Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών Θέμα: Μέτρα για να ανοίξει άμεσα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες.

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών Θέμα: Μέτρα για να ανοίξει άμεσα το
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες. 

Από τον περασμένο Απρίλιο παραμένει κλειστό το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο ιστορικό κτίριο των Κορυσχάδων και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις «δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα». Το 2018 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Βουλής με τον Δήμο Καρπενησίου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ίδρυμα «Πέτρος Κόκκαλης» με σκοπό την αναβάθμιση του Μουσείου και την αύξηση της επισκεψιμότητάς του. 

Μάλιστα, το ΚΚΕ είχε δεσμευτεί ότι θα συνεισφέρει με προσφορά αρχειακού υλικού. Όπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο της Ευρυτανίας, το μουσείο θα έκλεινε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2021 για να συντηρηθεί και να είναι έτοιμο για την παρουσίαση της νέας έκθεσης. Όπως είχε ενημερωθεί η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ προγραμματιζόταν να γίνουν επίσημα εγκαίνια τις ημέρες των «Μποτσάρειων» (Αύγουστος 2021). 

Ωστόσο, τόσους μήνες μετά, το Μουσείο παραμένει κλειστό. Όπως πληροφορούμαστε, η Βουλή δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, το Ίδρυμα Πέτρος Κόκκαλης έχει αποτραβηχτεί, η Περιφέρεια είναι άφαντη, ο Δήμος δηλώνει αδυναμία, η έκθεση και τα καινούργια εκθέματα αγνοούνται. Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να μεταθέτουν άλλο τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, αφού αυτή τους η στάση έχει ως αποτέλεσμα την αποσιώπηση της ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, της οποίας κοιτίδα υπήρξε η Ρούμελη και ακόμα πιο πολύ τα βουνά της Ευρυτανίας. Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης των Κορυσχάδων, μαζί με το αντίστοιχο της Βίνιανης αλλά και τα δεκάδες ιστορικά τοπόσημα της Ευρυτανίας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών σε ετήσια βάση. 

Ακόμα περισσότερο μπορούν να αποτελέσουν σχολεία ιστορίας των αγώνων του λαού μας, που σήμερα αποκρύπτεται και διαστρεβλώνεται, γιατί τα ιδανικά που αυτοί οι αγώνες πρεσβεύουν δεν ταιριάζουν με τους στόχους και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί: 

-Τι μέτρα θα πάρει για να ανοίξει άμεσα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες. 

-Τι μέτρα θα πάρει για να λειτουργήσουν τόσο το Μουσείο των Κορυσχάδων, όσο και το αντίστοιχο του Ιστορικού Οικισμού της Παλαιάς Βίνιανης με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονες υποδομές. 

Οι Βουλευτές 

Παπαναστάσης Νίκος 

Κανέλλη Λιάνα 

Καραθανασόπουλος Νίκος 

Λαμπρούλης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...