Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Νίκος Σ. Χόνδος και πατήρ Κοσμάς, ο Αιτωλός - Γράφει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

  Ψηλά στα Άγραφα, στα Χοντέικα,  στο μικρό, εκκλησάκι  που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Πάτερ Κοσμά, που εδώ και λίγες μέρες πριν  από την 24η Αυγούστου ,στέκεται αγέρωχο το άγαλμα του Πάτερ Κοσμά. Άγαλμα από ολόλευκο μάρμαρο , όπως το άσπρο χιόνι των Αγράφων. Το άγαλμα  με φροντίδα και δαπάναις του  κ.  Χόντου προέδρου του Ομίλου Χόντος. Τα  εγκαίνια  έγιναν από τον ίδιο τον δωρητή παρουσία μητροπολιτών , δημάρχων και τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας. 


Ο κ. Χόντος έβαλε το χέρι του στην τσέπη και άφησε το άγαλμα σε ένα τόπο που πολλές φορές περπάτησε ο Πατήρ Κοσμάς, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 24 Αυγούστου 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς. Ελληνορθόδοξος μοναχός. Δίδαξε γράμματα τα σκλαβωμένα ελληνόπουλα όπου αυτά βρίσκονταν σε βουνά και κάμπους. Δυστυχώς το έργο του δεν τιμήθηκε όσο άλλων.

Είναι ο  τελευταίος   Ευρυτάνας  -Ακαρνάνας, ο  κ Χόντος , μετά τον μακαρίτη Κατσάμπα που αφήνει κάτι στον τόπο του. Στον τόπο, άφησαν και πολιτικοί με ενέργειες που έγιναν έργα όπως ο Καραπιπέρης  ο Μπουρδάρας αλλά και παλιότερα οι Ζηνόπoυλος, οι Γιολδασαίοι  κτλ  που ζητούσαν δρόμο από τη Λαμία - Καρπενήσι –Μεσολόγγι,  αλλά ο δρόμος αυτός ποτέ δεν έγινε. Δυστυχώς  δεν φρόντισε κανένας. Και ας πέρασαν από τη  περιοχή αντιβασιλείς, πρωθυπουργοί, στρατηγοί , κτλ.

Και τώρα οι πολιτικοί τρέχουν πρώτοι –πρώτοι  να δείξουν την παρουσία τους στα εγκαίνια  σε έργα που  έκαναν άλλοι ή φτιάχνουν άλλοι μπας, και βγουν καμία καλή φωτογραφία. Δυστυχώς σε ένα έρημο τόπο  δεν υπάρχει ελπίδα.

Οι νέοι  έφυγαν. Η Κτηνοτροφία σχεδόν εξαφανίσθηκε ,δεν υπάρχει ελπίδα να εκμεταλλευτούν το περιβάλλον του τόπου για να έρθει κάποιος να στήσει μια μονάδα τυροκομικών προϊόντων. Ακόμη και τα αρωματικά φυτά που θα μπορούσαν  να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης έπαψαν να απασχολούν τους ντόπιoυς.  Έγιναν προσπάθειες για ανάπτυξη ενός τουρισμού  ξένου προς τον τόπο. Έγιναν σήμερα χαλάσματα και αν ο μακαρίτης Καραπιπέρης δεν έκανε τα έργα του κλαρωτού, πριν λίγες ημέρες θα νοιώθανε οι καρπενησιώτες  την αξία εκείνου του έργου. Κρίμα που η  σημερινή αυτοδιοίκηση δεν φρόντισε  για κάποιο καινούργιο έργο. Ακόμη και ο θρησκευτικός τουρισμός με τα ονομαστά μοναστήρια βρίσκεται σε  πτώση. Όμως είναι κρίμα να μολογάνε περασμένα μεγαλεία, ας κοιτάξουμε όσο μπορούμε το σήμερα και το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...