Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου για το γεφύρι στο Γαύρο.

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου αποτελούμενο από τον υπ. Δήμαρχο Γιώργο Μπακογιώργο καθώς και υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους επισκέφτηκε χωριά της Ποταμιάς το Σεπτέμβριο 2023.

Κατά την επίσκεψη στο μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Γαύρου, διαπιστώσαμε ότι αυτό το αριστούργημα αρχιτεκτονικής και οικοδομικής τέχνης που στέκει ακλόνητο πάνω από τον Καρπενησιώτη ποταμό περισσότερο από δύο αιώνες, κινδυνεύει σήμερα σοβαρά λόγω έλλειψης συντήρησης και μεγάλης καταπόνησης.



Η μεγάλη καταπόνηση έχει προκληθεί από τις υπερκατασκευές και την τσιμεντόστρωση που έχει γίνει για να διέρχονται οχήματα ακόμα και οχήματα βαρέως τύπου αλλά και από την ενδεχόμενη διάβρωση που έχουν υποστεί τα θεμέλια λόγω και της διοχέτευσης ομβρίων.

Όπως διαπιστώσαμε υπάρχει πινακίδα απαγόρευσης διέλευσης βαρέων οχημάτων, ωστόσο το πρόβλημα υφίσταται και για μια ακόμα φορά ο Δήμος πετάει από πάνω του την ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα τοποθετώντας απλώς μια πινακίδα, ακριβώς όπως και στον οικισμό Ασπρούδια.

Από το 2019, ακόμα, με το αριθμ. Πρωτ. 13578/ 18-10-19 ο Δήμος Καρπενησίου ενημερώνει ενδιαφερόμενο κάτοικο ότι είναι σε αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης για τη σύνταξη μελέτης και εκτέλεσης εργασιών.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2020  η Αρχαιολογία ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε αυτοψία με σκοπό τη σύνταξη μελέτης.

Έκτοτε 3,5 χρόνια μετά, από το Δήμο εξακολουθεί να τηρείται σιγή ιχθύος. Η πινακίδα εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, η διέλευση οχημάτων συνεχίζει να καταπονεί το γεφύρι, η φθορά συνεχίζεται, ενώ οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα θεμέλια δεν ξέρουμε αν είναι προϊόν μελέτης και πάντως σίγουρα υποβαθμίζουν αισθητικά το γεφύρι.

Το θέμα είναι ότι οι αρμόδιοι και ειδικά ο Δήμος Καρπενησίου δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα, αφού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστροφής ενός πολιτιστικού μνημείου αιώνων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ακόμα και για την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος.

Τόσα χρόνια τώρα, ο «δήμαρχος των έργων» δεν μπόρεσε να βρει χρηματοδότηση; Ή μήπως δεν μπαίνει σε προτεραιότητα επειδή δεν προβλέπεται ιδιαίτερο κέρδος για το τοπικό κατασκευαστικό κεφάλαιο;

Σίγουρα θα ξανακούσουμε πάλι «ΘΑ» όπως τόσα και τόσα που ακούσαμε στο πρόσφατο ντημπέητ, λες και 13 χρόνια που διοικούν δεν ήταν αρκετά. Ελπίζουμε να μην ξανακούσουμε πάλι ότι «έχει μπει το νερό στο αυλάκι» όπως για το δρόμο Μακρακώμη – Καρπενήσι.

Το κουτόχορτο που ταϊζουν δεν το τρώει πια κανένας. Είναι μια δημοτική Αρχή που νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των λίγων και όχι για τις ανάγκες των πολλών. Γι΄αυτό και θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει και στις δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτώβρη.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι έργο άμεσης προτεραιότητας η κατασκευή νέας, σύγχρονης και ασφαλούς γέφυρας για να διέρχονται άνθρωποι και οχήματα έτσι ώστε σε δεύτερη φάση να αφαιρεθούν οι υπερκατασκευές και να αποκατασταθεί το γεφύρι στην αρχική του μορφή.

Αυτή η αποκατάσταση του μνημείου δεν θα συμβάλλει μόνο στην προσέλκυση επισκεπτών, ούτε μόνο θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Αποτελεί πρωτ’ απ’ όλα χρέος στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητας της περιοχής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...