Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ - Αντιπυρική περίοδος 2022: Η κυβέρνηση αρνείται τα αναγκαία μέτρα

Το ΚΚΕ για την νέα αντιπυρική περίοδο κατέθεσε την Ερώτηση 4727/15 Απρίλη 2022 προς την κυβέρνηση, με θέμα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ωστόσο η κυβέρνηση «αγρόν αγοράζει». Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις του για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση και προστασία των δασών, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία, τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, καθώς και την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων δόκιμων πυροσβεστών.

Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε φέτος με ευθύνη της κυβέρνησης:

-- 4.000 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων πυροσβεστών. Μάλιστα η κυβέρνηση κατέστειλε με τα ΜΑΤ τη συγκέντρωση των πυροσβεστών που διεκδίκησαν προσλήψεις έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Καταδεικνύεται περίτρανα ότι ήταν κατευναστική και επικοινωνιακή η εξαγγελία του τότε υπουργού για προσλήψεις πυροσβεστών, «στάχτη στα μάτια» των απελπισμένων και απεγνωσμένων κατοίκων της Εύβοιας, της Αττικής και της Ηλείας κυρίως, που έχασαν το βιος τους από τις πυρκαγιές.

-- Η μέση ηλικία των τριχοτομημένων πυροσβεστών (μόνιμοι - 5ετείς - εποχικοί) ξεπερνά τα 45 χρόνια.

--Τα περισσότερα οχήματα μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα το καθένα, βάζοντας σε δοκιμασία την επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως και τη ζωή του προσωπικού. Να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 3.596 πυροσβεστικά οχήματα, μόνο το 10% - 15% είναι νέα και ηλικίας μέχρι 10 ετών.

-- Συνεχίζεται η αφαίμαξη του ελληνικού λαού, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με «τρελά» κόστη στην παροχή υπηρεσιών εναέριων μέσων. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, φέτος πρόκειται να νοικιάσουμε επιπλέον 12 ή 13 εναέρια μέσα σε σχέση με πέρυσι, που το κόστος τους ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά με πενιχρά αποτελέσματα, δεδομένου ότι 1,5 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη, κυρίως σε Εύβοια, Αττική και Ηλεία. Συνολικά θα μισθώσουμε 82 εναέρια μέσα (47 α/φ, 30 ε/π, 3 ε/π εναέριου συντονισμού, 1 α/Φ και 1 ε/π μεταφοράς προσωπικού).

Για ποια  πρόληψη δασικών πυρκαγιών μπορούμε να μιλάμε τη στιγμή που στον προϋπολογισμό έχει διατεθεί το εξωφρενικό ποσοστό του 0,04% (!) για τη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων; Μήπως και τα 75 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Ταμείο Ανάκαμψης αρκούν για τον καθαρισμό δασικών εκτάσεων και τη συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών ανά την Ελλάδα; Για κάποια άλλα κονδύλια που διατέθηκαν για τον καθαρισμό περιαστικών δασών και αλσών, όπως και κάθε χρόνο, ανακύπτει το ερώτημα - ανεξάρτητα αν αυτά επαρκούν - πότε θα εκταμιευτούν, πότε θα θα γίνει η κατανομή, πότε θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί ανάθεσης έργου και φυσικά σε ποια χρονική στιγμή θα υλοποιηθούν. Πριν ή προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου;

Σε σύγκριση με τα τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή υπηρεσιών (ενοικίαση) εναέριων μέσων, η διάθεση πόρων για την πρόληψη είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Σαφώς και χρειάζονται εναέρια μέσα. Σαφώς και θα έπρεπε να γίνει επιτέλους η ανανέωση του εθνικού εναέριου στόλου μας, που αριθμεί 11 πανάρχαια και επικίνδυνα CL-215 (με συνήθη διαθεσιμότητα 4), 7 CL-415 (με συνήθη διαθεσιμότητα 4), 19 πανάρχαια PZL (συνήθης διαθεσιμότητα 11), 2 «Super Puma» και 3 BK-117 του ΠΣ. Σαφώς και θα έπρεπε οι διαδικασίες ανάθεσης να είναι πιο διαφανείς (NSPA - NATO Support and Procurement Agency).

