Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

ΟΙ ΓΙΟΛΔΑΣΑΙΟΙ ΣΤΑ ΣΕΛΙΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 21 - Γράφει ο Καθ. Θανάσης Γιαννακόπουλος

 ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ:  Ήταν  οπλαρχηγός και πολιτικός του 1821 καταγόμενος από την Ευρυτανία. Ήταν γιος του Γεωργίου Γιολδάση και αδελφός του Ζαχαρία που ήταν επίσης αγωνιστής του 21.

Ήταν παντρεμένος δύο φορές κι είχε παιδιά τον  Γεωργούλα, τον Κωνσταντάκη, το Νικόλαο και τον Σπυρίδωνα. Πήρε μέρος στη μάχη του Κεφαλόβρυσου 9 Αυγούστου 1823 με δικό του στρατιωτικό σώμα,  από 150  άντρες το καθένα ,στη Μάχη της Καλιακούδας και σε πολλές άλλες  μάχες στη Ρούμελη. 

Το 1823 προήχθη σε στρατηγό ( ΑΕΠ τ.10ς σελ 109).Διετέλεσε πληρεξούσιο Καρπενησίου στην Ε  Εθνοσυνέλευση το 1832 στην Δ κατά επανάληψη Εθνική συνέλευση των Ελλήνων, συνέλευση 1831-1832 και  Δ κατά τη  Εθνική Συνέλευση  των Ελλήνων του 1832 και αργότερα γερουσιαστής. Πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 1851.Είχε κατοικία στα Σέλισα, η οποία καταστράφηκε από τους αντάρτες το 1948.’

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

Το καλοκαίρι του 1825 που η δυτική Ελλάδα φλεγόταν και επικρατούσε ολοσχερής έρεβος στις περιοχές της ενώ , το Μεσολόγγι  πολιορκούνταν από τον Κιουταχή και τον Ομέρ Βρυώνη, ο Καρπενησιώτης οπλαρχηγός Γιαννάκης Γιολδάσης, έγραφε προς τον Καραϊσκάκη αλλεπάλληλες γραφές περί τα τέλη τα τέλη του Ιουνίου του 1825 για τον γρήγορο και αναγκαίο ερχομό του στη Δυτική Ελλάδα.

«…Η γενναιότης σου, αδελφέ μη λείψης εις τούτην την ώραν να μας προφθάσης όσον το συντομότερον. Ότι τούτη είναι η περίστασις να δείξεις την προς ημάς αδελφικήν φιλίαν και την προς την πατρίδα βοήθειάν σου. Ο ερχομός σου θέλει γίνει εξ άπαντος πολλών ψυχών σωτηρία οπού ευρίσκονται εις τον έσχατον κίνδυνον… Ενθυμήσου, Στρατηγέ, ότι και εδώ Χριστιανοί Αδελφοί μας είναι και εάν εις μιαν τοιαύτην κινδυνώδη περίστασιν υστερηθούν την δυνατήν βοήθειάν σου, βέβαια θέλουν απελπιστούν και η απελπισία είναι ο έσχατος αφανισμός των. Έδειξες πολλάκις προς την Πατρίδα ζήλον σου, ενεργών προθύμως τα προς σωτηρίαν της. Μη λείψης και ήδη να φανής βοηθός της, ότι παρατηρεί ανυπομόνως, πότε να ιδή τον ερχομόν σου…όσον ενδέχεται να επιταχύνεις τον εδώ ερχομό σου τόσον θέλει δουλείαν, κατορθώνομεν κατά τον σκοπόν μας.Μένω με την ειλικρίνειαν της αδελφικής αγάπης…»

 

Τη 27 Ιουνίου             ο αδελφός σου

  Αποκλείστρα           Γιαννάκης Γιολδάσης  

  

Νικ. Σπηλιάδη, τ. 2ος, σελ. 427                 Βλαχ. Πολέμ. Φάκ. 29 (λ. 426) & Απομνημ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...