Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Κ. ΝΙΚΟ ΜΑΡΟΥΛΗ

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ 

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Κ. ΝΙΚΟ ΜΑΡΟΥΛΗ 

1.  Τι σας οδήγησε στην απόφαση να κατέβετε υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην Ευρυτανία; 

Η πολύχρονη επαγγελματική μου ενασχόληση στην Τ. Α. μου έδωσε την ευκαιρία να δω και να ζήσω από κοντά τα προβλήματα που απασχολούν χειμώνα – καλοκαίρι τους Ευρυτάνες, σε μια από τις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας.

Έχω μπει πολλές φορές σαν φίλος σε όλα τα σπίτια και ξέρω από πρώτο χέρι τι απασχολεί καθένα συμπολίτη και κάθε νοικοκυριό στον Νομό μας και βεβαίως τα περισσότερα που ακούω είναι για τις συνθήκες των δρόμων που είναι επικίνδυνοι καθώς υπάρχουν ακόμη χωριά στην Δυτική Ευρυτανία χωρίς άσφαλτο και φυσικά για την ανασφάλεια που νιώθουν σε θέματα υγείας και πρόνοιας.    

 

2.  Γνωρίζεις πολύ καλά την Ευρυτανία των τελευταίων χρόνων. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά που αντιμετωπίζει αυτός ο νομός;

Αυτό που απασχολεί όλον τον νομό είναι η φυγή των νέων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας αλλά επηρεάζει και την ευρύτερη κοινωνική ζωή. Οι αριθμοί της πρόσφατης απογραφής απογοητεύουν. Η ανεργία είναι ένα μόνιμο φαινόμενο και η φυγή είναι μονόδρομος αφού κανένα αναπτυξιακό έργο που να δίνει πνοή στον τόπο δεν πραγματοποιείται στην Ευρυτανία. Ότι γίνεται είναι μικρό και εκτελείται με μεγάλη καθυστέρηση.

 

    3. Μιλήστε μας κ. Μαρούλη για το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ που θα συζητηθεί στην προεκλογική περίοδο;

Έχουμε δημοσιοποιήσει το Πρόγραμμά μας εγκαίρως, και το επικοινωνούμε με τους πολίτες τώρα στην προεκλογική περίοδο. Στις βασικές θέσεις μας είναι: 

1.   Το νέο ΕΣΥ για την αξιοπρεπή δημόσια υγεία, 

2.   Ενιαίο Απολυτήριο Λυκείου για την μείωση των φροντιστηρίων και του κόστους της δωρεάν παιδείας, 

3.   Πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, και όχι στα ανούσια επιδόματα-κουπόνια της κυβέρνησης, 

4.   Ενεργειακές κοινότητες για την πράσινη ανάπτυξη, 

5.   Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και όχι στα ‘καλάθια’- κοροϊδία της κυβέρνησης, 

6.   Προστασία με νόμο της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και την εξαγορά από Funds, όπως κάναμε μέσα στην οικονομική κρίση με το νόμο ΠΑΣΟΚ-Κατσέλη. 

7.   Προστασία της αγροτικής γης των υπερχρεωμένων αγροτών από την ακριβή ενέργεια και τα ακριβά λιπάσματα και ζωοτροφές. Ελάφρυνση του χρέους με 120 δόσεις. 

8.   Νέους αγροτικούς Συνεταιρισμούς ποιοτικών, βιολογικών, πιστοποιημένων με ΙSΟ, γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Αυτές οι βασικές προγραμματικές θέσεις θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για πιθανές συγκλίσεις και συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα στη διακυβέρνηση της χώρας. 

      4. Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, η οικονομία είναι το no1 ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες. Τι μπορούσε να κάνει καλύτερα η κυβέρνηση και τι θα έκανε το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τη μεσαία τάξη στη δεκαετία του ’80, τη στήριξε στις μετέπειτα δεκαετίες με αξιοπρεπείς μισθούς στους εκπαιδευτικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, με συλλογικές συμβάσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, με δάνεια για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά της για πλεόνασμα υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και την φτωχοποίησε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε στη μικρομεσαία τάξη ωσάν να ήταν επαίτης, ανούσια κουπόνια και ‘καλάθια’. Τώρα ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει ξανά τη μεσαία τάξη με ουσιαστικό τρόπο. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής και πανδημικής κρίσης, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε οργανικές νέες θέσεις εργασίας και πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης μέσω νέας επιχειρηματικότητας με ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, με αξιοπρεπές εισόδημα και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτά ζητούν όλοι οι νέοι μας, που έχουν σπουδές, τυπικά προσόντα, και ικανότητες, και αναγκάστηκαν να φύγουν για καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Αυτά ζητούν για να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα με καλές επαγγελματικές προοπτικές.

5. Ποια είναι η θέση σας για το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που αφορά άμεσα και την περιφέρεια της Ευρυτανίας;

Δυστυχώς το περιβόητο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που συνιστά το μοναδικό εργαλείο επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, οδηγείται σε αδιέξοδο.

Βρισκόμαστε στις αρχές Μαΐου του 2023 και ακόμα δε μπορεί να ολοκληρωθεί το «Εξοικονομώ 2021». Για το οποίο, το ποσοστό εγκατάλειψης υποψηφίων δικαιούχων είναι άνω του 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι έχουν ανακοινωθεί επίσης πολλές φορές και άλλα τρία προγράμματα, το «Εξοικονομώ για νοικοκυριά 2023», το «Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους» και το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» που επίσης με βάση το Υπουργείο, αναμένεται να ενεργοποιηθούν πριν από τις εκλογές.