Βασικός λόγος της αναφοράς αυτής είναι ότι τα εναέρια μέσα αποτελούν επικουρικά μέσα αντιμετώπισης της αρχικής εστίας της πυρκαγιάς, έως ότου ικανές και εξοπλισμένες πυροσβεστικές δυνάμεις να αναλάβουν το έργο της πυρόσβεσης. Αυτό είναι αρκούντως γνωστό στους πυροσβέστες. Γιατί λοιπόν όλες οι κυβερνήσεις ενστερνίζονται μια λαθεμένη άποψη ότι τα εναέρια μέσα σβήνουν τις πυρκαγιές;

Μάλιστα, σε έκδοση του Πυροσβεστικού Σώματος από το 2009 και ειδικότερα στο «Εγχειρίδιο εκπαίδευσης εθελοντών πυροσβεστών»,  αναγράφεται επί λέξει: «Η χρήση αεροσκαφών (α/Φ) και ελικοπτέρων (ε/π) στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών βοηθά πολύ τα επίγεια τμήματα. Θα πρέπει όμως να έχουμε πάντοτε υπόψη ότι τα παραπάνω είναι μέσα ελέγχου της πυρκαγιάς και όχι πλήρους κατάσβεσης. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μια δασική πυρκαγιά σβήνει μόνο με τα εναέρια μέσα».

Για το μεγάλο ζήτημα της μη συνεργασίας Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος:

Προφανώς όλα συνδέονται με την παραχώρηση της αρμοδιότητας κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1998, επί πρωθυπουργίας Σημίτη. Από τότε μέχρι σήμερα είναι λειψή έως και ανύπαρκτη η χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, τόσο στο αναγκαίο για τη λειτουργία του προσωπικό (ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας) όσο και σε κονδύλια για επιχειρησιακές δράσεις (πρόληψη - προστασία δασών) αναγέννησης - αποκατάστασης δασών, δενδροφυτεύσεων, αραίωσης, αποψίλωσης - καθαρισμού δασών, εγκατάστασης - συντήρησης υδατοδεξαμενών, διάνοιξης - συντήρησης δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.

Ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας για το ενιαίο των ενεργειών που απαιτούνται, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή, με διακριτές ενέργειες Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος,  «πήγε περίπατο».

Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι δυστυχώς, και φέτος οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπου γης στην ελληνική επικράτεια για να καλύψουν εμφανείς ανάγκες, λόγω της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών, με το «εύκολο» και απλήρωτο ρεπό. Να εξαντλούνται από την καταπόνηση, να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Να τα βάζουν με τον εαυτό τους σε κάθε λάθος έκβασης πυρκαγιάς και σε όποια κακοτοπιά τους συμβεί. Να επικρέμαται η «δαμόκλειος σπάθη» της δικαστικής δίωξης, παρόλο που οι ευθύνες είναι αλλού και «η τράπουλα είναι σημαδεμένη».

Η επίκληση της «καραμέλας» της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων θα πρέπει να πάψει επιτέλους. Μια κυβέρνηση που νοιάζεται για τον λαό της θα έπρεπε πέραν των άλλων να παίρνει υπόψη της και όλα τα δεδομένα για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Θα έπρεπε να ενισχύει το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία σε προσωπικό και μέσα, και να θωρακίζει τους πολίτες από ενδεχόμενο κίνδυνο, ή τουλάχιστον να αποτρέπει τα χειρότερα.

Είναι πλέον καιρός να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό, διεκδικητικό κίνημα που θα γκρεμίσει ό,τι κάνει τη ζωή του λαού δύσκολη.

Σήμερα κάθε πυροσβέστης καλής θέλησης είναι ανάγκη να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στον αγώνα για να λυθούν τα προβλήματα, να περιφρουρηθούν τα δάση και οι περιουσίες του λαού από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και άλλες καταστροφές.

ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...