Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Στις 16 Ιουλίου 1944 στο Καρπενήσι της Ελεύθερης Ελλάδας... - Ιστορικό Ντοκουμέντο - "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου, εκεί που σήμερα υπάρχει μόνο μια λιτή αναμνηστική πινακίδα που προσπαθεί να υπερνικήσει τη Λήθη και ενίοτε και την Ύβρη κάποτε στεγάστηκαν τα όνειρα και οι ελπίδες του Αγωνιζόμενου Λαού μας για μια Λαϊκή Δημοκρατική Παιδεία σε μια Νέα Ελλάδα Ισότητας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη", και μέσα από ένα σπάνιο Ντοκουμέντο, ανασύρουμε σήμερα μία ξεχωριστή Ιστορική Στιγμή από το μακρινό ένδοξο παρελθόν της πόλης του Καρπενησίου, που αναφέρεται στα εγκαίνια του περίφημου Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Στερεάς Ελλάδας (Παιδαγωγική Ακαδημία του ΕΑΜ) στο Καρπενήσι, όπου σπούδασαν οι πρώτοι Δάσκαλοι στην Ελεύθερη Ελλάδα της ΠΕΕΑ, με την καθοδήγηση φωτεινών Παιδαγωγών της Διανόησης της Αντίστασης!





"Την Κυριακή 16 του Ιούλη μέσα σε ατμόσφαιρα ζωηρού ενθουσιασμού έγιναν τα εγκαίνια της Νέας Σχολής. Ανώτεροι παιδαγωγοί, αξιωματικοί και άντρες του ΕΛΑΣ, σπουδαστές του Φροντιστηρίου και πλήθος συγκεντρωμένου λαού και νεολαίας άκουσαν με συγκίνηση τους θερμούς λόγους των φωτεινών παιδαγωγών Κ. Σωτηρίου και Μ. Παπαμαύρου. Με τον αγώνα της η νεολαία καταχτά τη μόρφωση και τη λαϊκή παιδεία. Στην Ελεύθερη Ελλάδα για πρώτη φορά καταργείται το παλιό αντιλαϊκό κράτος και το σχολειό του που "έδινε στο λαό τόσα ψύχουλα μόρφωσης όσα που να μην καταλαβαίνει την εκμετάλλευση που του γίνεται όσα που να τον εκμεταλλεύεται ακόμα καλλίτερα" όπως είπε χαρακτηριστικά ο σ. Μ. Παπαμαύρος. "Η νεολαία μας είπε συγκινημένος ο σ. Σωτηρίου, θα διαπαιδαγωγηθεί με τα ιδανικά της Λευτεριάς και της Ειρήνης με το πνεύμα της Ισότητας και της αδερφικής συνεργασίας όλων των λαών και νεολαιών".` Η νεολαία της Ρούμελης χαιρετίζει με ενθουσιασμό και υπόσχεται κάθε βοήθεια στην καινούργια αυτή προσπάθεια της ΠΕΕΑ για την καταπολέμηση του αναλφαβιτισμού που δημιουργεί μέσα σε συνθήκες σκληρού πολέμου -όπως λέει στο τηλεγράφημά του ο Γραμ. της Παιδείας- δασκάλους για τη νεολαία που μάχεται και αναγενιέται.

" ΥΓ. Θυμόμαστε, Διδασκόμαστε μα και... Διεκδικούμε να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί αυτός ο ανεκτίμητος χώρος στην πόλη μας, έτσι όπως αρμόζει στην Ιστορική Μνήμη!

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...