Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Η Απελευθέρωση του Καρπενησίου, την 23η Νοεμβρίου 1828. - Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος

Ο  χιλίαρχος Κίτσος Τζαβέλας στις 7 Νοεμβρίου κατευθύνονταν προς  το Καρπενήσι, ένα  άλλο στρατιωτικό σώμα προς τα ‘Αγραφα  και ο Ιωάννης Στράτος με τη χιλιατρία προς την νεόκαστρα, μαζί με τον  καπετάνιο τα περιοχής  Ευαγγέλη Κοντογιάννη. ΟΙ δυνάμεις του χιλίαρχου Τζαβέλα  με το Στρατηγό Νταντζέλ  που  κινήθηκαν προ το Καρπενήσι ξεπερνούσαν τις 4000.

Ο Ντέντζελ  είχε καταλάβει  στο μεταξύ τον μισό Μαραθιά , ενώ τον υπόλοιπο μισό   κατείχαν 1200 τουρκολβανοί, Ανατολικά του Καρπενησίου τοποθετήθηκαν άνδρες ντόπιων  οπλαρχηγών, όπως των Γιολδασαίων.

Η οθωμανική φρουρά  του Καρπενησίου ενώ την πολιορκούσε ο Κίτσος Τζαβέλας δέχτηκε ενισχύσεις  και έγιναν δυο απόπειρες  τροφοδοσίας κατά διαταγήν του στρατηγού του Κιουταχή, ο Καραφίνμπεης  κατόρθωσε με ισχυρές δυνάμεις να εισέλθει απέτυχε και επιχείρησε δύο εξόδους. Στις 10 Νοεμβρίου η απόπειρα να φτάσουν  τροφές  απέτυχε  και τα 200 ζώα που τις μετέφεραν περιήλθαν στους Έλληνες.  Ο Καραφίν μπεης  πραγματοποίησε και Τρίτη ανεπιτυχή απόπειρα να διασπάσει τον κλοιό των πολιορκητών.

Την τελευταία απόπειρα  τροφοδοσίας  στις 16 Νοεμβρίου που στήριξαν ισχυρές δυνάμεις  όπως 500 κατάλαβαν δυνάμεις στη Ρεντίνα, δύο χιλιάδες στα καγκέλια κπλ. Η ισχυρή τροφοδομποπή  που κατόρθωσε να φθάσει στο Καρπενήσι  δεν ήταν αρκετή. Για αυτό το λόγο οι Τούρκοι ως  4000 χιλιάδες  έφυγε νυκτός προς τα Άγραφα. Έτσι λευτερώθηκε το Καρπενήσι από τους Τούρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...