Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ιστορική έκδοση με καταγραφή πεσόντων (1919-1922 Μ. Ασία) ΥΠΕΡ ΧΙΛΙΩΝ ΗΡΩΩΝ:ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ, ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ, ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΩΝ *Συνθήκη Λωζάνης: Βασικά Άρθρα για Ελλάδα – Τουρκία *Από Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών και επιμέλεια Βασίλη Τσαντήλα

   Ένα ακόμη βιβλίο, πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας.

   Την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 ( σημαδιακή ημερομηνία: 100 χρόνια απο τη Συνθήκη της Λωζάνης 24 Ιουλίου 1923), έγινε η παραλαβή απο την ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ (Παππά – Τσιαμαντά) του βιβλίου – καταλόγου: <<1000 + Ηρωες, ΑΓΡΑΦΙΩΤΕΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΕΣ. Πίστεψαν κ Πολέμησαν για τη Μεγάλη Ιδέα. Έδωσαν τη ζωή τους στη γή της Ιωνίας 1919-1922>>. Είναι μια ιστορική έκδοση, με αφορμή τα 100 χρόνια απο τη Συνθήκη της Λωζάνης.

   Περιλαμβάνει την καταγραφή περισσότερων απο 1000 συμπατριωτών των ν. Καρδίτσας και Ευρυτανίας, που πολέμησαν στη Μικρά Ασία, έχυσαν το αίμα τους, έδωσαν τη ζωή τους και έμειναν για πάντα - πάρα πολλοί άταφοι – στην Γη της Ιωνίας, για μια Μεγάλη Ιδέα, προδομένη εκ των ενόντων και απο <<Συμμάχους>>.

   Η καταγραφή έχει ως ενότητες τους πεσόντες – ήρωες: ΑΓΡΑΦΙΩΤΕΣ θεσσαλικών Αγράφων. ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ: Πόλης Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδες, Μουζάκι, Καμποχώρια. ΑΓΡΑΦΙΩΤΕΣ Ευρυτανικών Αγράφων. ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ Καρπενησιώτες.

   Ένθετο της ηλεκτρονικής έκδοσης ΙΣΤΟΡΗΣΗ, έκδοση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα (καταγραφή πεσόντων σε κοινότητες, Δήμου).

   Η έκδοση περιλαμβάνει σύντομο ιστορικό με τα γεγονότα που οδήγησαν στην Συνθήκη της Λωζάνης ( Επανάσταση, Απώλεια Ανατολικής Θράκης, συμπεριφορές 

<<Συμμάχων>> και χαρακτηριστικούς διαλόγους: Πλαστήρα, Βενιζέλου, Τούρκων, <<Συμμάχων>>, αλλά και τα ΒΑΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ της Συνθήκης ΛΩΖΑΝΗΣ, που αφορούν ΕΛΛΑΔΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ).

   Επίσης ένθετο με φωτογραφικό υλικό μνημείων από τον πολιτισμό του Ελληνισμού στην Ιωνία και που μένουν εκεί για να θυμίζουν Ελλάδα.

   Φωτογραφίες πεσόντων και ιστορικών προσώπων και απο τα πολεμικά μέτωπα στην Μικρά Ασία, εμπλουτίζουν το περιεχόμενο του βιβλίου.

   <<ΑΝΑΜΑ ΚΕΡΙΟΥ>> στην μνήμη των πεσόντων, χαρακτηρίζει το βιβλίο, στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο π Υπ. Δικαιοσύνης και κοιν. Εκπροσωπος της κυβέρνησης σήμερα βουλευτής Κώστας Τσιάρας.

   Αναγνώριση της ΘΥΣΙΑΣ των συμπατριωτών μας αναφέρει στον χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ Άρης Τασιός.

   Την συγκέντρωση στοιχείων για τους πεσόντες – ήρωες, απο Δ/ση Ιστορίας του ΓΕΣ, εκδόσεις, πηγές, αρχεία και η επιμέλεια της έκδοσης, έγινε απο τον πρόεδρο της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών Βασίλη Τσαντήλα, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής.

   Θερμές ευχαριστίες απο την Ένωση, εκφράζονται στους χορηγούς κκ Κων/νο Μπολτσή και Νικόλαο Χόντο.

   Είναι ένα βιβλίο Μνήμης κ Τιμής για όσους ποτίζουν το δέντρο της Ελευθερίας κ αγώνων του Έθνους.

    Επίσημη παρουσίαση θα γίνει το Φθινόπωρο σε Καρδίτσα, Καρπενήσι, Αθήνα, Βόλο, Λάρισα, Θεσ/κη, Σοφάδες, Παλαμά, Μουζάκι.

   Μια πρώτη παρουσίαση, θα γίνει στο Φανάρι στις 13 Αυγούστου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Δ.Ε. Φαναρίου.

   Για την απόκτηση του βιβλίου, οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν στο τηλ. 6978115229 και στο email: enosiagrafiokonxorion@gmail/com

   Διατίθεται απο τα βιβλιοπωλεία ΠΑΙΔΕΙΑ (Καρδίτσα κ Λάρισα) και ΖΑΧΟΥ, στην συμβολική τιμή των 10€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...