Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - Η στρατιά του Έβρου και η ατολμία εισβολής στην Κωνσταντινούπολη. - Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος

 Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922,υπογάφηκε η συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε  τα Ελληνοτουρκικά σύνορα όπως είναι και μέχρι σήμερα.

Από την Μικρασιατική καταστροφή  στα τέλη του Αυγούστου του 1922 ως την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης στις 24/7/1923 μεσολάβησαν πολλά σημαντικά γεγονότα. 

Στις 13/26 Σεπτεμβρίου 1922, εκδηλώθηκε η επανάσταση  του Στρατού και του Στόλου  υπό τους Συνταγματάρχες Νικόλαο Πλαστήρα και Στυλιανό Γονατά  και τον πλοίαρχο Δημήτριο Φωκά σε Χίο και Μυτιλήνη. Οι επαναστάτες κατέπλευσαν  στην Αττική  και τη Μυτιλήνη για να ανατρέψουν το Κωνσταντίνο και να σώσουν την Ανατολική Θράκη.

Ο Ανταποκριτής της εφημερίδας του Καναδά «Τορόνδο Σταρ» ο μετέπειτα  διάσημος νομπελίστας λογοτέχνης  Ένεστ Χέμινγουεϊ, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων στη Μικρά Ασία έγραφε: «Η Επανάσταση του ΄22 ήταν η εξέγερση ενός στρατού  που είχε προδοθεί  από τους αρχηγούς, εκείνους που  θεωρούσε ότι είχαν προδώσει. Οι παλιοί  επέστρεψαν να οργανώσουν τη στρατιά του Έβρου. Για την Ελλάδα του ΄22 η επιχείρηση στη Δυτική Θράκη ήταν σαν τη μάχη του Μάρνη εκεί θα παιζόταν  και θα κερδιζόταν  το παιχνίδι.

Τα τρένα  κουβαλούσαν  συνέχεια στρατό. Όλη η χώρα ήταν μέσα σε ένα πολεμικό  πυρετό. Κι ύστερα ήλθε το αναπάντεχο. Οι σύμμαχοι χάρισαν την Ανατολική Θράκη στους Τούρκους κι έδωσαν στον ελληνικό λαό προθεσμία τριών ημερών για την εκκένωση της. Ο Κεμάλ  παράλληλα  εκβίαζε την εξέλιξη των γεγονότων. Στρατεύματα του παραβίασαν την ουδέτερη ζώνη της Χερσονήσου στη Μικρασιατική ακτή της χερσονήσου προς τον Βόσπορο. Ο Έλληνας διοικητής  της στρατιάς Θράκης Κωνσταντίνος Νίδερ (γιός Βαυαρού αξιωματικού και Σουλιώτισας κόρης του οπλαρχηγού Πάνου Γιολδάση, γεννημένος στο Μεσολόγγι), ζήτησε τότε επειγόντως  να παραβιάσει την ουδέτερη ζώνη από τη Ανατολική Θράκη και να κινηθεί προς Τσατάλτζα και τον Βόσπορο. Δυστυχώς η κυβέρνηση απέρριψε την αίτηση  και αυτό για να μη δώσει αφορμή και χαρακτηρισθεί ανυπακοή. 

Τελικά,  η Ανατολική Θράκη εγκαταλείφθηκε  με εντολή της τότε Κυβέρνησης από τους 400.000 Έλληνες και χαρίστηκε κυριολεκτικά στην Τουρκία, όπως είπε έκπληκτος ο ΙΣμετ Ινονού στον Κεμάλ. Ο Αλέξανδρος Μαζαράκης που αντικατέστησε τον Νιδερ,  δεν υπέγραψε το απαράδεκτο αυτό πρωτόκολλο . Τελικά,  όμως η κυβέρνηση αποδέχθηκε (σαν καλό παιδί…..) την  ανακωχή των Μουδανιών και την απώλεια της Ανατολικής Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...