Ακόμα και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» δεν έχει εκκινήσει, ενώ έχει ανακοινωθεί η έναρξή του πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά στο περίφημο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που έχει εδώ και ενάμιση χρόνο ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, είμαστε ακόμα στην προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος. Δεν έχει βγει ο τελικός οδηγός και προφανώς δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Και αυτό ενώ έχουν ήδη πληρώσει το παράβολο και έχουν κάνει αίτηση 5.000 άνθρωποι στο ΔΕΔΔΗΕ για να πάρουν έγκριση όρων σύνδεσης. Το ίδιο το πρόγραμμα, δε, όπως έχει προδιαγραφεί, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες υλοποίησής του, ειδικά για τις πολυκατοικίες, που αποτελούν το 80% των εν δυνάμει δικαιούχων.

Είναι εκκωφαντική η αποτυχία, σε μία συγκυρία που η ενεργειακή αυτονομία των καταναλωτών και η ενεργειακή θωράκιση των νοικοκυριών θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα.

 

6. Τι είναι αυτό που συζητούν περισσότερο μαζί σας οι πολίτες στην περιφέρεια σας; Ποιες είναι οι βασικές αγωνίες τους;

Η Ευρυτανία είναι, όπως γνωρίζετε, μια ιδιαίτερη περίπτωση, όχι μόνον λόγω μεγέθους αλλά και λόγω ποικιλομορφίας τόσο στο επίπεδο της γεωμορφολογίας όσο και των μορφών απασχόλησης που αυτή συνεπάγεται. Μεγάλο ποσοστό των κατοίκων ασχολείται στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, έναν σημαντικό για την τοπική οικονομία κλάδο, ο οποίος, ωστόσο, έχει υποστεί συνεχόμενα πλήγματα το τελευταίο διάστημα. Από τη μια η ακρίβεια στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, από την άλλη, το δυσθεώρητο, πλέον κόστος της ενέργειας. Τα χρέη μαζεύονται και ο κόσμος αγωνιά και δικαίως. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο στην Ευρυτανία και που η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και να το αντιμετωπίσει με δραστικά μέτρα.
Οι ανεπαρκείς υποδομές, και παρότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις των αναγκών και στους δυο Δήμους, αποτελούν επίσης, ένα διαχρονικό πρόβλημα που απαιτεί, επιτέλους, αποτελεσματικές και οριστικές λύσεις και όχι ημίμετρα. Η βελτίωση του οδικού δικτύου σε όλο τον Νομό, και η ανάπτυξη επιτέλους της Λίμνης Κρεμαστών μπορούν να γίνουν βασικοί πυλώνες ανάπτυξης και προοπτικής για τον τόπο.

Επιπλέον, η δυνατότητα αξιοποίησης των τοπικών πλεονεκτημάτων για τουριστική ανάπτυξη, σε όλες τις εναλλακτικές του μορφές, Θρησκευτικός Τουρισμός και ορειβατικός τουρισμός, είναι σημαντικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, τα οποία όμως χρειάζονται στήριξη από τους κεντρικούς φορείς προκειμένου να προχωρήσουν με αξιώσεις.

Ωστόσο θα επαναλάβω πως το κυρίαρχο ζήτημα της Ευρυτανίας, στο οποίο θα πρέπει να ενσκήψει η πολιτεία, είναι το μείζον θέμα της τραγικής μείωσης του πληθυσμού της και επ΄ αυτού θα πρέπει να δώσουμε όλοι μας έναν εξαιρετικό αγώνα για να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι κατάλληλες συνθήκες για να παραμείνουν οι τελευταίοι εναπομείναντες νέοι στην Ευρυτανία και αν είναι δυνατόν να επιστρέψουν και κάποιοι άλλοι στον τόπο μας.

 

 

7.  Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το σημαντικότερο έργο που πρέπει να γίνει επειγόντως και για το οποίο συζητούν διαρκώς οι Ευρυτάνες;

Ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο που εκτός από του ότι θα δώσει ζωή στην Ευρυτανία και την ορεινή Ρούμελη, θα συνδέσει την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1991 με τη σήραγγα Τυμφρηστού η οποία παραδόθηκε ημιτελής το 2000 καθώς η ανατολική πρόσβαση από την πλευρά της Φθιώτιδας ακόμη… ολοκληρώνεται. Στις προεκλογικές περιόδους ακούγονται διάφορες εξαγγελίες, γίνονται τμήματά του αλλά το έργο δεν προχωράει.

Ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έργα με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια κάθε περιοχής και εμείς στην Ευρυτανία λόγω της τραγικής μείωσης του πληθυσμού, πολύ φοβάμαι πως δεν θα πληρούμαι τις προϋποθέσεις να πάρουμε την χρηματοδότηση για ένα τέτοιο έργο. Άρα για να γίνει αυτό το τόσο σημαντικό έργο θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια από κρατικές πιστώσεις κάτι που όπως γνωρίζετε φαντάζει πολύ δύσκολο. Εύκολες λοιπόν οι προεκλογικές εξαγγελίες αλλά δύσκολη η υλοποίηση τους. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...