Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΤΟ 1919 - Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος

 Στη μεσημβρινή Ρωσία, πιστευόταν από τους Έλληνες ότι ο δρόμος για τη μικρά Ασία περνάει από την Ουκρανία  και οργανώθηκε το 1919  με επικεφαλής τον Στρατηγό  Κ. Νίδερ (γιό του Πάνου Γιολδάση) μια εκστρατεία  από 35.000 περίπου άνδρες. Η εκστρατεία αυτή  άφησε από τους έλληνες, 398 νεκρούς και 675 τραυματίες. Ο στρατηγός Νίδερ,  διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού  που οργάνωσε την πρώτη επέμβαση  έξω από τα εθνικά σύνορα, ανέλαβε  μετά την υποχώρηση τη  Διοίκηση του Ελληνικού Στρατού το Μάιο του 1819 ότι λέει  και το γράφει, αναφέρεται στο βιβλίο Εκστρατεία  της Ουκρανίας Ιανουάριος Μάιος (Έκδοση Κέρδος 2015) και σχολιασμό  του Φ.Α. Δρακονταειδή, καταγράφεται η επιχείρηση και  οι εντολές  των Γαλλικών δυνάμεων για την καταστολή  της επανάστασης των μπολσεβίκων. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διέθεσε στους συμμάχους 35.000 στρατό.

Όμως πρόλαβαν  να μεταβούν 23.351  στρατιώτες και αξιωματικοί αυστηρώς Βενιζελικοί. θωρώντας ο      Βενιζέλος ότι έτσι άνοιγε τον  δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη  για τη πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας. Μέσα από το ημερολόγιον  της έκστρατείας, πληθώρας  στοιχείων κλπ. από τα μέτωπα  της Οδησσού και της Κριμαίας αναβιώνεται η ιστορία των πέντε μηνών, οι επιχειρήσεις, η υποχώρηση των Γάλλων (πρώτη αυτοί έφυγαν) και των Ελλήνων από τη Ουκρανία  και τη Ρουμανία. Ακολούθησε μετά  η συμμαχία των Νεοτούρκων  του Κεμάλ και  του Λένιν  και ο ανταγωνισμός των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων,   κοντά στα άλλα και μια δημοσίευση  στην εφημερίδα «Εμπρός» στις 12 Ιουλίου 1920, ότι η Κυβέρνησις της Μόσχας θα στείλει  στην Τουρκία όσον το δυνατόν ταχύτερον  στρατιωτικήν  συνδρομήν.

Το συμπέρασμα είναι, ότι η Ελλάδα  έφθασε στην Ουκρανία  με τρόπο που τον διακρίνει ενθουσιώδη  προετοιμασία, αλλά ανοργάνωτη. Εκεί πολέμησε ηρωικώς και ηττήθηκε σιωπηρώς, υπερβολικά. Πρέπει να σημειωθεί  η διένεξις που υπήρξε  για το Θρακικό τρίγωνον. Έκταση 4χιλ.τετραγ.χιλιομέ αποτελούμενον  μεταξύ  Διδυμοτείχου και Καραγάτς  κατοικούνταν από 50 χιλιάδες κάτοικοι και προστέθηκαν 20 χιλ. πρόσφυγες.

Όλος αυτός  ο πληθυσμός ήταν καθαρώς Ελληνικός. Η περιφέρεια ευπορότερη παρήγαγε 24 εκατομμύρια χιλιόγραμμα  σιτηρών, 367 χιλιάδες  χιλιόγραμμα νωπά κουκολούλια, 650.000 οκάδες καπνού, 400 χιλιάδες οκάδες τυρού και 40.000 οκάδες μαλλιού.

Έτσι πολέμησαν οι Έλληνες, ευκολόπιστοι στους Γάλλους, εχθρικά προσκείμενοι σε αυτούς οι Ρώσοι, που παρότι ήταν ομόδοξοι φρόντισαν από όλες τις πρωτεύουσες του Βυζαντίου, μόνο η Κωνσταντινούπολη να βρίσκεται ακόμη στα χέρια των Τούρκων.

Όμως ,το πάλι με χρόνια και καιρούς …., ακόμη είναι ζωντανό….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...