Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΑ «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΄21 , ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΠΡΟΣΩΠΑ κ.λπ.

Το νέο, πολυσέλιδο τεύχος (140 σελ.) των «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ», που

κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι αφιερωματικό στις διάφορες παραδόσεις, κυρίως, αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα, που αναφέρονται στην τοπική μας ιστορία κατά την περίοδο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η εργασία αυτή αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής όσων το δυνατόν περισσότερων παραδόσεων, κυρίως, αυτών που έχουν σχέση με την τοπική μας ιστορία, εμπεριέχουν μια τεράστια παιδαγωγούσα δύναμη, η οποία δίνει διάρκεια στην επιβίωση της ελληνικότητάς μας. Γιατί, αν χαθεί η μνήμη μας, αν χαθεί η παράδοσή μας, θα πάθουμε δυστυχώς ό,τι έπαθε και ο Ανταίος: μόλις έχασε την επαφή του με τη μάνα γη, εξοντώθηκε

Στο α΄ μέρος του τεύχους αυτού παρουσιάζονται ενδεικτικά, διάφορες παραδόσεις από διάφορες περιοχές των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων, κατά Τοπική Κοινότητα ή και αυτοτελείς και ακολουθεί η μόνιμη στήλη του Γιάννη Μάκκα, παραλλαγμένη ως προς τον τίτλο όμως μόνον: «Ξεφυλλίζονταςτο 1821», αντί το «Ξεφυλλίζοντας τη Βιβλιοθήκη μου». Κείμενα πολύ ενδιαφέροντα και σχετικά και αυτά με την παράδοση (σελ.3-

Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζονται αξιόλογα κείμενα σχετικά με πρόσωπα και γεγονότα των τακτικών συνεργατών: Χρήστου Σπ. Μπαρτσόκα, «Ο Τάφος του Λεων. Οδ. Ανδρούτσου στο Μόναχο…» και «Δημήτριος Μπαρτσώκας: Ένας Αμπλιανίτης Αγωνιστής του 1821», Μαρίας Π. Παναγιωτοπούλου, «Μια ενθύμηση από το Μοναστήρι της Τατάρνας», Κωνσταντίνου Γ. Πρασσά, «Τα γεγονότα της Έλληνικής Έπανάστασης στην Έυρυτανία και η μεγάλη μάχη της Καλιακούδας», Ζαχαρία Ζηνέλη, «Κύριλλος Καστανοφύλλης, μια μεγάλη προσωπικότητα» κ.ά.

Οι επόμενες σελίδες του περιοδικού μας περιλαμβάνουν την μόνιμη στήλη

«Ευρυτανία και Βιβλία» του Κ. Α. Παπαδόπουλου, όπου παρουσιάζονται πάνω από δέκα (10) νεοεκδοθέντα βιβλία και περιοδικά ευρυτανικού περιεχομένου (σελ. ) και οι τελευταίες σελίδες του περιλαμβάνουν τα σχετικά με τις δραστηριότητες και την αλληλογραφία της Ένωσης μας.

Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν σβήνει κανείς ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον Γ.Σεφέρης

 

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 17, 4ος ΟΡΟΦΟΣΤ.Κ. 10552

Πληροφορίες: Κ. Α. Παπαδόπουλος

ΤΗΛ.: 2106920004 – 6977366813

E-mail: panevritanikienosi@gmail.com και kostas.ant.papadopoulos@gmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...