιν ημέραι της κακίας και φθάσωσιν έτη, εν οις ερείς, ουκ έστι μοι εν αυτοίς θέλημα» (Εκκλησιαστής 12,1).

Βεβαίως, πρέπει και οι γονείς να δείχνουν το καλό παράδειγμα με μία ουσιαστική συμμετοχή εις την ζωήν της Εκκλησίας, και ουχί μίαν τυπική συμμετοχή χωρίς βάθος, και να είναι η Ορθοδοξία ο τρόπος της ζωής τους... και δεν εννοώ να είναι εις το σημείο των Ταλιμπάν, αλλά να είναι πιστοί και να διδάσκουν και αυτοί στα παιδιά τους ότι η Εκκλησία δεν είναι σύλλογος ή σωματείο, αλλά το Σώμα και Αίμα Χριστού, και είμαστε μέλη του Σώματος Αυτού.

Ποια είναι τα δικά σας όνειρα και οι στόχοι για το μέλλον της Ομογένειας και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;

Το όνειρό μου διά την Ομογένεια είναι να είναι πάντα ενωμένη και πιστή εις την Εκκλησίαν.

Βεβαίως, μαζί με την ένωσιν, ελπίζω να προοδεύει η Ομογένεια. Πρέπει να φτάσουμε εις το σημείον που οι ενορίες δεν θα έχουν ανάγκη από τα Φεστιβάλ. Πρέπει να υποστηρίζουμε τας κοινότητας μας, και να μη περιμένουμε από τας άλλας φυλάς.

Πρέπει να υποστηρίζουμε το Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Όταν τα παιδιά μας αρχίζουν να σκέφτονται πού να σπουδάσουν για πανεπιστήμιο, πρέπει να τους προτείνουμε το Ελληνικό Κολέγιο, και διά μεταπτυχιακά, τη Θεολογική Σχολή.

Η Εκκλησία εις την Αμερικήν χρειάζεται και λαϊκούς με ορθόδοξο φρόνημα, και βεβαίως, ιερό κλήρο και λαϊκούς θεολόγους με Πατερικό πνεύμα.

Συνεχώς, συζητούμε το θέμα της νεολαίας. Εν τω μεταξύ όμως, έχουμε λησμονήσει τας ανάγκας της Τρίτης Ηλικίας και των πιστών με ειδικές ανάγκες.

Όταν σκέφτεται κανείς ότι η φιλανθρωπία δημιουργήθηκε, σαν ποιμαντικό θέμα, από την Εκκλησίαν,

και ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω με την Τρίτη Ηλικίαν, δείχνει ότι δεν πρέπει να καυχόμαστε τόσο πολύ.

Δοξάζω τω Θεώ, διότι γίνεται μία προσπάθεια διά την φροντίδα των πιστών άνω των 55 ετών, εις την Perth Amboy, NJ, με την Πατρικήν Ευλογίαν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος με πολύ ενθουσιασμό έδωσε την ευχήν του εις την Επιτροπήν να προχωρήσει.

Συν Θεώ, το πρώτο κτίριο θα είναι το πρώτο βήμα ενός έργου που θα είναι δώρο Θεού εις την Εκκλησίαν και διακονία εις πολλούς.

Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι οι νεότεροι λαϊκοί και κληρικοί, οι διάδοχοί μας, να αξιοποιήσουν την

παρακαταθήκη που λάβαμε από τους γονείς και προκατόχους μας και προσπαθούμε να διατηρήσουμε με τα απογευματινά σχολεία, τα προγράμματα της νεολαίας, κ.λπ.

Το μήνυμά μου εις την Ομογένεια είναι να παραμείνει πιστή εις την Μητέρα Εκκλησίαν, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείον, και εις την παράδοση της Εκκλησίας.

 

Βιογραφικό

Ο Αρχιμανδρίτης, Νεκτάριος Κοτρώτσος, γεννήθηκε στην πόλη Φλόρενς της Νότιας Καρολίνας, με καταγωγή από την Ευρυτανία.

Μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών, γράφτηκε στη στρατιωτική σχολή «The Citadel, The Military College» και αποφοίτησε με πτυχίο στις Μοντέρνες Γλώσσες.

Την Ιερά επιστήμη της Θεολογίας σπούδασε στην Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη.

Χειροτονήθηκε εις διάκονο στις 2 Φεβρουαρίου 1991, υπό του μακαριστού τότε Μητροπολίτου Νέας Ιερσέης (μετέπειτα Σαράντα Εκκλησιών) κυρού Σίλα, και στις 11 Μαΐου 1996, εις πρεσβύτερον, υπό του ιδίου ιεράρχου.

Εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός εις το Χιλανδαρινό Κελί της Γεννήσεως της Θεοτόκου στις Καρυές, Αγίου Ορους.

Εφημέριος Ιερών Ναών

• Ευαγγελισμός Θεοτόκου, Φιλαδέλφειας - 1996-1999.

• Αγιος Νικόλαος, Ατλάντικ Σίτι -1999-2002 (και κτήτωρ του Ναού).

• Αγιος Δημήτριος, Τζαμάικα - 2002-2004.

• Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου, Φιλαδέλφειας - 2004-2011.

• Αγιος Δημήτριος Απερ Ντάρμπι – 2011-2014 (και Αρχιερατικός

Επίτροπος του Ναού από το 2009).

• Αγίων Πέτρου και Παύλου, Φρέντερικ, Μέριλαντ – 2014-2018.

• Πνευματικός της Ιεράς Μονής Αγ. Νεκταρίου στο Εμιτσμπεργκ,

Μέριλαντ – 2014-2018.

• Αγιος Γεώργιος, Πισκάταγουεϊ, Νέα Ιερσέη, 2018- παρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...